ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Θέματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας 

Αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι 

Νίκος Παντελίδης (2007) 

Το άγαλμα της Άρτεμης από τη Δήλο, στον αριστερό μηρό του οποίου είναι χαραγμένη η επιγραφή της Νικάνδρας. Το άγαλμα, ύψους 1,90 μ., έχει τον τύπο του ξοάνου με κατεβασμένα τα χέρια και ενωμένα τα πόδια. Έργο Ναξιώτη γλύπτη, αντιπροσωπευτικό του δαιδαλικού ρυθμού (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).



ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΟ
Νικάνδρη μ' ἀνέθεκεν h<ε>kηβόλōι ἰοχεραίρηι,
ϟō΄ρη Δεινοδίκηο τō Ναhσίō, ἔhσοχος ἀλήōν,
Δεινομένεος δὲ κασιγνέτη, Φhράhσō δ' ἄλοχος ν[ῦν].

M. Guarducci, L' Epigrafia Greca, σ. 51.

Η Νικάνδρα με αφιέρωσε στην εύστοχη τοξότιδα, η κόρη του Δεινοδίκου από τη Νάξο, η πιο σπουδαία ανάμεσα στις άλλες, αδερφή του Δεινομένους, και τώρα γυναίκα του Φράξου.

Επιγραφή των μέσων του 7ου αι. π.Χ., χαραγμένη βουστροφηδόν στον αριστερό μηρό αγάλματος της Άρτεμης (ή της αναθέτριας Νικάνδρας;), το οποίο η Νικάνδρα αφιέρωσε στη θεά. Η επιγραφή, συνταγμένη στο τύπο του «ομιλούντος αντικειμένου», αποτελείται από τρεις δακτυλικούς εξαμέτρους. Χρησιμοποιείται αρχαϊκό αλφάβητο με ε, ο (μεταγραφή ε, ō) για τα η, ω, ου, και η μόνο για το φθόγγο που προέρχεται από ā. Κεντρική Ιωνική.

h<ε>κηβόλōι: δοτική του ἑκηβόλος (ἑκών; + βάλλω), επιθέτου της Άρτεμης και ομηρικού επιθέτου του Απόλλωνα· ἰοχέαιρα (ἰός : βέλος+ χέω), ομηρική προσωνυμία της Άρτεμης· ϟō΄ρη (κούρη): αττικό κόρη (qαντί κ πριν απόο)· Δεινοδίκηο: γενική του Δεινοδίκης· Ναhσίō (Ναξίου, μεhσ για τοξ)· ἀλήōν(ἀλλέων) θηλυκό: αττικόἄλλων· Φhράhσō (Φράξου).

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούν 2010, 10:44