ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ιστορίες της Ελληνικής γλώσσας 

Χριστίδης, Α.-Φ. 2001. Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα. 

Ρέα Δελβερούδη 

Ιω. Κλεφτογιάννη: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 18/10/2001

Η έκδοση της «Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας»
Γέφυρα επικοινωνίας

Η επίσημη παρουσίαση ενός εκδοτικού άθλου, της «Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας» -από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα- που σχεδίασε και υλοποίησε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) σε επιστημονική επιμέλεια Α.-Φ. Χριστίδη (μια έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών), χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ, αποτέλεσε απρόσμενα την αφορμή για μια «παράπλευρη» συνέντευξη Τύπου, απολογιστικού χαρακτήρα.

Και, συγχρόνως, για έναν τελευταίο δημόσιο αποχαιρετισμό ενός επιστήμονα με ανέκαθεν συγκρατημένη δημόσια εικόνα, που ωστόσο δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τη φόρτιση και τη συγκίνηση του αποχαιρετισμού.

Διότι, ενόσω οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και οι δύο υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, κκ. Ευθυμίου και Βενιζέλος, έπλεκαν το εγκώμιο του ΚΕΓ και του τελευταίου βαρυσήμαντου έργου του, που βεβαίως θα έπρεπε να χαιρετιστεί συσσώμως ως το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, η Διεθνής Εκθεση της Φρανκφούρτης εμφανιζόταν διαρκώς στο προσκήνιο των ομιλιών, για να τονιστεί ξανά και ξανά η επιτυχία της ελληνικής συμμετοχής.

Και τούτο, καθώς ο άρτι απελθών πρόεδρος του ΚΕΓ, στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του ως πρόεδρός του (τέως πρόεδρός του, για να είμαστε ακριβείς), Δ. Ν. Μαρωνίτης, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ούτε κατά τη δική του ομιλία ούτε όταν οι έτεροι ομιλητές έκαναν λόγο για τη συμβολή του στην εδραίωση του ΚΕΓ ούτε ακόμη όταν ο μαθητής του στο παρελθόν και συνεργάτης του τα 7 έτη προεδρίας του στον ΚΕΓ, καθηγητής Α.-Φ. Χριστίδης αναπόλησε στιγμές (ακόμη και έντονης διαφωνίας) με τον άλλοτε διδάσκαλό του.

«Άλλη» Ελλάδα

«Η έκδοση με τα 120 κείμενα που υπογράφουν 70 έλληνες και ξένοι επιστήμονες πιστοποιεί την «άλλη» Ελλάδα, που μπορεί να επιβάλλει διεθνώς της παρουσία της. Αυτό το έργο απεικονίζει δύο χαρακτηριστικά του ΚΕΓ: τη συλλογικότητα και την ποιότητα στην εργασία του», τόνισε ο κ. Ευθυμίου στην ομιλία του, παίρνοντας το λόγο από το συντονιστή και νέο πρόεδρο του ΚΕΓ, Δημήτρη Φατούρο.

«Σας ζητώ να μου εισηγηθείτε», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΚΕΓ, «ένα είδος επιτομής του σημαντικότατου έργου για χρήση του στην εκπαίδευση».

«Η δουλειά του ΚΕΓ όπως και η λαμπρή επιτυχία της Φρανκφούρτης, με προεξάρχουσα τη συμβολή του Γιώργου Ρωμαίου, πρέπει να τερματίσουν τη μιζέρια που επικρατεί στην Ελλάδα», κατέληξε.

Στο πλαίσιο της δεύτερης άτυπης, απολογιστικής συνέντευξης Τύπου, που αφορούσε τη Φρανκφούρτη, ο κ. Βενιζέλος αποκάλεσε το ΕΚΕΒΙ «ηθικά πολύ ενισχυμένο τελευταία, μετά την επιτυχή εμφάνισή του στη Φρανκφούρτη». Για να συνεχίσει με επαίνους για το ΚΕΓ και «το opus magnum του: την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη αγγλόφωνης έκδοσής της.

Άθλημα και άθλος

«Η παρούσα ιστορία λειτουργεί ως καταλύτης για να επανεκτιμηθεί ο αρχαίος ελληνικός κόσμος μέσω της γλώσσας. Υπήρξε άθλημα συλλογικό που έγινε στο μεταξύ άθλος», τόνισε με τη σειρά του ο Δ. Μαρωνίτης.

Αναφερόμενος στην «Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας», υπογράμμισε -για να «σπάσει» η φωνή του απ' τη συγκίνηση- πως «τα καλά έργα μένουν γέφυρες ιδεατής επικοινωνίας, συντηρώντας στη ζωή και στη φαντασία μας τις ανθρώπινες σχέσεις».

Η αντιπρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Ρένα Πατρικίου αναφέρθηκε αποκλειστικά στο ΕΚΕΒΙ και την πρόσφατη εμπειρία της Φρανκφούρτης. Για την «κρίσιμη -δηλαδή- σταδιοδρομία» του ΕΚΕΒΙ, λόγω αλλαγής χώρου, και τη «δεύτερη μεγάλη στροφή», τη Φρανκφούρτη: «Είδα τον Ρωμαίο, τον Λάζο πως συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια και ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Με την έκθεση αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα».

Κατά τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη, Γ. Μ. Παράσογλου, η μοναδικότητα της έκδοσης έγκειται στην ευφυή, πρωτότυπη σύλληψή της, στην επιστημοσύνη της και τη νηφαλιότητά της. Για τον Αντώνη Λιάκο, ο οποίος υπογράφει κείμενο του πονήματος, η Ιστορία είναι «ένα βιβλίο ιστορικός σταθμός στην ιστορική συνείδηση».

«Εκδοτικό big bang», που έρχεται σε «ρήξη με τις αντιλήψεις του παρελθόντος, αφού η γλώσσα τοποθετείται εντός των συμφραζομένων της», είναι η νέα έκδοση κατά τον καθηγητή Στέφανο Πεσματζόγλου.

Η «ψυχή» του εκδοτικού άθλου Α.-Φ. Χριστίδης, λακωνικότερος των υπολοίπων, ευχαρίστησε τελευταίος τον Δ. Ν. Μαρωνίτη και το πλήθος των συνεργατών, χάρη στους οποίους υλοποιήθηκε η έκδοση.

Τα θερμότατα μηνύματά τους απέστειλαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η κυρία Τριανταφυλλίδη. Στο κοινό, ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Χρήστος Λάζος, ο καθηγητής Φ. Κακριδής και πολλοί άλλοι.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μάϊ 2008, 10:41