Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Τύπος

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας στο Βιβλιοπωλείο Ζάτοπεκ

    Το Βιβλιοπωλείο Ζάτοπεκ, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα, διοργανώνει κάθε τελευταία Τετάρτη του μήνα, στις 7 μ.μ., Λέσχη Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας.

    Στη Λέσχη Ανάγνωσης πραγματοποιούνται συζητήσεις γύρω από τη νεότερη και σύγχρονη νορβηγική λογοτεχνία στις οποίες συμμετέχουν μεταφραστές από τα νορβηγικά όπως ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο κ. Σωτήρης Σουλιώτης, η κα Δέσπω Παπαγρηγοράκη,
    ο κ. Δημοσθένης Κούρτοβικ, ο κ. Γρηγόρης Κονδύλης, η κα Γιούλικα Σαμαρά κ.ά.

    Η Λέσχη διανύει τη δεύτερη χρονιά της, και για όσους δεν μπορούν να έρθουν σε κάποια από τις συναντήσεις διά ζώσης, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συζήτηση εκ των υστέρων στο διαδίκτυο.

    Πρόγραμμα Λέσχης Ανάγνωσης Νορβηγικής Λογοτεχνίας (2024-2025)

    30/10 ''Το Βασίλειο'' του Γιου Νέσμπο (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Μεταίχμιο)
    27/11 ''Αγάπη'' της Χάνε Όρσταβικ(μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Καστανιώτη)
    18/12 ''Η θεραπεύτρια'' της Χελένε Φλουντ (μτφρ. Δέσπω Παπαγρηγοράκη, εκδ. Λιβάνη)
    29/1 ''Το άλλο όνομα: Επταλογία, 1-2'' του ΓιονΦόσσε (μτφρ. Σ. Σουλιώτης, εκδ. Gutenberg)
    26/2 ''Ζυθοποιείο Μαργαριταριών'' της Γέννι Βαλ (μτφρ. Κ. Γλυνιαδάκη, εκδ. Πλήθος)
    26/3 ''Η ιστορία των δέντρων'' της Μάγια Λούντε (μτφρ. Δ. Παπαγρηγοράκη, εκδ. Κλειδάριθμος)
    30/4 ''Κλέφτης Αλόγων'' του Περ Πέττερσον (μτφρ. Σ. Σουλιώτης, εκδ. Λιβάνη)
    28/5 ''Καρχαρίες'' του ΓενςΜπιορνεμπόε (μτρφ. Δημοσθένης Κούρτοβικ, εκδ. Μέδουσα)
    25/6 ''Naiv. Super'' του ΈρλανΛούε (μτφρ. Φανή Μπουμπούλη, εκδ. Κριτική)

    20 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Έκθεση για τον ψηφιακό εγγραμματισμό με τίτλο: ''Fakeless'', στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά (11/11- 31/12/2024)

    Η διαδραστική έκθεση ''Fakeless'' εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου και θα φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Η έκθεση σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht και κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων και συζητήσεις.

    Σκοπός της έκθεσης είναι η ενίσχυση του ψηφιακού εγγραμματισμού και της κριτικής σκέψης απέναντι στην παραπληροφόρηση, και περιλαμβάνει τέσσερις αλληλένδετες ενότητες με διαδραστικά παιχνίδια και αφίσες, οι οποίες εκπαιδεύουν το κοινό στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των παραπλανητικών πληροφοριών.

    Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και συζητήσεις με εξειδικευμένους εισηγητές, για τις οποίες απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

    Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
    Τηλ. επικοινωνίας για πληροφορίες και εγγραφές: 2144090100 και 2144090103, 8:30 - 14:30.

    19 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Βραβείο Booker 2024: Μεγάλη νικήτρια η Samantha Harvey

    Το Βραβείο Booker 2024 απονεμήθηκε στη Βρετανίδα συγγραφέα Σαμάνθα Χάρβεϊ για το μυθιστόρημά της ''Orbital''. Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από τη μοναδική του δομή, παρουσιάζοντας τη ζωή μέσα από μια σειρά αλληλοκαλυπτόμενων, αποσπασματικών εμπειριών.

    Οι κριτές επαίνεσαν τη Χάρβεϊ για την ικανότητά της να αποτυπώνει μια ιδιαίτερη οπτική, που αγγίζει τις πολύπλοκες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και την ψυχολογική πολυπλοκότητα των χαρακτήρων.

    Η Χάρβεϊ είχε προταθεί για το βραβείο Booker το 2009 για το ντεμπούτο της μυθιστόρημα ''The Wilderness''. Το ''Orbital'' είναι το πέμπτο της, μετά τα ''All Is Song'', ''Dear Thief'' και ''The Western Wind''. Έχει επίσης γράψει ένα απομνημόνευμα για την αϋπνία, το ''The Shapeless Unease'', το οποίο εκδόθηκε το 2020.

    13 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Πέθανε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

    Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και καταξιωμένους στιχουργούς των τελευταίων ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα, στα 80 του χρόνια.

    Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Το 1948 βρέθηκε στην Αλβανία και έναν χρόνο μετά, στην Ουγγαρία μαζί με την οικογένειά του για έξι χρόνια.
    Επέστρεψε στη Ελλάδα το 1954. Το χρονικό αυτής της περιπέτειας καταγράφτηκε στη συλλογή Ακάθιστος Δείπνος (εκδ. Κείμενα) και στο πεζό Μητριά πατρίδα (εκδ. Κείμενα, 1981).
    Από το 1962 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του για λόγους βιοποριστικούς.

    Ο Μιχάλης Γκανάς ήταν σπουδαίος ποιητής και εξαιρετικός στιχουργός και ποτέ οι στίχοι του δεν υποσκίασαν τα ποιήματα, ούτε τα ποιήματά του δεν υπονόμευσαν τους στίχους του. Μέσα από κάθε είδος γραφής, ο Γκανάς ήταν ένας ''καλός αγωγός'', ο οποίος έφερε στο σήμερα τρόπους, ήχους, αρετές και ήθος, μιας εποχής κι ενός τόπου [της ορεινής Ηπείρου, στην περίπτωσή μας] παρατείνοντας και παραδίδοντας τη μνήμη και τον χρόνο σε κάθε αναγνώστη.

    Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες και ξένους συνθέτες: Μ. Θεοδωράκης, Ν. Μαμαγκάκης, Ν. Ξυδάκης, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Κυπουργός, G. Bregovic, A. Dinkjian κ.ά.

    Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του Παραλογή, το 2009 με το βραβείο Καβάφη, το 2011 με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του έργου του, τo 2021 με το Μεγάλο Βραβείο Jean Moreas για το έργο και την προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Επίσης το 2021 ήταν ανάμεσα στους finalists του The Anglo-Hellenic League Runciman Award για το δίγλωσσο βιβλίο του A Greek Ballad: Selected Poems, (Yale University Press 2020), καθώς και στους finalists του διεθνούς κύρους βραβείου Neustadt International Prize for Literature 2021 για το ίδιο βιβλίο.

    12 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Mήνας Ποίησης στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας: Γιορτάζοντας την ποίηση παρέα με τα παιδιά (9,16,23/11/2024)

    Για άλλη μια χρονιά το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας γιορτάζει την ποίηση με 3 Σάββατα
    (9,16, 23 Νοεμβρίου 2024) αφιερωμένα σε αγαπημένους ποιητές γεμάτα δράσεις, δημιουργικότητα & παιχνίδια.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, στις 11:00
    Νίκος Μαθιουδάκης, Μάνος Μπονάνος, Αγγελική Μπόζου
    ''Το όνομά μου είναι… Νίκος Καρούζος''
    Με τους δημιουργούς της σειράς
    Ένα δημιουργικό εργαστήριο με αφορμή την ποίηση του Νίκου Καρούζου με προβολές, αναγνώσεις, παιχνίδια και εικαστική δημιουργία!

    Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, στις 11:00
    Αλέξης Κυριτσόπουλος
    ''Οι περιπέτειες της Ρόζας''
    Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου
    Με τον εμψυχωτή Χρήστο Χριστόπουλο
    Ένα δημιουργικό πρόγραμμα γνωριμίας και εξοικείωσης με την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με θεατρικό παιχνίδι, κουίζ, αναγνώσεις και εικαστικές δημιουργίες!

    Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, στις 11:00
    Νίκος Μαθιουδάκης, Μάνος Μπονάνος, Αγγελική Μπόζου
    ''Το όνομά μου είναι… Κική Δημουλά''
    Με τους δημιουργούς της σειράς
    Ένα δημιουργικό εργαστήριο με αφορμή την ποίηση της Κικής Δημουλά με προβολές, αναγνώσεις, παιχνίδια και εικαστική δημιουργία!

    Δηλώσεις συμμετοχής στο 2103312995-6 και στο e-mail:
    Για παιδιά από 8 ετών

    07 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ε. Καράμπελα με τίτλο: ''Το πάνσοφο τ’ αηδόνι των Μουσών. Ο Παλαμήδης του Ευριπίδη '' στην Πάτρα (10/11/2024)

    Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολύεδρο στην Πάτρα, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Ι. Καράμπελα (Επικ.Καθ. Παν.Πατρών στο Τμ. Θεατρικών Σπουδών), με τίτλο: ''Το πάνσοφο τ’ αηδόνι των Μουσών. Ο Παλαμήδης του Ευριπίδη''.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τασούλα Καραγεωργίου, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην πρόεδρος της ΠΕΦ και Σχολική Σύμβουλος, η Μαρία Μαράτου, φιλόλογος, ΜΑ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν.Πατρών και ο Χάρης Μωρίκης, κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας.

    Θα διαβάσουν αποσπάσματα από τον Παλαμήδη και τις Τρωάδες οι ηθοποιοί Θανάσης Κουρλαμπάς, Αμαλία Νίνου, Ντένια Στασινοπούλου και Δημήτρης Φιλιππίδης.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η κ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών.

    07 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Βραβείο Goncourt στον συγγραφέα Καμέλ Νταούντ

    Ο γαλλοαλγερινός συγγραφέας Καμέλ Νταούντ βραβεύθηκε με το γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του ''Houris'' (Ουρί).

    Θέμα του βιβλίου είναι οι σφαγές της ''μαύρης δεκαετίας'' της Αλγερίας (1992-2002), όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ.

    Ο Καμέλ Νταούντ, 54 ετών, είναι ένας κριτικός χρονικογράφος της Αλγερίας. Το ελεύθερο πνεύμα και ο λόγος του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την πόλη του, το Οράν, και να μετοικήσει παρά την θέλησή του στο Παρίσι.

    05 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    1ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης ''Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα'' με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς

    Οι εκδόσεις Διόπτρα προκηρύσσουν τον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης ''Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα'' για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης συνδέεται με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς, τον ομώνυμο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και τον Διαγωνισμό Κόμικ ''Ο Νίκος Καζαντζάκης και η 9η Τέχνη''.

    Πρόκειται για μια μεγάλη ''λογοτεχνική εκστρατεία'' που αποσκοπεί στη γνωριμία του νεαρού αναγνωστικού κοινού με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, προσδοκώντας παιδιά και έφηβοι να εξοικειωθούν μ’ αυτό, να το μελετήσουν και, κυρίως, να το αγαπήσουν, με αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια τους/τις εκπαιδευτικούς τους.

    Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης, ο ομώνυμος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής και ο Διαγωνισμός Κόμικ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά και οι έφηβοι το έργο του συγγραφέα και εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων και προγραμμάτων φιλαναγνωσίας, καθώς και των καλλιτεχνικών -και διακαλλιτεχνικών- δραστηριοτήτων του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του ΥΠΑΙΘΑ.

    Οι δράσεις αποσκοπούν στο να αναδείξουν το καζαντζακικό λογοτεχνικό σύμπαν στους μαθητές του 21ου αιώνα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον εμπλουτισμό των διδακτικών
    στόχων και των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, καθώς τα έργα των διαγωνισμών συνάδουν με τη διδακτέα ύλη ανάλογα με την κάθε σχολική βαθμίδα.

    05 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Πέθανε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός.

    Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στην Καράτουλα Κυνουρίας. Φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης, και παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και σε σχολή του κινηματογράφου.

    Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1958 με τη βράβευση του διηγήματός του ''Κατακαλόκαιρο'', σε διαγωνισμό του περιοδικού ''Ταχυδρόμος''. Το 1963 δημοσίευσε στο περιοδικό ''Εποχές'' το αφήγημα ''Η κάθοδος των εννιά'', που κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση το 1976.

    Ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική γραφή και μετάφραση, καθώς και με το κινηματογραφικό σενάριο. Οι μεταφράσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη ''Τρωαδίτισσες'' αλλά και της ''Ορέστειας'' του Αισχύλου παρουσιάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης στα Επιδαύρια (1979-1980), σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Έγραψε τα σενάρια των ταινιών ''Ενώ σφύριζε το τραίνο'', ''Δούρειος ίππος'' και σε συνεργασία και με άλλους έγραψε και τα σενάρια των ταινιών
    ''Μέρες του ‘36'', ''Το μετέωρο βήμα του πελαργού'' και ''Ταξίδι στα Κύθηρα'' του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

    Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ (1989-1990), και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2005-2006), καθώς και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, όπου ήταν και τακτικό μέλος. Επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Εταιρείας Συγγραφέων.

    Τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κανών για την ταινία ''Ταξίδι στα Κύθηρα''
    και με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του ''Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60'' (1990), με το διεθνές βραβείο Καβάφη (2001) και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών
    ''Πέτρος Χάρης'' (2002). Το 2002 του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός του Τάγματος της
    Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Το 2012 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού για το σύνολο του έργου του. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες μεταξύ των οποίων τα αγγλικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ρωσικά.

    31 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    1o International Performance Poetry Biennial Symposium-Festival, Θεσσαλονίκη (6-8/12/2024)

    Η EPOPSIS ΑΜΚΕ Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ''Δημιουργική Γραφή'' του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν το International Performance Poetry Biennial Symposium-Festival (PerPoSF) #1, που ξεκινά
    στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα διεξαχθεί από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2024, στην
    Αποθήκη Δ (λιμάνι Θεσσαλονίκης), με σκοπό να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια.

    Η Performance Poetry (ή Επιτελεστική Ποίηση) είναι ένα σύγχρονο, ζωντανό, διατομεακό είδος ποίησης, με βαθύτατες ρίζες και ανοιχτό χρονικό ορίζοντα. Αναγνωρίστηκε ως διακριτό λογοτεχνικό είδος μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα από το National Endowment for the Arts στην Αμερική και από τότε έχει καταφέρει να κερδίσει το ενθουσιώδες ενδιαφέρον του κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο ποιητής/τρια αξιοποιεί το σύνολο των δεξιοτήτων του/της, ενώ έχει τη δυνατότητα να συμπράξει και να συν-δημιουργήσει με άλλους καλλιτέχνες (μουσικούς, εικαστικούς, χορευτές, video artists κ.ά.), στο πλαίσιο μιας ζωντανής, αλληλοδραστικής διαδικασίας που εκβάλλει σε μια δυναμική, συμμετοχική, πολυπεπίπεδη και πολυαισθητηριακή ποιητική εμπειρία επιτέλεσης, ένα διαμεσικό τρισδιάστατο ποιητικό συμβάν.

    Στην εναρκτήρια φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 12 προσκεκλημένοι ποιητές/τριες-performers, ποιητές/τριες-καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    30 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...75   Επόμενο >