Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Η Πολύτροπη Γλώσσα ανανεωμένη με νέα μέλη και εμπλουτισμένη με καινούριο υλικό

05 Απρ. 2021 10:33

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα» (http://politropi.greek-language.gr), αναρτημένο στην «Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, προσφέρεται, αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο, ως πόρος για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ακόμη περισσότερο την εποχή αυτή που η εξ αποστάσεως διδασκαλία δημιουργεί νέες ανάγκες στα ελληνικά σχολεία.

Η Πολύτροπη Γλώσσα είναι εγκεκριμένη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και προτείνεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ, ως υποστηρικτικό υλικό, στις οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας. Εκπονήθηκε από την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης, στην οποία συμμετέχουν οι φιλόλογοι Κούλα Αδαλόγλου, Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Τζένη Καραβίτη, Ελένη Λόππα, Πανταζής Μητελούδης και Φωτεινή Φλώρου. Η ομάδα προσέφερε το έργο με τη μορφή δωρεάς στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας όπου και αναρτήθηκε το 2016.

Το 2021 συγκροτήθηκε η νέα ομάδα της Πολύτροπης, στην οποία συνεργάζονται τα καινούρια μέλη, οι φιλόλογοι Ανδρέας Γαλανός, Μαρία Ζωγραφάκη και Ελένη Παπαδοπούλου, με τους φιλολόγους Γιούλη Αλεξίου, Άβρα Αυδή, Ελένη Λόππα και Πανταζή Μητελούδη. Μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη γλωσσική διδασκαλία και τη συνδιδασκαλία με τη λογοτεχνία, η ομάδα έχει εμπλουτίσει την Πολύτροπη με καινούριο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι διαβαθμισμένο, ώστε να υποστηρίζει τόσο τη διδασκαλία της Γλώσσας όσο και της Λογοτεχνίας σε όλες τις τάξεις του λυκείου αλλά και του γυμνασίου. Για τον λόγο αυτό τα κείμενα φέρουν ανάλογη σήμανση, ώστε να γίνεται η επιλογή από τον διδάσκοντα/ τη διδάσκουσα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή και την παρούσα συγκυρία, η νέα ομάδα συνέθεσε τη θεματική ενότητα «Προβληματισμοί και αβεβαιότητες σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο». Η ενότητα επιχειρεί να αποτυπώσει τους προβληματισμούς και τις αβεβαιότητες της εποχής μας, όπου ανατρέπονται τα δεδομένα στην εργασία, στην κατοικία και στον τρόπο ζωής, αμφισβητείται η επιστήμη, προσβάλλεται η δημοκρατία και ο ανθρωπισμός, διαψεύδονται οι ελπίδες για ειρήνη, για ισότητα, για μια καλύτερη ζωή. Η ενότητα περιλαμβάνει, προς το παρόν, τις εξής δύο υποενότητες: «Συνωμοσιολογία» και «Καταφύγια» με ποικίλα κείμενα σύγχρονα ή διαχρονικά, επιστημονικά, λογοτεχνικά, δημοσιογραφικά, ψηφιακά, υβριδικά που συνομιλούν και με αντίστοιχα έργα τέχνης. Παράλληλα εμπλουτίζεται και η ενότητα «Επιστήμη».

Ελπίζουμε το νέο υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας να είναι λειτουργικό και χρήσιμο για τους/ τις εκπαιδευτικούς των σχολείων μας. Περιμένουμε παρατηρήσεις/ προτάσεις στην παρακάτω διεύθυνση:

05 Απρ 2021 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0