Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

17 Οκτ. 2023

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Δελτίο Τύπου για το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ιδρυμάτων για τη Γλώσσα (EFNIL)

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ιδρυμάτων για τη Γλώσσα (EFNIL) που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη και φιλόξενη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, με θέμα «By the People, for the People: Online Dictionaries, Language Portals, and the Role of Language Users». Το επετειακό συνέδριο για τα είκοσι χρόνια της EFNIL διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Σλοβενικής Γλώσσας Fran Ramovš (ISJFR) του Ερευνητικού Κέντρου της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σλοβενίας (ZRC SAZU). Υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών μεταξύ των εκπροσώπων των
    ιδρυμάτων, ενώ ήταν έντονο το ενδιαφέρον όλων για τις προοπτικές που ανοίγονται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και για τον τρόπο με τον οποίο καλούνται τα γλωσσικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στα νέα αυτά δεδομένα. Οι ανακοινώσεις θα αναρτηθούν σύντομα στον ιστότοπο της EFNIL.

    Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον θεσμό EFNIL Master’s Thesis Award, στο πλαίσιο του οποίου βραβεύονται και παρουσιάζονται οι τρεις καλύτερες εργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα γλωσσικής πολιτικής και πολυγλωσσίας. Ήταν μεγάλη η χαρά και η τιμή μας που μεταξύ των εργασιών που υποβλήθηκαν διακρίθηκε και η εργασία της Φανής Μώραλη (ΕΑΠ) με τίτλο «Exploring refugee children’s bilingualism through multimodal identity texts». Μπράβο, κυρία Μώραλη! Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επόμενη χρονιά αναμένεται σύντομα: μείνετε συντονισμένες/οι.

    17 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης της Βουλής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

    Αρχίζουν ξανά τον Οκτώβριο οι συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα πραγματοποιείται:

    α. διαδικτυακά, κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, ώρες 19:00-21:00, μέσω της πλατφόρμας Webex και

    β. διά ζώσης, κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα στο κτίριο του Πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου (Λένορμαν 218, Κολωνός), ώρες 18:00-20:00.

    Τα βιβλία που θα διαβαστούν κατά τη φετινή περίοδο 2023-2024, υπό τον γενικό τίτλο (Ξανά) Διαβάζοντας, συνδυάζουν μια επιλογή κλασικών λογοτεχνικών και άλλων κειμένων που θα διαβαστούν εκ νέου με τη σημερινή αναγνωστική εμπειρία των μελών της Λέσχης ή σύγχρονων λογοτεχνικών και άλλων κειμένων που τα μέλη της Λέσχης θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν από κοινού για πρώτη φορά στις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης.

    Κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα (ώρες 19:00-21:00), τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης συζητούν διά ζώσης ή διαδικτυακά με κάποιον συγγραφέα, ερευνητή ή άνθρωπο του βιβλίου, γύρω από ζητήματα σχετικά με τα βιβλία που διαβάζονται.

    Δηλώσεις συμμετοχής (για περιορισμένο αριθμό θέσεων):

    Στη δήλωση συμμετοχής προσδιορίστε αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στη διά ζώσης ή στη διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης.

    17 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση του τόμου: Kalligraphos-Essays on Byzantine Language, Literature and Palaeography. From Byzantine Historiography to Post-Byzantine Poetry. Festschrift in Honour of loannes Mavromatis, Ιωάννινα (17/10/2023)

    Παρουσίαση του τόμου: Kalligraphos-Essays on Byzantine Language, Literature and Palaeography. From Byzantine Historiography to Post-Byzantine Poetry. Festschrift in Honour o f Ioannas Mavromatis. Edited by Alexander Aiexakis and Dimitrios S. Georgakopoulos
    [Byzantinisches Archiv 42] Walter de Gruyter, Berlin/Boston 2023, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, ώρα 19.00, στην Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.

    Για τον τιμώμενο, Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Μαυρομάτη, και το τον τόμο θα
    μιλήσουν οι:

    Απόστολος Καρπόζηλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.
    Μιχαήλ Πασχάλης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
    Ιωάννης Ν. Περυσινάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

    12 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διοργάνωση 44ου Διεθνούς Συνεδρίου Λειτουργικής Γλωσσολογίας από το Τμ. Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου (17-20/10/23)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει το «SILF 2023 – 44ο Διεθνές Συνέδριο Λειτουργικής Γλωσσολογίας» το οποίο θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, από την Τρίτη 17 έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023.

    29 Μάρ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >