Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

18 Οκτ. 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Στην Ευτυχία Παναγιώτου το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Κύπρου 2023

    Το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2023, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Ευτυχία Παναγιώτου για το έργο της "Μύθοι για το τέλος του κόσμου". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

    Η ποιητική συλλογή ''Μύθοι για το τέλος του κόσμου'' (εκδόσεις Κέδρος) της Ευτυχίας Παναγιώτου συνιστά μια λογοτεχνική κατάθεση που αποτελείται από ποιήματα που λειτουργούν ως ανεξάρτητοι μικρόκοσμοι, αλλά και ως θραύσματα ενός σπονδυλωτού συνόλου. Πρόκειται για ένα ποιητικό βιβλίο βραδείας καύσης, με επίκαιρη και σύγχρονη υφή, που ενθαρρύνει πολλαπλές αναγνώσεις.

    Η Ευτυχία Παναγιώτου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1980. Σπούδασε Φιλοσοφία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King’s College London. Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως επιμελήτρια εκδόσεων. Έχει μεταφράσει Anne Carson, Eileen Myles, Anne Sexton, Lord Byron, William Blake και Percy Bysshe Shelley. Η διδακτορική διατριβή της φέρει τον τίτλο: ''Ιστορικό βίωμα και ποιητικές ταυτότητες στη νεοελληνική ποίηση (1970-1990): Τζένη Μαστοράκη και Κατερίνα Γώγου'' (2017). Έχει γράψει τα βιβλία ποίησης μέγας κηπουρός (Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007), Μαύρη Μωραλίνα (Κέδρος, 2010), Χορευτές (Κέδρος, 2014) και Μύθοι για το τέλος του κόσμου (Κέδρος, 2023).

    18 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Επιστημονική Διημερίδα για τον Ομότιμο Καθηγητή του Α. Π. Θ. Γιώργο Κεχαγιόγλου, Λευκωσία (18,19/10/ 2024)

    Επιστημονική Διημερίδα του ΟΛΚ με τίτλο: ''Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου και η συμβολή του στα κυπριακά γράμματα και, γενικότερα, στη νεοελληνική λογοτεχνία και φιλολογία'', και τελετή απονομής του βραβείου συνολικής προσφοράς ''Βασίλης Μιχαηλίδης''2024 του ΟΛΚ στον Γ. Κεχαγιόγλου, θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία 18 και 19 Οκτωβρίου 2024.

    Όσοι και όσες επιθυμούν να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως τη διημερίδα, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης μέσω διαδικτύου από το κανάλι του ΟΛΚ στο youtube και από
    το citychannel.live. μέσω των ακόλουθων συνδέσμων:

    18/10/2024- https://youtube.com/live/BL6nGhlK6WY?feature=share
    19/10/2024– https://youtube.com/live/zWCBsEsB5cY?feature=share
    Citychannel – https://citychannel.live/epistimoniki-dihmerida-me-thema…/

    18 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση βιβλίου της κ. Φ. Κουτσούγερα με τίτλο: ''Λεξικό του ιδιώματος της βορειοανατολικής Αρκαδίας'', Αθήνα (18/10/2024)

    Παρουσίαση του βιβλίου της κ. Φ. Κουτσούγερα με τίτλο: ''Λεξικό του ιδιώματος της βορειοανατολικής Αρκαδίας'' θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη (Ακαδημίας 65).

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει μαζί με τη συγγραφέα ο Βασίλης Αργυρόπουλος, γλωσσολόγος – λεξικογράφος, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

    17 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή διάλεξη του κ. Δ. Νικήτα με θέμα: ''Ένας βυζαντινός γραφέας και λόγιος ανάμεσα στους ουμανιστές της Φλωρεντίας'', Παν/μιο Ιωαννίνων (18/10/2024)

    Ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις της Λατινικής Φιλολογίας, διοργανώνει σειρά διαδικτυακών διαλέξεων με τον τίτλο: ''Neolatina Graeca: η παραγωγή πρωτότυπης λατινικής λογοτεχνίας από Έλληνες λογίους (15ος αι. – 19ος αι.)''.

    H πρώτη διάλεξη με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Νικήτα (Α.Π.Θ.) και θέμα: ''Ένας βυζαντινός γραφέας και λόγιος ανάμεσα στους ουμανιστές της Φλωρεντίας'', θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00.

    17 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Η Ελλάδα στην 76η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (16-20/10/2024)

    Η Ελλάδα συμμετέχει δυναμικά στην 76η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης 16-20 Οκτωβρίου, με 60 εκδότες, πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, 5 συγγραφείς, περισσότερες από 750 εκδόσεις στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, και με έμφαση στη δικτύωση και τη μετάφραση της ελληνικής λογοτεχνίας.

    Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίεςα λάβουν μέρος ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, Νίκος Μπακουνάκης, οι δημιουργοί Εύη Γεροκώστα, Διονύσης Καψάλης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιάννης Παλαβός και Μαρία Στέφωση, αλλά και ο μεταφραστής του Γιάννη Παλαβού στα γερμανικά, Νίκος Καΐσας, ο δημοσιογράφος και επιμελητής εκδόσεων Γρηγόρης Μπέκος, η Σίσσυ Παπαθανασίου, διευθύντρια Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, ο Γεώργιος Περράκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Γραμμάτων και Βιβλίου ΥΠΠΟ, ο Μίλτος Πεχλιβάνος, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Freie Universität) του Βερολίνου, διευθυντής του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (CeMoG), η Ζυράννα Στόικου και ο Dr. Marco Hillemann, επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου Νέου Ελληνισμού και η Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει: Συναντήσεις δικτύωσης με τη συμμετοχή 30 επαγγελματιών από 22 χώρες και παρουσίαση του 3ου προγράμματος υποτροφιών (TBF Fellowship) της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού∙ συμμετοχή της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT (European Network for Literary Translation), του οποίου είναι μέλος με το GreekLit∙ συζήτηση με ανερχόμενους σχεδιαστές βιβλίων από την Ελλάδα με αφορμή το Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίων 2024, σε συνεργασία με το Goethe-Institut, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού, τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, το Ίδρυμα Buchkunst και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης∙ παρουσίαση λευκώματος με 52 ''μυθικά'' σχολεία, νησίδες του ελληνικού πολιτισμού, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές 20ού αιώνα στα μεγάλα αστικά κέντρα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εκδηλώσεις για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία με τη συμμετοχή βραβευμένων δημιουργών σε συνεργασία με το Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και τις εκδόσεις Romiosini∙ εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας με δράσεις για μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και ''παραστάσεις αφήγησης''.

    16 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Συνέδρια & Ημερίδες

    6o Διεθνές Συνέδριο για την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική , ΕΚΠΑ (16-18/10/2024)

    Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, διοργανώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Ισπανία και την Λατινική Αμερική, με θέμα: ''Ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές θεωρήσεις του Ιβηροαμερικανικού κόσμου την εποχή της παγκοσμιοποίησης'', από 16 μέχρι 18 Οκτωβρίου 2024.

    Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.30 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

    Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας πραγματοποιεί ανά διετία διεθνή συνέδρια με στόχο την προώθηση των Ιβηροαμερικανικών σπουδών. Στο 6ο Διεθνές Συνέδριο για την Ισπανία και την Λατινική Αμερική θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κεντρικές ομιλίες θα εκφωνήσουν:

    - ο Καθηγητής Fernando Degiovanni, από το The Graduate Center-The City University of New York (Η.Π.Α) και πρώην Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ιβηροαμερικανικής Λογοτεχνίας (Instituto Internacional de la Literatura Iberoamericana), του σημαντικότερου ακαδημαϊκού διεθνούς οργανισμού που εστιάζει στη μελέτη της λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής, και

    - ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γιέιδα, Jaume Pont, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διακεκριμένος ποιητής.

    Αφιερωμένη στην ποίηση θα είναι και η εκδήλωση με τίτλο : ''Συνάντηση σύγχρονης ισπανοαμερικανικής ποίησης'', στην οποία δώδεκα καταξιωμένοι ποιητές (έξι με φυσική παρουσία και έξι διαδικτυακά) θα απαγγείλουν ποιήματά τους εμπνευσμένα από την Ελλάδα
    και θα μεταφράσει στα ελληνικά η Αγαθή Δημητρούκα.

    Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

    15 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ελληνογαλλικό συνέδριο Αρχαίας Φιλοσοφίας με τίτλο: ''L’oeil et le soleil: reflexions sur la lumiere et le feu dans la pensee antique'', Παν/μιο Ιωαννίνων (18,19/10/2024)

    Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων και το Centre Leon Robin,
    Sorbonne) συνδιοργανώνουν Ελληνογαλλικό συνέδριο Αρχαίας Φιλοσοφίας με τίτλο: ''L’oeil et le soleil: reflexions sur la lumiere et le feu dans la pensee antique'' και θα διεξαχθεί στο Prieuré de Péristéra, Παν/μιο Ιωαννίνων στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2024.

    11 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο με τίτλο: ''Νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων'', Κόρινθος (18-20/10/2024)

    Συνέδριο με τίτλο: ''Νέες προσεγγίσεις στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων'' θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο στο διάστημα 18-20 Οκτωβρίου 2024.

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας και η Σύμβουλος Φιλολόγων Κορινθίας, Δρ. Ο. Χασούρα καλούν τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους.

    31 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >