Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Σεπτέμβριος 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Χάκαθον Πολιτών με θέμα: ''Εκπαίδευση στα μέσα: η έμφυλη διάσταση'', Περούτζια Ιταλίας (25-27/9/2024)

    Η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ανακοινώνει το Χάκαθον Πολιτών με θέμα: ''Εκπαίδευση στα μέσα: η έμφυλη διάσταση'', που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ''GenderED Coalition: A cross-country coalition against gender disinformation for equitable societies'', το οποίο υλοποιείται με την Ερευνητική Ομάδα ως Έλληνα εταίρο.

    Η εκδήλωση θα λάβει χώρα από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2024, στη Περούτζια της Ιταλίας.
    Το Χάκαθον Πολιτών έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας καμπάνιας κατά της έμφυλης παραπληροφόρησης, ενισχύοντας έτσι την ευαισθητοποίηση και προωθώντας την ισότιμη κοινωνία.

    Απευθύνεται σε ακτιβίστριες/ακτιβιστές, δημιουργούς περιεχομένου, επαγγελματίες ή φοιτήτριες/φοιτητές με ειδικότητα στα Μέσα Επικοινωνίας, στις Σπουδές Φύλου ή στη Δημοσιογραφία.

    26 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    26 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές συνέδριο με θέμα: ''Η Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Τραγωδία στο Φλαβιανό Έπος'', Ακαδημία Αθηνών (19-21/9/2024)

    Η Ακαδημία Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει το διεθνές συνέδριο με θέμα: ''Η Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Τραγωδία στο Φλαβιανό Έπος''. Το συνέδριο πραγματοποιείται 19-21 Σεπτεμβρίου 2024 στην Αίθουσα Αργυριάδης του ΕΚΠΑ (19 & 20 Σεπτεμβρίου) και στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών (21 Σεπτεμβρίου).

    Κύριοι ομιλητές είναι ο Antony Augoustakis (Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign) και η Federica Bessone (Πανεπιστήμιο του Τορίνο). Συμμετέχουν 34 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων ο Raymond Marks (Missouri), η Alison Keith (Toronto), η Carole Newlands (Colorado), η Claire Stocks (Amsterdam), η Ana Maria Lóio (Portugal) και ο Andrew Zissos (California, Irvine).

    18 Ιούν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Έκθεση βιβλιοδεσίας ''Ευαγγελία Μπίζα'' στο Μουσείο Χαρτονοµισµάτων της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα (9/3-1/9/2024)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), η ALPHA BANK και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, παρουσιάζουν την έκθεση βιβλιοδεσίας ''Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας'' στο Μουσείο Χαρτονοµισµάτων της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.

    Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στο έργο της Ευαγγελίας Μπίζα (1963-2023), το οποίο ενώ τυπικά κατατάσσεται στο πεδίο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, εξακτινώνεται και στον ευρύτερο κόσμο της εικαστικής δημιουργίας.

    Οι τρεις φορείς που συνδιοργανώνουν τη φιλοξενία της έκθεσης, τιμούν μία καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας που έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως υπεύθυνη του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας και Συντήρησης στο παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Κέρκυρα.

    Σύντοµο βιογραφικό σηµείωµα

    Η Ευαγγελία Μπίζα (1963-2023) γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και μετεκπαιδεύτηκε στο Centro del Bel Libro στην Ελβετία. Eργάστηκε ως βιβλιοδέτρια-συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας (ΓΑΚ Κέρκυρας), όπου συνέβαλε στη δημιουργία του Εργαστηρίου Συντήρησης και Βιβλιοδεσίας. Το 2000 επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε το δικό της εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην οδό Καλλιδρομίου.

    Διάρκεια έκθεσης 09/03 έως 01/09/2024
    Είσοδος ελεύθερη

    26 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Μάρτιος - Δεκέμβριος 2024)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).
    Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live και θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, όπου είναι διαθέσιμες και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριου του 2023.

    Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)

    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους (Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

    Νέος κύκλος διαλέξεων

    Ο β' κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2024 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαου Παντελίδη, με θέμα «Παλαιοαθηναϊκή».

    Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Αγγελική Αλβανούδη (ΑΠΘ) «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας»

    Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ανθή Ρεβυθιάδου (ΑΠΘ)/ Καθ. Βασίλειος Σπυρόπουλος (ΕΚΠΑ) «Όψεις της Οφίτικης Ποντιακής»

    Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Σταύρος Σκοπετέας (Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Γερμανία) «Τα ελληνικά στον Καύκασο»

    Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Matthew Hadodo (Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) «Τα ελληνικά της Κωνσταντινούπολης»

    Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Χρήστος Καρβούνης (Πανεπιστήμιο του Μάιντς, Γερμανία) «Το γλωσσικό ζήτημα: εμμονή, αναγκαιότητα ή νεωτερικότητα. Η περίπτωση των ελληνικών και τα ευρωπαϊκά παράλληλα»

    Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Νίκος Λιόσης (ΑΠΘ) «Η Τσακωνική διάλεκτος»

    Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ελένη Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) «Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία»

    Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Παναγιώτης Φίλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) «Η Αρχαία Μακεδονική»

    Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Δημήτριος Κουτσογιάννης (ΑΠΘ, ΚΕΓ) «Η διδασκαλία της ελληνικής στη διασπορά»

    21 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Έκθεση Βιβλιοδεσίας στην Κέρκυρα (9/3 - 1/9/2024)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), η ALPHA BANK και η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας παρουσιάζουν την έκθεση βιβλιοδεσίας Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας, στο Μουσείο Χαρτονοµισµάτων της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, με ελεύθερη είσοδο. Οι τρεις φορείς συµπράττουν ορµώµενοι από το κοινό ενδιαφέρον τους για το βιβλίο ως φορέα γνώσης αλλά και αισθητικής απόλαυσης.

    Πληροφορίες:
    Έκθεση: Ευαγγελία Μπίζα – Ξεδιπλώνοντας
    Διάρκεια έκθεσης: 09/03/2024 – 01/09/2024
    Μουσείο Χαρτονοµισµάτων Ιονικής Τραπέζης, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνος, Κέρκυρα
    Είσοδος ελεύθερη

    12 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο : ''Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος'' Αγρίνιο (20-21/9/2024)

    ο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο με θέμα: ''Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος'' και προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 στο Αγρίνιο.

    Προσκαλούνται ερευνητές και μελετητές να συμμετάσχουν με προφορικές εισηγήσεις διάρκειας 20 ́. Οι προτάσεις των ανακοινώσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 300 λέξεις και θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή. Είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 150 λέξεις).

    Για την αποστολή των προτάσεων παρακαλούμε να χρησιμοποιηθούν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις: και .
    Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2024.

    27 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    5ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών: Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους υπόλοιπους βαλκανικούς πολιτισμούς (1453-2024): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, θρησκεία, Βελιγράδι (12-14/9/2024)

    Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου οργανώνει το 5ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2024 στο Βελιγράδι.

    Το 5ο Συνέδριο των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

    Θέμα του Συνεδρίου: Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους υπόλοιπους βαλκανικούς πολιτισμούς (1453-2024): Γλώσσα, λογοτεχνία, τέχνη, θρησκεία

    Το 5ο συνέδριο αποσκοπεί στην προώθηση της σύσφιξης των δεσμών και της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνιστών στις βαλκανικές χώρες.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στις αίθουσες της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, οδός Studentski trg, αρ. 3, Βελιγράδι, Σερβία.

    19 Ιαν 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >