Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

«Μικρό εγχειρίδιο» διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους εκπαιδευτικούς της ομογένειας στις ΗΠΑ

16 Ιούλ. 2024 10:34

Ένα «Μικρό Εγχειρίδιο» διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους εκπαιδευτικούς της ομογένειας στις ΗΠΑ είναι ο πρώτος καρπός της πρόσφατης πραγματοποίησης του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» στη Βοστώνη, με θέμα τη διάδοση και τη διδασκαλία της ελληνικής στη διασπορά. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό τομίδιο το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες καλές διδακτικές πρακτικές που βασίζονται σε εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος. Το ηλεκτρονικό υλικό που παραδόθηκε ήδη για διανομή στο Maliotis Cultural Center at Hellenic Holy Cross, επιμελήθηκαν η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικώς υπεύθυνη του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη και η υποψήφια Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου κ. Μαρίνα Παπαδοπούλου. Είναι μία παραγωγή του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το «Μικρό Εγχειρίδιο» είναι ο προάγγελος των ολοκληρωμένων πρακτικών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, οι εργασίες προετοιμασίας του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο τόμος των πρακτικών αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2025 σε επιμέλεια των κ.κ. Ν. Τσιτσανούδη Μαλλίδη και του μεταδιδάκτορος Γλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Νίκου Μαθιουδάκη. Προγραμματίζεται να ακολουθήσει επίσημη παρουσίασή του στην Αθήνα και τη Βοστώνη.

Υπενθυμίζεται το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center at Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και την American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) της Αμερικής με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, των Boston University Philhellenes, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του University of Chicago, του Instituto de Letras του Rio De Janeiro University, της Study in Greece και της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Η δράση πραγματοποιήθηκε από 28 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center και τελούσε υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα πλήρη πρακτικά θα κυκλοφορήσουν το 2025

16 Ιούλ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0