Ενότητες
- Νέα Ελληνική (1012)
- Μεσαιωνική Ελληνική (538)
- Αρχαία Ελληνική (1083)
- Λεξικά και Λεξικογραφία (179)
- Γλωσσολογία (891)
- Νεοελληνική Λογοτεχνία (3711)
- Διδασκαλία της Ελληνικής (884)
- Πιστοποίηση Ελληνομάθειας (166)
Κατηγορίες
- Νέα για την Πύλη (89)
- Δραστηριότητες του ΚΕΓ (460)
- Ανακοινώσεις (7991)
- Συνέδρια & Ημερίδες (2156)
- Επιστημονικές Δημοσιεύσεις (39)
- Ερευνητικά Προγράμματα (49)
- Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις (1139)
- Τύπος (795)
- Απόψεις (38)
Ημερολόγιο
< | Φεβ 2025 | > | ||||
Κ | Δ | Τ | Τ | Π | Π | Σ |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11) |
Ενημερωτικό Δελτίο
Κανάλι RSS
- Ενσωματώστε το κανάλι Rss (RSS Feed) της Πύλης στην εφαρμογή Rss (RSS Reader) που χρησιμοποιείτε.
07 Φεβ. 2025
3 εγγραφές [1 - 3] |
-
Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες
Διαδικτυακή Ημερίδα από την ομάδα Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας: Φωνές νέων ερευνητ·ρι·ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό (7/2/25)
Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος «Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό» (Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.), η οποία ιδρύθηκε το 2023 και εντάσσεται στις δράσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα στις 7 Φεβρουαρίου 2025 από τη 13:00 μέχρι τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
Θεματική : «Φωνές νέων ερευνητ·ρι·ών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό».
Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ελληνική γλωσσική και πολιτισμική εκπαίδευση στο εξωτερικό, όπως αυτή μελετάται από νέους·ες ερευνητ·ρι·ες σε διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Μέσα από την ημερίδα, επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τη δουλειά αυτών των ερευνητ·ρι·ών, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο για την εξέλιξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πλαίσιο. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων.
Η ημερίδα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και αναδείξεις καλών πρακτικών από τους·τις ακόλουθους·ες ερευνητ·ρι·ες:
Ειρήνη Ακαβάλου (University of Stockholm)
Αντωνία Γκιόκα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
Αντώνης Κωνσταντινίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)
Βασιλική Ρίζου (Humboldt-Universität zu Berlin)
Χρύσα Σταμπουλή (Université de Strasbourg)Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο Zoom:
https://authgr.zoom.us/j/96146492928?pwd=Sm94ODIxRk5USVJNMzVFOG1aa25WUT09Η ημερίδα είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο/η.
Δεν απαιτείται εγγραφή.Η Επιστημονική Επιτροπή της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.
Βάλλη Λύτρα – Πρόεδρος
Ζωή Νικολαΐδου – Γραμματέας
Πέτρος Καρατσαρέας – Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Δημήτρης Κουτσογιάννης – Σύνδεσμος με το Κ.Ε.Γ. -
Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες
Ημερίδα με τίτλο: ''Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση'', Ακαδημία Αθηνών (7/2/2025)
Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων (Ι.Λ.Ν.Ε.) της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν ημερίδα με τίτλο:
''Η Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση''.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 10:00 - 19:00 και θα εξετάσει τις προκλήσεις, τις προτάσεις και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, με στόχο την ενίσχυση της κλασικής παιδείας στην ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αντώνιος Ρεγκάκος, Γραμματέας επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και η Σοφία Παπαϊωάννου - Αντιπρύτανης Ε.Κ.Π.Α.
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο θα μπορεί να την παρακολουθήσει είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως μέσω ζωντανής μετάδοσης, με ταυτόχρονη μετάφραση στην Αγγλική γλώσσα.
Οι φοιτητές και οι μαθητές που παρακολουθήσουν την εκδήλωση με φυσική παρουσία θα λάβουν στο τέλος της εκδήλωσης Βεβαίωση Παρακολουθήσεως από την Ακαδημία Αθηνών.
-
Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις
Ανακοίνωση από τη Δ.ΕΛ.ΕΞΩ: "Χαρτογραφήσεις" και Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025 (Νοέ. 2024 - Μάιος 2025)
Η διεθνής ομάδα ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) ανακοινώνει το πρόγραμμα των φετινών «Χαρτογραφήσεων» της ομάδας κατά τις οποίες αποτυπώνεται η διδασκαλία της Ελληνικής σε διαφορετικά συγκείμενα στο εξωτερικό, καθώς και την ημερομηνία και θεματική της διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας για το 2025.
«Χαρτογραφήσεις» Η επόμενη συνάντηση των «Χαρτογραφήσεων» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και ώρα Ελλάδας 14:00 με 16:00.Στις 29 Νοεμβρίου, θα υπάρξουν τοποθετήσεις από την Άννα Χατζηπαναγιωτίδου σχετικά με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία και από τις Σταυρούλα Αυγουροπούλου Ντερτσένυι και Χριστίνα Πάρτιτς Κάκουκ σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ουγγαρία.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom
Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας
Meeting ID: 961 4649 2928
Passcode: 023583Η φετινή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025 από τις 15:00 μέχρι τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει θέμα «Φωνές νέες ερευνητών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό»
Κύριος στόχος της ημερίδας θα είναι να αναδειχθούν σύγχρονες προσεγγίσεις και μορφές διδασκαλίας, εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας όπως αυτές αναδεικνύονται σε διάφορα επίσημα και ανεπίσημα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα εκτός Ελλάδας και Κύπρου. Οι ερευνητικές εργασίες που θα παρουσιαστούν, βασίζονται σε τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα και αποσκοπούν στο να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της γλωσσικής και πολιτισμικής εκπαίδευσης όπως αυτές μελετώνται από νέους/-ες ερευνητές/-ριες σε διάφορα στάδια της ακαδημαϊκής τους πορείας. Μέσα από την ημερίδα επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τη δουλειά αυτών των ερευνητών/-ριών, προωθώντας παράλληλα τον διάλογο για την εξέλιξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές πλαίσιο. Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων αναμένεται να συμβάλει στην κατανόηση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας εκτός συνόρων.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα θα ανακοινωθούν σύντομα.