Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

19 Δεκ. 2022

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Ανακοινώθηκαν οι Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022

    Οι Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022 αφορούν στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2022 (Βραβείο Μυθιστορήματος, Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας και Βραβείο Ποίησης) και στα Κρατικά Βραβεία Δοκιμίου-Μαρτυρίας 2022 (Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής και Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας).

    Οι τρεις κατηγορίες Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης αφορούν στα: Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα, Κρατικό Βραβείο Απόδοσης έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά και Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε ξένη Γλώσσα. Ακολούθως οι Βραχείες Λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2022 αφορούν τις κατηγορίες Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά.

    19 Δεκ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με αφορμή το Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (19/12/22)

    Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, με αφορμή το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», διοργανώνει την μουσικοθεατρική αφήγηση: Μια μέρα που ο χειμώνας έκλεψε από τον Ιούλιο. Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19:00 στην Αίθουσα Κ. Κατσάρη του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

    19 Δεκ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς: Αφηγήσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής: χώρος και κοινωνία (19/12/22)

    Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο Όμιλος Φίλων Θεσσαλονίκης του ΙΝΠ διοργανώνουν την 3η επετειακή εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από το 1922 στο πλαίσιο ενός προγράμματος με θέμα «Εκατό χρόνια από το 1922: Ταυτότητες, δομές, πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και ειδικά στις Νέες Χώρες». Η θεματική της εκδήλωσης είναι: Αφηγήσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής: χώρος και κοινωνία. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, 6 μ.μ., στον Πολυχώρο Ένεκεν (Προξένου Κορομηλά 37, Θεσσαλονίκη).

    Συγκεκριμένος στόχος της 3ης εκδήλωσης είναι η ανίχνευση των κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων των ποικίλων οικιστικών προγραμμάτων εγκατάστασης των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, μέσα από χωροκοινωνικές αφηγήσεις καθώς και από τις εγγραφές τους στο φαντασιακό, το συμβολικό και τη βιωμένη εμπειρία.

    12 Δεκ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Λέσχη Ανάγνωσης Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Δεκ. '22)

    Τα βιβλία του μήνα είναι:
    Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (7-9 ετών) | Πες το μ' ένα παραμύθι… - Τα ασημένια πατίνια
    snfcc.org/MariaPapagianni
    Τετάρτη 28/12 | 17.00 - 18.15
    Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
    Με συντονίστρια την Κάλη Καββαθά.

    Λέσχη Ανάγνωσης: Παιδικό Βιβλίο (10-12 ετών) | Η συμμορία με τις μπλε κάλτσες #3: Αυτή η Ιστορία δεν είναι αληθινή
    snfcc.org/MirandaVatikioti
    Σάββατο 17/12 | 17.30 - 19.00
    Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
    Με συντονίστρια την Αγγελική Δαρλάση.

    Λέσχη Ανάγνωσης: Εφηβικό Βιβλίο | Λόρεν Σεντ Τζον, Η Κατ Γουλφ ερευνά
    snfcc.org/LaurenStJohn
    Παρασκεύη 30/12 | 13.00 - 14.30
    Zoom
    Με συντονιστή τον Θανάση Πέτρου.

    Λέσχη Ανάγνωσης: Soloúp, Αϊβαλί
    snfcc.org/Soloup
    Δευτέρα 19/12 | 18.30-20.30
    Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ
    Τετάρτη 21/12 |18.30-20.30
    Zoom
    Με συντονιστή τον Δημοσθένη Παπαμάρκο.

    Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν δωρεάν, με ηλεκτρονική προεγγραφή.
    Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα.

    07 Δεκ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 (3-8/7/23)

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και το έργο του και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και τη σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.

    Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 θα προσεγγίσει το λογοτεχνικό έργο, την ευρεία απήχηση του Κ. Π. Καβάφη και το ψηφιακό αρχείο του ποιητή μέσα από ένα φάσμα διαφορετικών τεχνών, γνωστικών αντικειμένων και ερευνητικών πεδίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται: η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων, οι Κινηματογραφικές σπουδές, η Δημιουργική Γραφή, η Ιστορία της Εκπαίδευσης, οι Μουσικές Σπουδές, η Γλωσσολογία, η Νομισματική και ο Οπτικός Πολιτισμός. Στόχος του Διεθνούς Θερινού Σχολείου 2023 είναι να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από τον Κ. Π. Καβάφη με νέα μεθοδολογικά εργαλεία, να επανεξετάσει την ποίησή του μέσα από διαθεματικές και διακειμενικές προσεγγίσεις και να διερευνήσει την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία του καβαφικού έργου σε ό,τι αφορά τον διάλογο και τις διεπιστημονικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο 2023 φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και από άλλους τομείς, πέραν εκείνων της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, προκειμένου να αναδείξει την αξία του καβαφικού έργου ως παραδείγματος για την ανάπτυξη διαθεματικής και διεπιστημονικής συνεργασίας.

    Επιμελητές του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2023 είναι o Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Suffolk University της Βοστόνης και ο Τάκης Καγιαλής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι εισηγητές οι Mark Doty (Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ), Έλσα Αμανατίδου (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ), Θανάσης Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Poitiers, Γαλλία), Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Κύπρος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Πανεπιστήμιο Haverford, ΗΠΑ), Ελένη Παπαργυρίου (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Βικτώρια Σολομωνίδη - Hunter, (University College London, Βρετανία).

    Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν δώδεκα νέοι επιστήμονες, με πρωινές και απογευματινές συναντήσεις για διάστημα έξι ημερών, από τις 3 ως τις 8 Ιουλίου 2023. Η διοργάνωση περιλαμβάνει σεμινάρια με τους προσκεκλημένους εισηγητές, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις. Αυτή η διάρθρωση ενθαρρύνει την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους επιμελητές της διοργάνωσης και τους προσκεκλημένους εισηγητές, ανοίγοντας την προοπτική γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του Θερινού Σχολείου αλλά και πέρα από αυτές. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν πρόσθετες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων. Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Το φετινό Θερινό Σχολείο Καβάφη απευθύνεται σε συμμετέχοντες από πολλά και διαφορετικά γνωστικά και επιστημονικά πεδία – τα οποία περιλαμβάνουν τις Νεοελληνικές Σπουδές, τη Συγκριτική Φιλολογία, τη Δημιουργική Γραφή, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, την Ιστορία, τις Μουσικές Σπουδές, τις Σπουδές Κινηματογράφου, την Ιστορία της Τέχνης, την Εκπαίδευση και τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

    Υποβολή αιτήσεων έως 19.12.22

    22 Νοέ 2022 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >