Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα Ελληνική

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ανακοίνωση από τη Δ.ΕΛ.ΕΞΩ: "Χαρτογραφήσεις" και Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025 (Νοέ. 2024 - Μάιος 2025)

    Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) ανακοινώνει το πρόγραμμα των φετινών «Χαρτογραφήσεων» της ομάδας κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, καθώς και την ημερομηνία και θεματική της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025.

    «Χαρτογραφήσεις»

    Η επόμενη συνάντηση των «Χαρτογραφήσεων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 16:00.

    Στις 29 Νοεμβρίου, θα υπάρξουν τοποθετήσεις από την Άννα Χατζηπαναγιωτίδου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία και από τις Σταυρούλα Αυγουροπούλου Ντερτσένυι και Χριστίνα Πάρτιτς Κάκουκ σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ουγγαρία.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom
    Meeting ID: 961 4649 2928
    Passcode: 023583

    Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

    Η φετινή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 από τις 15:00 μέχρι τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει θέμα «Φωνές νέες ερευνητών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό»

    Κύριος στόχος της ημερίδας θα είναι να αναδειχθούν σύγχρονες προσεγγίσεις και μορφές διδασκαλίας, εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας όπως αυτές αναδεικνύονται σε διάφορα επίσημα και ανεπίσημα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εκτός Ελλάδας και Κύπρου. Οι ερευνητικές εργασίες που θα παρουσιαστούν, βασίζονται σε τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα και αποσκοπούν στο να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της γλωσσικής και πολιτισμικής εκπαίδευσης όπως αυτές μελετώνται από νέους/-ες ερευνητές/-ριες σε διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Μέσα από την ημερίδα επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τη δουλειά αυτών των ερευνητών/-ριών, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο για την εξέλιξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πλαίσιο. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων.
    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα θα ανακοινωθούν σύντομα.

    20 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Ημέρα Καριέρας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Παν/μιο Κρήτης (25/11/24)

    Ημέρα Καριέρας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες διοργανώνεται από το Εργαστήριο "Τάλως - Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες", στο πλαίσιο του προγράμματος TALOS-AI4SSH - ERA Chair in Artificial Intelligence for Humanities and Social Sciences (με χρηματοδότηση από την ΕΕ). Η Ημέρα Καριέρας στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΨΑΕ) θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο (αμφ. Γ, 9.50-16.00), στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

    Οι φοιτητές/τρες θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με σημαντικούς επαγγελματικούς φορείς στο πεδίο των ΨΑΕ, αλλά και να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο της ΔΟΔΙΣΤΑ για τρόπους επαγγελματικής δικτύωσης, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και συνεντεύξεις με εργοδότες.

    Επαγγελματικοί φορείς:
    - Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου, Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά"
    - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
    - Αρχείο Καβάφη - Ίδρυμα Ωνάση
    - Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
    - Tenebra Studios

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα παρουσιάσει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΕΓ.

    Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλες/ους.

    20 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Π. Φίλος, Η Αρχαία Μακεδονική (18/11/24)

    Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Παναγιώτη Φίλου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα: «Η Αρχαία Μακεδονική».

    Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live
    ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μέρος του νέου κύκλου των 10 ετήσιων διαδικτυακών διαλέξεων, μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

    14 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα έκδοση από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Χρ. Τζιτζιλής & Γ. Παπαναστασίου (επιμ.), Κοινή, κοινές και η διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής / Koine, koines, and the koineization of Modern Greek (δίγλωσση έκδοση)

    Η δίγλωσση αυτή έκδοση περιλαμβάνει 16 εργασίες, οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάστηκαν στο “1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής” (3-4 Νοεμβρίου 2017, Θεσσαλονίκη). Σκοπός του τόμου είναι να εξετάσει προβλήματα που συνδέονται με τη διαμόρφωση της κοινής τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες βαλκανικές χώρες, προσφέροντας επίσης μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση σχετικών θεωρητικών προβλημάτων και για επανεξέταση όψεων της ελληνιστικής Κοινής.

    13 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Colloquium Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ (21/11/2024)

    Στο πλαίσιο του Colloquium του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με ομιλητή τον κ. Δ. Κόκορη, (Καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμ. Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ΑΠΘ), με θέμα: ''Η λογοτεχνία ως έκφραση πολιτικής φιλοσοφίας: ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην Ελλάδα (υιοθετήσεις, υπερβάσεις, αντίπαλος λόγος)'', την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα 209, ώρα 18.15.

    11 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Κύκλος ομιλιών με τίτλο: ''Από το τυπογραφείο στη βιβλιοθήκη'', στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (26/11/2024-25/2/2025)

    Ένας νέος κύκλος ομιλιών ξεκινά στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, με θέμα το βιβλίο, την τυπογραφία και την ιστορία τους, μέσα από τα σπάνια, πολύτιμα και συχνά μοναδικά τεκμήρια των συλλογών της. Με επίκεντρο το ελληνικό βιβλίο και σε συνεργασία με ερευνητές και επαγγελματίες από όλο το φάσμα μελέτης και παραγωγής των εκδόσεων, εξερευνούμε το ιστορικό υπόβαθρο, τις τεχνικές, την έμπνευση και πάνω από όλα τους ανθρώπους που έκαναν πραγματικότητα τα βιβλία που θαυμάζουμε από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

    Τις παρουσιάσεις θα ακολουθεί αναλυτική συζήτηση και επίδειξη σχετικού υλικού από τις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν από κοντά. Οι ομιλίες απευθύνονται σε επαγγελματίες, μελετητές και σπουδαστές από τον χώρο του βιβλίου, συλλέκτες και κάθε είδους βιβλιόφιλους.

    Η συμμετοχή είναι ελεύθερη με απαραίτητη τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

    Η πρώτη συνάντηση θα γίνει 26 Νοεμβρίου 2024, και ώρα 18.30, με ομιλητή τον κ. Γιώργο Ματθιόπουλο (Καθ. στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής), κι έχει τίτλο:
    ''Ελληνική τυπογραφία. Από την Αναγέννηση στον 20ό αιώνα''.

    07 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακό Σεμινάριο του Μτπχ Προγράμματος Σπουδών στη ΝΕ Φιλολογία, Τομέα ΝΕΣΣ, Τμ. Φιλολογίας, ΑΠΘ: Δ. Τζιόβας, Για μια πολιτισμική ιστορία της Μεταπολίτευσης: Παρ(ελθ)όν, ετερότητα, εξωστρέφεια (12/11/24)

    Tην Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 (19:00) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κ. Δημήτρη Τζιόβα, Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο του Birmingham), με θέμα "Για μια πολιτισμική ιστορία της Μεταπολίτευσης: Παρ(ελθ)όν, ετερότητα, εξωστρέφεια". Η διάλεξη φιλοξενείται στον κύκλο σεμιναριακών συναντήσεων (Colloquium) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, του Τομέα ΝΕΣΣ (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ).

    07 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    1ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης ''Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα'' με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς

    Οι εκδόσεις Διόπτρα προκηρύσσουν τον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης ''Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα'' για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης συνδέεται με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς, τον ομώνυμο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής και τον Διαγωνισμό Κόμικ ''Ο Νίκος Καζαντζάκης και η 9η Τέχνη''.

    Πρόκειται για μια μεγάλη ''λογοτεχνική εκστρατεία'' που αποσκοπεί στη γνωριμία του νεαρού αναγνωστικού κοινού με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, προσδοκώντας παιδιά και έφηβοι να εξοικειωθούν μ’ αυτό, να το μελετήσουν και, κυρίως, να το αγαπήσουν, με αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια τους/τις εκπαιδευτικούς τους.

    Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης, ο ομώνυμος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής και ο Διαγωνισμός Κόμικ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά και οι έφηβοι το έργο του συγγραφέα και εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων και προγραμμάτων φιλαναγνωσίας, καθώς και των καλλιτεχνικών -και διακαλλιτεχνικών- δραστηριοτήτων του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του ΥΠΑΙΘΑ.

    Οι δράσεις αποσκοπούν στο να αναδείξουν το καζαντζακικό λογοτεχνικό σύμπαν στους μαθητές του 21ου αιώνα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στον εμπλουτισμό των διδακτικών
    στόχων και των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, καθώς τα έργα των διαγωνισμών συνάδουν με τη διδακτέα ύλη ανάλογα με την κάθε σχολική βαθμίδα.

    05 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Τηλεδιάλεξεις της κ. Ντ. Τσαγγαρή ''Language Assessment & Literacy'', Ανοικτό Παν/μιο Κύπρου (6/11/2024)

    Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ''Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία'' του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου φιλοξενεί τη Δρα Ντίνα Τσαγγαρή (Καθηγήτρια στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο), για ανοιχτές διαλέξεις στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.

    Η πρώτη διάλεξη έχει θέμα: ''Ιnclusivity and accessibility in language assessment for teacher education'' και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 στις 14:00.
    Πρόκειται για υβριδική διάλεξη, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του 4ου ορόφου στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3tffb5cy

    Η δεύτερη διάλεξη έχει θέμα: ''Language Assessment Literacy: challenges and solutions''
    και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00 αποκλειστικά διαδικτυακά στον προαναφερόμενο σύνδεσμο.

    05 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Διαγωνισμός της EFNIL για την Καλύτερη Μεταπτυχιακή Εργασία 2025

    Προκήρυξη για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025

    Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Φορέων για τη Γλώσσα (EFNIL / European Federation of National Institutions for Language) καλεί φοιτητές και φοιτήτριες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων μεταπτυχιακών εργασιών στην Ευρώπη στα πεδία της γλωσσικής χρήσης, των γλωσσικών πολιτικών και της πολυγλωσσίας.

    Μας ενδιαφέρουν μελέτες που σχετίζονται με τους τομείς που προαναφέρθηκαν, όπως διγλωσσία και δίγλωσση εκπαίδευση, στρατηγικές γλωσσικής διδασκαλίας, χρήση της γλώσσας σε πολύγλωσσα περιβάλλοντα, στόχοι και αποτελέσματα γλωσσικών πολιτικών, συγκριτικές μελέτες γλωσσικών πολιτικών, γλωσσική τεχνολογία και πολυγλωσσία, μετάφραση και διερμηνεία.

    Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας μπορεί να αποτελεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα, αλλά η εργασία θα πρέπει να είναι γραμμένη σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. (ΠΡΟΣΟΧΗ: η αγγλική παραμένει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.)

    Tο βραβείο

    Σε καθένα/καθεμία από τους/τις φοιτητές/τριες που θα υποβάλουν τις τρεις καλύτερες εργασίας θα απονεμηθούν:

    1. το Βραβείο Μεταπτυχιακής Εργασίας της EFNIL (1.500,00€),

    2. πρόσκληση να παρουσιάσουν την εργασία τους στην ετήσια διεθνή σύνοδο της EFNIL (με όλα τα έξοδα πληρωμένα),

    3. η ευκαιρία να δημοσιεύσουν άρθρο βασισμένο στην εργασία τους στα πρακτικά της ετήσιας συνόδου της EFNIL,

    4. η ευκαιρία να δημοσιεύσουν το πλήρες κείμενο της εργασίας τους στον ιστότοπο της EFNIL (www.efnil.org).

    Προθεσμία υποβολής Προθεσμία υποβολής είναι η 15η Ιανουαρίου 2025.

    Γίνονται δεκτές εργασίες που αξιολογήθηκαν από πανεπιστήμιο μέσα στο 2024 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2025

    04 Νοέ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...96   Επόμενο >