ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Αρχαιογνωσία 

Aνθρωπολογία

Περιεχόμενα

ANTHROSOURCE

http://www.anthrosource.net/


Κατάταξη: Εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης και ψηφιακή πύλη για θέματα ανθρωπολογίας
Δημιουργός: American Anthropological Association (AAA)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη (απαιτείται εγγραφή για κάποιες υπηρεσίες)

Η πύλη της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας παρέχει πρόσβαση σε μια σειρά από ακαδημαϊκά περιοδικά (όπως τα American Anthropologist, American Ethnologist, Anthropology and Education Quarterly, Medical Anthropology Quarterly) και άλλες επιστημονικές πηγές ή ερευνητικά προγράμματα, ενώ διαθέτει μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης για ανάκτηση αποτελεσμάτων από τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους. Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στις περισσότερες υπηρεσίες, αλλά απαιτείται εγγραφή ή/και συνδρομή για την ανάγνωση άρθρων πλήρους κειμένου και τη λήψη ενημερωτικού δελτίου.


ΔΙΟΤΙΜΑ. MATERIALS FOR THE STUDY OF WOMEN AND GENDER IN THE ANCIENT WORLD

http://www.stoa.org/diotima


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τις σπουδές φύλου
Δημιουργός: Ross Scaife (Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, University of Kentucky)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Aγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1995
Τελευταία ανανέωση: Νοέμβριος 2006
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Σημαντικός δικτυακός τόπος για θέματα φύλου στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, ενταγμένος στην αρχαιογνωστική πύλη THE STOA CONSORTIUM. Παρέχει πρωτογενείς πληροφορίες για τις σπουδές φύλου στην αρχαιότητα, ανθολογία αρχαίων πηγών σε μετάφραση, συνδέσμους με ψηφιοποιημένα κείμενα, αναλυτική θεματική βιβλιογραφία και πολλούς συνδέσμους με ιστοσελίδες που περιέχουν forum συζητήσεων, πανεπιστημιακά μαθήματα, βιβλιογραφία, εικόνες, μεταφράσεις και δοκίμια σχετικά με θέματα φύλου στην αρχαιότητα.


THE SPHAKIA SURVEY

http://sphakia.classics.ox.ac.uk/


Κατάταξη: Βάση δεδομένων και ψηφιακή έκδοση ερευνητικού προγράμματος
Δημιουργός: Jennifer Moody και Lucia Nixon,The Sphakia Team (Academic Computing Development Team, University of Oxford)
Χρήστες-Αποδέκτες:Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Σεπτέμβριος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Η επιτόπια έρευνα της περιοχής των Σφακίων αποτελεί ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την ανασυγκρότηση της εξέλιξης της ανθρώπινης δραστηριότητας στον χώρο, με αφετηρία το 3000 π.Χ. και ορίζοντα το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας (χονδρικά το 1900 μ.Χ.). Δεν πρόκειται για ανασκαφή αλλά για διεξαγωγή επιφανειακής έρευνας με ευρύτερο ανθρωπολογικό προσανατολισμό, που συγκεντρώνει πληροφορίες αρχαιολογικές, περιβαλλοντικές, αρχειακές και τοπικής ιστορίας, ταξινομημένες σε 3 χρονολογικές περιόδους (Προϊστορική, Ελληνορωμαϊκή και Μεσαιωνική-Νεότερη) και 8 γεωγραφικές ζώνες. Ο δικτυακός τόπος του προγράμματος προσφέρει πληροφορίες για το έργο (άρθρα, βίντεο, κλπ.), βάσεις δεδομένων των ευρημάτων με δυνατότητα αναζήτησης (ανά εποχή και γεωγραφική ζώνη), φωτογραφίες και σχέδια (ευρημάτων, τοπίου, κλπ.), καθώς και μια μελέτη περίπτωσης για διδακτική αξιοποίηση.
Η «μελέτη περίπτωσης» για διδακτική αξιοποίηση αφορά την ελληνορωμαϊκή εποχή και συνοδεύεται από ερωτήσεις που κατευθύνουν σε στοχευμένες αναζητήσεις στη βάση δεδομένων, ειδικότερα στη βάση δεδομένων κεραμικής και μικρών ευρημάτων.


WOMEN IN GREEK MYTHS

http://www.paleothea.com/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τις γυναίκες στην ΑΕ μυθολογία
Δημιουργός: Ailia Athena
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1996
Τελευταία ανανέωση: Ιούλιος 2009
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός κόμβος με πλούσιο εικονογραφικό και πληροφοριακό υλικό για τις γυναίκες στους αρχαίους ελληνικούς μύθους. Υπάρχει αλφαβητικό ευρετήριο, δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά και θεματικός κατάλογος (κατηγορίες: "Θεές", "Νύμφες", "Αμαζόνες", "Θνητές", "Τέρατα"). Σε ξεχωριστή ενότητα περιέχονται συνοπτικές αφηγήσεις των μύθων όπου εμφανίζονται οι γυναικείοι χαρακτήρες. Τέλος, παρέχεται αναλυτικός βιβλιογραφικός κατάλογος με παραπομπές και σε άλλες ηλεκτρονικές πηγές.
Η δημιουργός του δικτυακού τόπου τηρεί και ιστολόγιο (blog) αφιερωμένο στο ίδιο θέμα.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιούν 2013, 14:28