Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νοέμβριος 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Άρτας με τίτλο: ''Η Εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης'', (1-3/11/2024)

    Η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Άρτας, σε συνεργασία με την ΔΔΕ Πέλλας, τις ΠΔΕ Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, τμήματα και ερευνητές των Πανεπιστημίων Πειραιώς, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων, Θράκης και Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, διοργανώνει το 2ο Παιδαγωγικό Συνέδριο με τίτλο: "Η Εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης'', που θα λάβει χώρα δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα την Παρασκευή 01, το Σάββατο 02 και τη Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2024 (με ταυτόχρονη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης).

    Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στελέχη της Εκπαίδευσης, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, Ερευνητές/τριες και φοιτητές. Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου θα δοθούν Βεβαιώσεις (συμμετοχής- παρακολούθησης) και θα αναρτηθούν ψηφιακά πρακτικά.

    07 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας από την Εθνική Βιβλιοθήκη (17/6-6/11/2024)

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είναι και πάλι εδώ!
    Αυτό το καλοκαίρι, από την Δευτέρα 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών υποδέχονται τους μικρούς φίλους τους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό!

    Με σύνθημα ''Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…'' και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι, οι τοπικές βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε κυψέλες εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλούν, σε μια περιπλάνηση, κάνοντας τον δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη.

    Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ
    και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού,
    του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).

    28 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: ''Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό'', (2,3/11/2024)

    Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή, Labaratory for Research on Early Research on Early Childhood Psychopedagogy, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑ.Σ.Ι.Π.Σ) και το Greek Cultural Institute συνδιοργανώνουν στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2024 το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: ''Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό''.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες, εισηγήσεις και εργαστήρια. Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τις θεματικές του

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά.

    27 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Μάρτιος - Δεκέμβριος 2024)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).
    Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live και θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, όπου είναι διαθέσιμες και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριου του 2023.

    Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)

    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους (Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

    Νέος κύκλος διαλέξεων

    Ο β' κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2024 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαου Παντελίδη, με θέμα «Παλαιοαθηναϊκή».

    Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Αγγελική Αλβανούδη (ΑΠΘ) «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας»

    Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ανθή Ρεβυθιάδου (ΑΠΘ)/ Καθ. Βασίλειος Σπυρόπουλος (ΕΚΠΑ) «Όψεις της Οφίτικης Ποντιακής»

    Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Σταύρος Σκοπετέας (Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Γερμανία) «Τα ελληνικά στον Καύκασο»

    Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Matthew Hadodo (Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) «Τα ελληνικά της Κωνσταντινούπολης»

    Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Χρήστος Καρβούνης (Πανεπιστήμιο του Μάιντς, Γερμανία) «Το γλωσσικό ζήτημα: εμμονή, αναγκαιότητα ή νεωτερικότητα. Η περίπτωση των ελληνικών και τα ευρωπαϊκά παράλληλα»

    Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Νίκος Λιόσης (ΑΠΘ) «Η Τσακωνική διάλεκτος»

    Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ελένη Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) «Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία»

    Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Παναγιώτης Φίλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) «Η Αρχαία Μακεδονική»

    Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Δημήτριος Κουτσογιάννης (ΑΠΘ, ΚΕΓ) «Η διδασκαλία της ελληνικής στη διασπορά»

    21 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων για το Διεθνές Συνέδριο: Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία (14-15/11/24)

    Το ερευνητικό έργο LACRIMALit (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Κλασικές Σπουδές" του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα "Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία". Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 14-15 Νοεμβρίου 2024.

    Η παρούσα πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες και νέους/ες ερευνητές/τριες που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνά τους και να ανταλλάξουν απόψεις με τα μέλη του έργου LACRIMALit, καθώς και με έμπειρους/ες ερευνητές/τριες που επίσης θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: 30 Απριλίου 2024

    Για περισσότερες πληροφορίες και το κείμενο της πρόσκλησης, βλ. συνημμένο. Στην περίπτωση που υπάρχουν ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οργανωτική επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: .

    05 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο: ''Όψεις της φύσης στη νεοελληνική λογοτεχνία'' Παν/μιο Κρήτης, Ρέθυμνο (15-17/11/2024)

    Ο Τομέας Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, του Τμ. Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: ''Όψεις της φύσης στη νεοελληνική λογοτεχνία'',
    στις 15 έως 17 Νοεμβρίου 2024, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου, στο Ρέθυμνο.
    Το συνέδριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία.

    Σας καλούμε να στείλετε τις προτάσεις σας για ανακοινώσεις (μέχρι 350 λέξεις) μέχρι 30 Απριλίου 2024 στη διεύθυνση . Θα ενημερωθείτε για την αποδοχή τους μέχρι τις 15 Μαΐου 2024.

    19 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Συνέδριο παρουσίασης του έργου νέων ερευνητών στις κλασικές και νεοελληνικές σπουδές στο Παν/μιο Masaryk Brno (22-24/11/24)

    Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Masaryk, Brno (Τσεχία) καλεί νέους ερευνητές να παρουσιάσουν την έρευνά τους, σε συνέδριο που θα γίνει στις 22-24 Νοεμβρίου 2024 στο Παν/μιο Masaryk (Brno). Συνέδρια τέτοιου είδους διοργανώνονται από το Παν/μιο κάθε δύο χρόνια από το 2005. Οι περισσότερες από τις παρουσιάσεις αυτές δημοσιεύονται στο περιοδικό Graeco Latina Brunensia.

    12 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >