Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ενημέρωση

  • Συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (10-11/5/25)

    Στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα βρίσκεται στον εκθετήριο χώρο της Helexpo, Περίπτερο 14 / Stand 19, από την Πέμπτη 08/05/2025 έως και την Κυριακή 11/05/2025, όπου θα παρουσιάζονται το έργο και οι εκδόσεις του.

    To Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα διοργανώσει τις εξής εκδηλώσεις:

    Σάββατο 10 Μαΐου 2025, ώρα 15.00 - 16.00

    Αίθουσα Βαβέλ, Περίπτερο 14

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    «Η νέα σχολιασμένη έκδοση της Ιλιάδας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla».

    Ο ομιλητής θα παρουσιάσει την επικείμενη έκδοση της Ιλιάδας που συμπληρώνει την μνημειώδη σχολιασμένη έκδοση της Οδύσσειας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla πριν από 35 περίπου χρόνια.

    Συντονισμός: Ελένη Τρούγκου, τακτική ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

    Ομιλητές: Χρήστος Τσαγγάλης, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, διευθυντής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συγγραφέας ενός εκ των 6 τόμων της σχολιασμένης έκδοσης της Ιλιάδας από το Ίδρυμα Lorenzo Valla

    Κυριακή 11 Μαΐου, ώρα 10.00 - 11.00 Αίθουσα Λόγος, Περίπτερο 12

    ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    «Από την τηλεκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Οικολογίες σχολικού γραμματισμού και το μέλλον του ελληνικού σχολείου»

    Στην παρούσα ομιλία αξιοποιούνται ερευνητικά δεδομένα από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και από τις προσπάθειες αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ισχύουσες οικολογίες σχολικού γραμματισμού και να διατυπωθούν προτάσεις ως προς την κατεύθυνση των αλλαγών που είναι απαραίτητες στο ελληνικό σχολείο

    Συντονισμός-Σχολιασμός: Ελευθερία Ζάγκα, σχολική σύμβουλος φιλολόγων, Αναστάσιος Μάτος, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ομιλητής: Δημήτριος Κουτσογιάννης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας ΑΠΘ, αναπληρωτής πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

  • Λεξιλογείον: μιλώντας για λέξεις...

    Διαβάστε τη δημοσίευση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη στήλη "Λεξιλογείον" της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής

    Αναδημοσίευση από το φύλλο της 27ης Απριλίου 2025

    Περί πίστεως ( π.Χ. και μ.Χ.)

    «Ουχ ήμαρτον», δηλαδή «δεν αστόχησα», θα είπε ο μνηστηροφόνος Οδυσσέας όταν τέλειωσε τη δουλειά. Όμως καθώς ταξιδεύουν στον χρόνο κάποιες λέξεις αποκτούν ειδικό και ηθικό βάρος που δεν είχαν παλιότερα.

    Περί πίστεως ( π.Χ. και μ.Χ.)

    Από μια παλιά και πολύ γόνιμη ινδοευρωπαϊκή ρίζα βλάστησαν η πειθώ, η πεποίθηση, το πείσμα, η πίστη καθώς και άλλα συγγενικά και παράγωγα. Από εκεί κατάγεται και η λατινική fides (= εμπιστοσύνη, αξιοπιστία) που κυκλοφορεί ακμαία, αν και όχι πάντοτε άμεσα αναγνωρίσιμη, στη γλωσσική επικράτεια της νεολατινικής αδελφότητας (fede, fe, fois), έχοντας καταφέρει και «εισπήδηση» στα γερμανοκρατούμενα οικόπεδα, αφού η μήτρα της αγγλικής λέξης faith είναι γαλλική. Και από την ίδια ρίζα η αλβανική «μπέσα» (= πίστη και όρκος τιμής) για όσους θυμούνται πώς έδιναν χέρια και υπόσχεση οι Μποτσαραίοι και τα άλλα παλικάρια του ’21.

    Στο σημασιολογικό φάσμα της «εμπιστοσύνης/αξιοπιστίας» κινείται αρχικά η λέξη «πιστός». Θύμα της Κλυταιμνήστρας και ένοικος του Άδη, ο ομηρικός Αγαμέμνων προειδοποιεί τον Οδυσσέα: «ουκέτι πιστά γυναιξίν» (= δεν μπορεί πλέον κανείς να έχει εμπιστοσύνη στις γυναίκες) – σαρωτική και σεξιστική γενίκευση που έμπλεξε τον Όμηρο σε μπελάδες με τους woke προμάχους των αμερικανικών πανεπιστημίων. Γενικά, στην προχριστιανική περίοδο η πίστη και τα αντώνυμά της χαρακτηρίζουν σχέσεις μεταξύ ανθρώπων ενώ, εξειδικευμένοι στην ίδια σημασιολογική γραμμή, οι σχετικοί όροι παίρνουν πιο τεχνική/νομική απόχρωση για να δηλώσουν επίσημη συμφωνία, ένορκη σύναψη συνθήκης ή απτή απόδειξη/εγγύηση.

    Η χριστιανική συνέχεια είναι συνέχεια βάθους, εσωτερίκευσης και και μεταφυσικής αναπροσαρμογής: ο πιστός αναφέρεται στον Θεό ενώ στους Ευαγγελιστές η λέξη, παγιωμένη ως όνομα ουσιαστικό, αρκεί από μόνη της για να ταυτίσει τον χριστιανό, ακριβώς όπως ο «άπιστος» και τα λατινογενή συνώνυμά του (infidel) δακτυλοδεικτούν τον μη χριστιανό.

    Και ο εφεόρτιος Θωμάς ενσαρκώνει μεγάλο μέρος αυτής της ιστορίας: αρχικά «άπιστος» (=δύσπιστος) ψαύει τα σημάδια των καρφιών και βλέποντας «πίστιν» (=απτή απόδειξη) κραταιώνεται ως «πιστός» του Χριστού.

    ______________________________________________

    Σε συνεργασία με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας δημοσιεύει δύο λέξεις την εβδομάδα στην στήλη «Λεξιλογείον», στο ένθετο των Νέων Εποχών του «Βήματος» (και στην ηλεκτρονική έκδοση). Οι σχετικές καταχωρίσεις θα αναδημοσιεύονται στα διαδικτυακά μέσα του ΚΕΓ και σε ειδική ενότητα της ιστοσελίδας του ΚΕΓ.

    Σχολιάζονται λέξεις που είτε παρουσιάζουν ενδιαφέρον από ιστορική άποψη (ετυμολογία, ταξίδι της λέξης μέσα στον χρόνο) είτε «πριμοδοτούνται» από τη σύγχρονη γλωσσική (και όχι μόνο) επικαιρότητα, μεταξύ άλλων. Ο σχολιασμός ̶ σύντομος, μακριά από κάθε διάθεση γλωσσικής διδασκαλίας ̶ θα κινητοποιεί, πιστεύουμε ευχάριστα, την ανάδυση ρητών και υπόρρητων σημασιών, διασυνδέοντας ακόμη και γνωστές σημασίες με σύγχρονα νοήματα.

  • Πρώτη διάλεξη του 3ου Κύκλου Διαδικτυακών Διαλέξεων από το ΚΕΓ: Π. Φίλος, Η Μυκηναϊκή ελληνική (14/4/25)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).

    Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live και θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, όπου είναι διαθέσιμες και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα.

    Συντονιστές:

    Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)

    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους (Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος)

    Νέος κύκλος διαλέξεων

    Ο τρίτος κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει στις 14 Απριλίου 2025 με τη διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Παναγιώτη Φίλου, με θέμα «Η Μυκηναϊκή ελληνική». Ο κύκλος ομιλιών για το 2025 εστιάζει στις επιμέρους ιστορικές φάσεις της ελληνικής γλώσσας από τη Μυκηναϊκή έως τη Νέα Ελληνική.

    Οι επόμενες δυο διαλέξεις έχουν προγραμματιστεί ως ακολούθως:

    19 Μαΐου: «Κλασική ελληνική» (Καθ. Παναγιώτης Φίλος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

    23 Ιουνίου: «Διαλεκτολογία και επιγραφική της αρχαίας ελληνικής» (Καθ. Paloma Guijarro Ruano, Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης)

    Θα ακολουθήσει ανακοίνωση με το πλήρες πρόγραμμα των διαλέξεων για το έτος 2025.

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με θέμα: ''Η εικονογράφηση και η διακόσμηση στα χειρόγραφα, στα αρχεία και στα βιβλία'', ΜΙΕΤ Αθήνας (12/5/2025)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκτη εκδήλωση της σειράς συναντήσεων ''Στο Εργαστήρι μας'' που διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη Ελληνικού Λογοτεχνικού & Ιστορικού Αρχείου / ΜΙΕΤ και το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο / ΜΙΕΤ.

    Η έκτη εκδήλωση έχει θέμα: ''Η εικονογράφηση και η διακόσμηση στα χειρόγραφα, στα αρχεία και στα βιβλία'', και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, ώρα 18:00, στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ, Π. Σκουζέ 3, (1ος όροφος).

    Η εικονογράφηση και η διακόσμηση στα χειρόγραφα και στα αρχεία, στα παλαίτυπα και στην προβιομηχανική τυπογραφία, στα σχολικά και στα παιδικά βιβλία, καθώς και στα βιβλία ενηλίκων αποτελούν το αντικείμενο της παρουσίασης. Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες θα μας παρουσιάσουν ιστορικά και γενικά στοιχεία, ενώ όσοι ασχολούνται με τη συναρπαστική διαδικασία της εικονογράφησης θα μοιραστούν μαζί μας την προσωπική τους εμπειρία.

    Καλεσμένοι ομιλητές και ομιλήτριες: Γιάννης Κόκκωνας, Γιώργος Κουμαρίδης, Ειρήνη Οράτη, Ίρις Σαμαρτζή, Χρύσα Σπυρίδωνος, Μαρίνα Τουμπούρη, Εύη Τσακνιά.

    Ελεύθερη είσοδος, χωρίς δήλωση συμμετοχής.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη του κ. Φοίβου Παναγιωτίδη στις Ανοιχτές Πανεπιστημιακές Διαλέξεις με τίτλο: ''Τι (να) ρωτάμε τους γλωσσολόγους;'' Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου (7/5/2025)

    Στο πλαίσιο των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Διαλέξεων με τίτλο: ''Τι (να) ρωτάμε τους γλωσσολόγους;'', θα πραγματοποιηθεί ομιλία με ομιλητή τον κ. Φοίβο Παναγιωτίδη (Καθ. Θεωρητικής Γλωσσολογίας), την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 και ώρα 18.00, στη Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, Αμπελοκήπων 9, Πάφος(Αμφιθέατρο 1,
    1ος όροφος).

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: ''Καταπολεμώντας ανισότητες στο σχολείο: Προτάσεις Κριτικού Γραμματισμού'', Παν/μιο Ιωαννίνων (20/5/2025)

    To Εργαστήριο Γλώσσας, Λαογραφίας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: ''Καταπολεμώντας ανισότητες στο σχολείο: Προτάσεις Κριτικού Γραμματισμού''.

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαΐου 2025, ώρα 18:00-20:30 στον σύνδεσμο Ms Teams: https://bit.ly/4jCmtQx

    Πρόγραμμα ημερίδας:

    18:00-18:10
    Χαιρετισμοί
    - Λήδα Παπαστεφανάκη, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
    - Χρήστος Παπακώστας, Εργαστήριο Γλώσσας, Λαογραφίας και Πολιτισμού, ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    18:10-18:40
    ''Ρευστός ρατσισμός και κριτικός γραμματισμός'', Αργύρης Αρχάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών

    18:40-19:00
    ''Κοινοβουλευτικός λόγος και ρευστός ρατσισμός: Μια διδακτική πρόταση αξιοποίησης των πολυγραμματισμών για την ανάπτυξη του κριτικού γραμματισμού των μαθητών/τριών''
    Bάσια Τσάμη, Πανεπιστήμιο Κρήτης
    Κυριακούλα Τζωρτζάτου, Πανεπιστήμιο Πατρών
    Νικολέττα Παναγάκη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

    19:00-19:20
    ''Τεχνητή νοημοσύνη και κατασκευή ταυτοτήτων φύλου: Ανιχνεύοντας στερεότυπα στον ψηφιακό κόσμο''
    Χριστίνα Χατζηγιαννίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου
    Αναστασία Γ. Στάμου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    Μαθητική ομάδα 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου: Συγή Γου, Κωνσταντίνα – Μαρία Νταγουλούδη, Στέφανος – Ραφαήλ Παναγιωτάκος, Μιχαήλ – Άγγελος Παψαράς, Μιχαήλ Σολλ, Σιλουανή Σολλ

    19:20-19:40
    ''(Μετα)γλωσσικές στάσεις και εθνοπολιτισμικές ταυτότητες στο TikTok: Μια πρόταση κριτικού γραμματισμού για την αποδόμηση γλωσσικών και κοινωνικών στερεοτύπων''
    Ειρήνη Κουτρουμπά, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
    Μαρίζα Γεωργάλου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

    19:40-20:00
    ''Ψηφιακός ακτιβισμός και πολυγραμματισμοί: Διδακτική πρόταση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση''
    Βασιλική Ξέστερνου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
    Ράνια Καραχάλιου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

    20:00-20:30
    Συζήτηση

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium Ειδίκευσης Γλωσσολογίας ΔΠΘ (21/5/2025)

    Στο πλαίσιο του Colloquium Ειδίκευσης Γλωσσολογίας, Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή διάλεξη από τον κ. Γεώργιο Μανωλίτση (Παν/μιο Κρήτης) με τίτλο:
    ''Ο ρόλος της μορφολογικής επίγνωσης στη μάθηση του γραπτού λόγου'', την Τετάρτη 21 Μαΐου 2025, και ώρα 18.30.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα με τίτλο: ''Επιρροές της Οικογένειας, της Κοινότητας και του Σχολείου στη Ψυχική Ανθεκτικότητα των Εφήβων'', Πάτρα (10/5/2025)

    Tο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την ημερίδα με τίτλο: ''Επιρροές της Οικογένειας, της Κοινότητας και του Σχολείου στη Ψυχική Ανθεκτικότητα των Εφήβων'', το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 μεταξύ 10:00 – 13:00 στο Αμφιθέατρο Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

    Η ημερίδα θα εξετάσει τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων, μέσα από το πρίσμα της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν Ακαδημαϊκοί, Εκπαιδευτικοί, Επαγγελματίες ψυχικής υγείας και Κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα αναπτύξουν θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη σύγχρονη εφηβεία.

    Η ημερίδα περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες και συζήτηση με το κοινό.
    Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    1ο Συμπόσιο προπτυχιακών φοιτητών του Τμ. Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων (9/5/2025)

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει το 1ο Συμπόσιο προπτυχιακών φοιτητών του Τμ. Φιλολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025,
    στην Αίθουσα Σάκαλη (1ος όροφος) στις 10.00 π.μ..

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με θέμα: ''Και μετά τη Φιλολογία...τι ;'' ΕΚΠΑ (12/5/2025)

    Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: ''Και μετά τη Φιλολογία…τι ;'', θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 και ώρα 12.00, στο Αμφιθέατρο Διδασκαλίας Νέας Ελληνικής Γλώσσας- Παναγιώτης Κοντός, και με ομιλήτρια την κα Άννα Ευσταθίου (Υπεύθυνη Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα).

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, και συντονίζει η κα Σπυριδούλα Βαρλοκώστα.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Λέσχη Ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος - Ιούνιος 2025

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τη δική της Λέσχη Ανάγνωσης για το ενήλικο κοινό και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σύγχρονος χώρος διαλόγου, συνάντησης και αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας μια ζωντανή αναγνωστική κοινότητα με επίκεντρο το βιβλίο.

    Κάθε μήνα, άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο και την ανάγνωση, συναντιούνται στους χώρους της ΕΒΕ και μοιράζονται σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα για ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό έργο. Μια εμπειρία που ξεκινά ως μια μοναχική διαδικασία μέσω της προσωπικής ανάγνωσης και ανάγεται σε συλλογική, φέρνει τους συμμετέχοντες πιο κοντά στο ίδιο το βιβλίο αλλά και στον (αναγνωστικό) εαυτό τους.

    Εισηγητές και εισηγήτριες της κάθε συνάντησης είναι άνθρωποι του βιβλίου όπως συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, κριτικοί και θεωρητικοί της Λογοτεχνίας.
    Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση, απογευματινές ώρες και έχουν δίωρη διάρκεια.

    Υπεύθυνος: Σταύρος Ζουμπουλάκης
    Συντονιστές/ συντονίστριες: Κυριάκος Γρηγορόπουλος, Θάλεια Καραμολέγκου, Ουρανία Παπαδοπούλου

    Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
    Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα

    Η φόρμα συμμετοχής για τις συναντήσεις του Ιουνίου ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025.
    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση ακυρώσεων, θα υπάρχει λίστα αναμονής.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    1ο Διεθνές Συνέδριο από το Ινστιτούτο ΝΕ Σπουδών, ΑΠΘ: Επαναπροσεγγίζοντας τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής (7-8/11/25)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2025, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, το επετειακό (10ο στη σειρά), 1ο Διεθνές Συνέδριο "Επαναπροσεγγίζοντας τους βασικούς σταθμούς στην ιστορία της ελληνικής" που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σημαντικού Έλληνα γλωσσολόγου Α.-Φ. Χριστίδη.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι να επανεξετάσει προβλήματα που συνδέονται με (α) την προϊστορία της αρχαίας ελληνικής, (β) τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, (γ) την ελληνιστική Κοινή, (δ) τον Αττικισμό και τις απαρχές των διγλωσσικών ποικιλιών, (ε) τη μεσαιωνική ελληνική, (στ) τις διάφορες μορφές της νέας ελληνικής. Ένας από τους θεματικούς άξονες του Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένος στην “Ελληνική ετυμολογία: αρχαία, μεσαιωνική και νέα”.

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Ομιλία της κ. Όλγας Γκιουλέκα με θέμα: ''Χαρτογραφώντας την ελληνική τυπογραφική παραγωγή στην Ισπανία (16ος-17ος αιώνας)'', στο ΚΑΕΕ (8/5/2025)

    Στο πλαίσιο των σεμιναρίων με τίτλο ''Πέμπτες στο ΚΑΕΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες), θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: ''Χαρτογραφώντας την ελληνική τυπογραφική παραγωγή στην Ισπανία (16ος-17ος αιώνας)'' και ομιλήτρια την κα
    Όλγα Γκιουλέκα (MSCA YUFE4 Postdoctoral Researcher | Ακαδημαϊκή Συνεργάτρια ΚΕΑΕ).

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 και ώρα 6.30-8.30 μ.μ., στο
    Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Μανδροκλέους 26, Αθήνα).

    Συζητήτρια Νατάσσα Κωνσταντινίδου | Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πρώιμης Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Συντονισμός συζήτησης Αθηνά Μποζίκα | Υποψήφια Διδακτόρισσα Ιστορίας του Βιβλίου, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών | Ερευνήτρια ΚΕΑΕ

    06 Μάϊ 2025 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...1000   Επόμενο >