Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ιούλιος 2025

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    ΜΑΘΑΙΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ / GREEK COURSES ONLINE

    Άνοιξαν οι εγγραφές για τον νέο κύκλο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας!

    Το ΚΕΓ συνεχίζει την επιτυχή πραγματοποίηση εξ αποστάσεως διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες επιπέδου Α1. Ο νέος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει στις 24 ΜΑΡΤΙΟΥ και θα ολοκληρωθεί στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ.

    19 Μάρ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για υποβολή ανακοινώσεων για το 15ο Συνέδριο Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία (6-8/11/25)

    Η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώνει το 15ο Συνέδριο “Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία”. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 6-8 Νοεμβρίου 2025 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Παναγιώτη Κοντού (1936-2024).

    Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση αφενός της σημερινής κατάστασης της ελληνικής γλώσσας στην ορολογική της διάσταση και αφετέρου μεθόδων, πρακτικών και εργαλείων της σύγχρονης επιστήμης της Ορολογίας και της εφαρμογής τους στην ελληνική γλώσσα – μονογλωσσικά και/ή διαγλωσσικά – για την προώθηση της ορολογικής έρευνας και τη συμβολή στον σύγχρονο ορολογικό εμπλουτισμό της ελληνικής γλώσσας.

    Σημαντικές ημερομηνίες:
    Υποβολή περιλήψεων ως τις: 31 Μαρτίου 2025
    Κρίση των περιλήψεων ως τις: 23 Μαΐου 2025
    Υποβολή πλήρων κειμένων ως τις: 20 Ιουλίου 2025

    Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

    13 Φεβ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση συμμετοχής στο 1º Διεθνές Συνέδριο Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. – Διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό: νέα δεδομένα και ζητούμενα (5-7/2/26)

    Οι νέες μεταναστευτικές ροές και κινητικότητες καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικοπολιτικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές συνθήκες – σε τοπικό, διατοπικό και παγκόσμιο επίπεδο – δημιουργούν ριζικά νέα δεδομένα για το πεδίο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.

    Το 1ο διεθνές συνέδριο της ομάδας ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος Δ.ΕΛ.ΕΞΩ. (Διδασκαλία της Ελληνικής στο Εξωτερικό) επιδιώκει να αναδείξει τις πολλαπλές πτυχές του αναδυόμενου αυτού πεδίου και να προκαλέσει έναν διάλογο με επίκεντρο τις πολλαπλές φωνές των πρωταγωνιστών του πεδίου – εκπαιδευτικών, μαθητ·ρι·ών, γονέων και κηδεμόνων, κοινοτήτων, φορέων. Παράλληλα, αποσκοπεί να διασυνδέσει ζητήματα διδασκαλίας και εκπαιδευτικής πολιτικής με τις σύγχρονες επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 5–7 Φεβρουαρίου 2026. Θα καλύψει όλες τις πτυχές της διδασκαλίας και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό με σκοπό να αναδειχθούν οι προκλήσεις και να συζητηθούν οι προοπτικές για το μέλλον.

    Δομή του συνεδρίου

    Το συνέδριο θα περιλαμβάνει:

    (A) Κεντρικές ομιλίες – Jim Anderson, Goldsmiths University of London – Ασπασία Χατζηδάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Joseph Lo Bianco, University of Melbourne

    (Β) Θεματικές συνεδρίες
    Οι θεματικές συνεδρίες παρέχουν την ευκαιρία σε εμπλεκόμενους·ες στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού (ερευνητ·ρι·ες, εκπαιδευτικούς, μαθητ·ρι·ες, γονείς και κηδεμόνες, κοινότητες, φορείς) να συζητήσουν ένα συγκεκριμένο θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες. Κάθε θεματική συνεδρία θα έχει διάρκεια 120 λεπτά.

    (Γ) Προφορικές ανακοινώσεις
    Οι προφορικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν μια παρουσίαση διάρκειας 20 λεπτών που ακολουθείται από συζήτηση 10 λεπτών.
    (Δ) Εργαστήρια
    Τα εργαστήρια παρέχουν την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς, σχολεία και ερευνητ·ρι·ες να αναδείξουν παραδείγματα από την εκπαιδευτική πράξη. Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια 60 λεπτά.
    Οι θεματικές συνεδρίες και τα εργαστήρια μπορούν να οργανωθούν από τις ομάδες εργασίας της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.

    Υποβολή περιλήψεων

    Οι περιλήψεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου στον ιστότοπο Oxford Abstracts

    Παρακαλούμε υποβάλετε μία περίληψη για κάθε προφορική ανακοίνωση και κάθε εργαστήριο.
    Για τις θεματικές συνεδρίες, παρακαλούμε υποβάλετε ξεχωριστά (α) μία περίληψη με τη γενική περιγραφή της θεματικής συνεδρίας (επιλογή <Θεματική συνεδρία (γενική περιγραφή) – Thematic session (general description)> στην ερώτηση <Κατηγορία υποβολής – Submission category>) και (β) μία περίληψη για κάθε ανακοίνωση που θα παρουσιαστεί στη συνεδρία (επιλογή <Προφορική ανακοίνωση (μέρος θεματικής συνεδρίας) – Oral presentation (part of thematic session)>).
    Η μέγιστη έκταση για κάθε περίληψη είναι 350 λέξεις χωρίς τη βιβλιογραφία.

    Σημαντικές ημερομηνίες

    Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 15 Απριλίου 2025 Ειδοποίηση αποδοχής: 15 Ιουλίου 2025 Προθεσμία εγγραφής ομιλητ·ρι·ών: 15 Σεπτεμβρίου 2025

    Γλώσσες συνεδρίου
    Ελληνικά
    Αγγλικά

    Συνδρομές
    Ομιλητ·ρι·ες (πλήρης συνδρομή): 50 ευρώ
    Ομιλητ·ρι·ες (μειωμένη συνδρομή):* 30 ευρώ
    Παρακολούθηση χωρίς ομιλία: 30 ευρώ
    *Φοιτητ·ρι·ες, άνεργοι·ες, συνταξιούχοι

    Επιστημονική Επιτροπή της Δ.ΕΛ.ΕΞΩ.
    Βάλλη Λύτρα – Πρόεδρος
    Ζωή Νικολαΐδου – Γραμματέας
    Πέτρος Καρατσαρέας – Υπεύθυνος Επικοινωνίας
    Δημήτρης Κουτσογιάννης – Σύνδεσμος με το Κ.Ε.Γ.

    27 Ιαν 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2025: ''Ο Καβάφης και η Αίγυπτος'' (7-12/7/2025)

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2025 θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου. Η ετήσια ακαδημαϊκή πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Κ. Π. Καβάφη, το έργο και το αρχείο του, θα επικεντρωθεί στη σχέση του καβαφικού έργου με την Αίγυπτο.

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια ακαδημαϊκή πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία εστιάζει στον Καβάφη, το έργο και το αρχείο του και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.

    Υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι επιστήμονες που εργάζονται σε συναφείς τομείς καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2025. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να γίνουν δεκτοί ένας ή δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές, βάσει της ακαδημαϊκής τους προετοιμασίας και του ειδικού τους ενδιαφέροντος για το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου.

    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι η 27η Δεκεμβρίου 2024.

    Μπορείτε να απευθύνεστε για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις στη διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.

    30 Οκτ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >