ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ιστορίες της Ελληνικής γλώσσας 

Χριστίδης, Α.-Φ. 2001. Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα. 

Ρέα Δελβερούδη 

Ελπ. Πασαμιχάλη: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 18.10.2001

Η ελληνική γλώσσα έχει την ιστορία της
Η εξέλιξή της από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους

Αν υπάρχει ένας τρόπος να τεκμηριωθεί η ιστορία ενός έθνους, αυτός είναι η γλώσσα του. Από αυτή την άποψη, το βιβλίο Ιστορία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί όχι μόνο πνευματική προσφορά, αλλά και εργαλείο εθνικής συνειδητοποίησης, αποτέλεσμα εργασίας εβδομήντα συγγραφέων.

Το βιβλίο, Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, το οποίο κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, εξετάζει μέσα στις 1.213 σελίδες του την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από τις αρχές μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αλλά και τους νεότερους χρόνους. Το περιεχόμενο του τόμου είναι συλλογικό έργο που αποτελείται από 123 κείμενα, συμβολές σαράντα ελλήνων και τριάντα ξένων ειδικών επιστημόνων. Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο καθηγητής κ. Α.-Φ. Χριστίδης.

Σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση έχει αναδείξει την αγγλική γλώσσα σε κυρίαρχη του δυτικού κόσμου, η ιστορική μελέτη της ελληνικής γλώσσας που για μεγάλο διάστημα υπήρξε η κοινή γλώσσα των λαών της Μεσογείου, και η εξαιρετική αφομοιωτική της δυνατότητα σε ξένες προσμίξεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, η οποία έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΕΒΙ παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας κ. Πέτρος Ευθυμίου και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο κ. Δ. Α. Φατούρος, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο μνημειώδη χαρακτήρα αυτού του έργου και στη σημασία του ως βιβλίου αναφοράς.

Ο τόμος χωρίζεται σε εννέα ενότητες. Η πρώτη ενότητα εξετάζει το «Γλωσσικό φαινόμενο». Εν συνεχεία στην ενότητα «Ελληνική γλώσσα: Γλώσσα και ιστορία» διερευνώνται οι ινδοευρωπαϊκές αφετηρίες της ελληνικής γλώσσας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο «Οι αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι» όπου περιγράφεται αυτό που ήταν η ελληνική γλώσσα μέχρι την ανάδυση της «κοινής» στα ελληνικά χρόνια.

Ακολουθούν τα κεφάλαια «Η αρχαία ελληνική: δομή κα αλλαγή», «Οι επαφές της ελληνικής με άλλες γλώσσες», «Μεταφραστικές πρακτικές στην αρχαιότητα», «Γλώσσα και πολιτισμός», «Οι αρχαίοι και η γλώσσα», «Οι τύχες της αρχαίας ελληνικής». Ο τόμος περιλαμβάνει και τρία παραρτήματα.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Μάϊ 2008, 10:41