Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ανάρτηση στην ψηφιακή κοινότητα εκπαιδευτικών "Διάλογος" του ΚΕΓ για τον Δ.Ν. Μαρωνίτη

13 Ιούλ. 2016 09:52

Ανάρτηση στην ψηφιακή κοινότητα εκπαιδευτικών "Διάλογος" του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (http://dialogos.greek-language.gr/)

Πέθανε σήμερα 12/7/2016 ο Δ.Ν. Μαρωνίτης. Υπήρξε δεινός φιλόλογος, θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας, μεταφραστής μεγάλων έργων της αρχαιοελληνικής γραμματείας μας, μεγάλος ακαδημαϊκός δάσκαλος που αντέδρασε και φυλακίστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας και οξύς αναλυτής της πολιτισμικής και πολιτικής καθημερινότητας.

Πρώτος Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (1994-2001), ο Δ.Ν. Μαρωνίτης συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του θεσμικού ρόλου και των ιδρυτικών στόχων του, δίνοντας έμφαση στη συγχρονική διάσταση της ελληνικής γλώσσας και της μελέτης της αλλά και στη μακραίωνη διαχρονία της. Από τη θέση του Προέδρου του ΚΕΓ υποστήριξε ένθερμα και από νωρίς την επιστημονική, ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΚΕΓ στα ψηφιακά μέσα και ολοκληρωμένα διαδικτυακά περιβάλλοντα. Με έναν σχεδόν νεανικό ενθουσιασμό αγκάλιασε την ιδέα υλοποίησης του «Ηλεκτρονικού Κόμβου για την υποστήριξη των διδασκόντων την ελληνική γλώσσα» (1998) και παρακολούθησε με ζωηρό και αμείωτο ενδιαφέρον τη διετή πορεία δημιουργίας και αξιοποίησής του στη διδακτική πράξη.

Πέρα από την αναγνωρισμένη επιστημονική του προσφορά στον τομέα της κλασικής φιλολογίας αλλά και τις σημαντικές του μελέτες για τη νεοελληνική λογοτεχνία, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης, πανεπιστημιακός δάσκαλος ο ίδιος, υποστήριξε σθεναρά ένα πνεύμα διαρκούς ανανέωσης της διδακτικής πράξης, διατύπωσε ξεκάθαρα την άποψη της στροφής του ελληνικού σχολείου στην αρχαιογνωσία και την προσέγγιση του αρχαιοελληνικού κόσμου και της γραμματείας του μέσα από έγκυρες μεταφράσεις στη νεοελληνική γλώσσα και αναζήτησε τρόπους διαθεματικής υπέρβασης των στεγανών ανάμεσα στα αυστηρά διαχωρισμένα μεταξύ τους «φιλολογικά μαθήματα». Έμπρακτα αποτελέσματα αναγνωρίζουμε σήμερα στη σχολική αξιοποίηση της μετάφρασής του για τον ομηρική Οδύσσεια και στη σειρά διδακτικών εγχειριδίων «Αρχαιογνωσία-Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση» (εκπονήθηκαν με συντονιστή τον ίδιο στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και εκδόθηκαν από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών), ενώ διατίθενται ηλεκτρονικά από το περιβάλλον των «Ψηφίδων για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» του ΚΕΓ.

Οι αρχές του, οι απόψεις του και το ανήσυχο πνεύμα του μας συντρόφεψαν στην πορεία του «Διαλόγου» και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον. Τον ευχαριστούμε.

Β. Βασιλειάδης - Δ. Κουτσογιάννης

13 Ιούλ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0