Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

16 Οκτ. 2023

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Το ελληνικό βιβλίο σε τέσσερις διεθνείς εκθέσεις Μαδρίτης, Φρανκφούρτης, Σάρζα και Γουαδαλαχάρας

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber στη Μαδρίτη.

    Η ελληνική εκδοτική συμμετοχή σε τέσσερις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber στη Μαδρίτη, στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Φρανκφούρτη, στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σάρζα και στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Γουαδαλαχάρα, με τις οποίες κλείνει το τελευταίο τρίμηνο του 2023, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

    Στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου Μαδρίτης, Φρανκφούρτης, Σάρζα και Γουαδαλαχάρας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των συμμετεχόντων Ελλήνων συγγραφέων και θεματικές συζητήσεις με ξένους ομοτέχνους τους, ποιητικές βραδιές με απαγγελίες έργων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, εκδηλώσεις για τα αφιερωματικά λευκώματα των Αντώνη Σαμαράκη (ΥΠΠΟΑ 2020), Ιάκωβου Καμπανέλλη (ΥΠΠΟΑ 2022) και Άλκης Ζέη (υπό έκδοση), που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των «λογοτεχνικών ετών» αλλά και συναντήσεις με εκπροσώπους και επαγγελματίες του διεθνούς εκδοτικού κόσμου, κ.ά.

    Στις εκθέσεις Φρανκφούρτης και Γουαδαλαχάρας, ειδικότερα, θα παρουσιαστεί μεγάλη ψηφιακή Έκθεση για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας με τίτλο «Ο πολιτισμός του λόγου, 3500 χρόνια ιστορίας της ελληνικής γλώσσας» σε συνεργασία του ΥΠΠΟ με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας.

    16 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Έφυγε από τη ζωή η νεοελληνίστρια Άλκηστις Πρωίου

    Έφυγε από τη ζωή η Άλκηστις Πρωίου, τέως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza». Η Άλκηστις Πρώιου γεννήθηκε το 1936 στην Καλαμάτα. Το 1960 ξεκίνησε τη διδακτική της δραστηριότητα ως αναγνώστρια και από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή της (2006), ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης “La Sapienza”. Η διδασκαλία της, υποστηριζόμενη σε στέρεες γνώσεις της αρχαίας, βυζαντινής και νέας ελληνικής, προχωρούσε παράλληλα με μια έντονη δραστηριότητα έρευνας και προμήθειας χειρογράφων και εκδόσεων ελληνικών βιβλίων που εν μέρει αποτέλεσαν τον πυρήνα της βιβλιοθήκης του τότε Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του ίδιου Ρωμαϊκού πανεπιστημίου, όπως μαρτυρούν οι πολλές μελέτες στο ενεργητικό της.

    16 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή Διάλεξη για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας: Π. Βουτουρής, Γλώσσα και ιδεολογία. Η χρήση της διαλέκτου στην νεοελληνική ποίηση της Κύπρου (16/10/23)

    Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη του κ. Παντελή Βουτουρή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα: Γλώσσα και ιδεολογία. Η χρήση της διαλέκτου στην νεοελληνική ποίηση της Κύπρου. Η διάλεξη θα μεταδοθεί στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ το βίντεο της διάλεξης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Η διάλεξη είναι μία από τις 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις μέσω των οποίων το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια. Το μνημόνιο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι διαλέξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Για το πρόγραμμα των διαλέξεων, βλ. συνημμένο

    11 Οκτ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Σεπ. - Δεκ. 2023)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτές οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.). Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live, ενώ τα βίντεο των διαλέξεων θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists.

    Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)
    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

    Ο β' κύκλος διαλέξεων που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2023, ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Δημητρίου Κουτσογιάννη, με θέμα «Πιστοποίηση ελληνομάθειας». Μπορείτε να δείτε τη διάλεξη στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists

    Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) «Η ιστορία της ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας»

    Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Ομ. Καθ. Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Ιστορία της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο»

    Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Παντελής Βουτουρής (Πανεπιστήμιο Κύπρου) «Γλώσσα και ιδεολογία. Η χρήση της διαλέκτου στην νεοελληνική ποίηση της Κύπρου»

    Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Mark Janse (Πανεπιστήμιο της Γάνδης, Βέλγιο) «Ιστορία της προφοράς της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως σήμερα»

    Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18.00

    Καθ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών) «Επαφές της ελληνικής γλώσσας κατά την ιστορική της διαδρομή»

    Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και είναι διαθέσιμες στο https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, είναι οι εξής:

    24/04/2023: Καθ. Νικόλαος Παντελίδης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Η ελληνική γλώσσα κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821»

    08/05/2023: Καθ. Γεώργιος Παπαναστασίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
    «Το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας»

    26/06/2023: Ακαδημαϊκός, Ομ. Καθ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Ακαδημία Αθηνών), «Το λεξικογραφικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών»

    27 Σεπ 2023 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >