ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Αρχαιογνωσία 

Επιστήμες

Περιεχόμενα

ANTIQUA MEDICINA. FROM HOMER TO VESALIUS

http://www.healthsystem.virginia.edu/internet/library/historical...


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για την ιατρική στην αρχαιότητα
Δημιουργός: Mitchell Hammond
Χρήστες-Αποδέκτες: Φοιτητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1997
Τελευταία ανανέωση: Σεπτέμβριος 2005
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για τη βραβευμένη ηλεκτρονική έκδοση του υλικού της Amanda McDaniel, που συνόδευε την ομότιτλη έκθεση των ιστορικών συλλογών του Πανεπιστημίου της Virginia κατά το 1996. Η ιστοσελίδα περιέχει μικρές, χρήσιμες και εκλαϊκευμένες εισαγωγές σε θέματα της αρχαίας και μεσαιωνικής ιατρικής, που συνοδεύονται από σημαντική εικονογράφηση.


ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

http://www.aet.com.gr/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για την αρχαία ελληνική τεχνολογία
Δημιουργός: Εκδόσεις Αίολος
Χρήστες-Αποδέκτες: Εκπαιδευτικοί, Φοιτητές, Μαθητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 2005 (πιθανώς)
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Εμπορικός δικτυακός τόπος προσφέρει μια ξενάγηση στα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας μέσα από φωτογραφίες αναπαράστασης ή ανακατασκευής (ομοιώματα) μηχανισμών και οργάνων, από την προϊστορία μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Οι ενότητες της φωτογραφικής έκθεσης περιλαμβάνουν εργαλεία, μετρικά όργανα, υδραυλικά όργανα και αντλητικούς μηχανισμούς, βυζαντινά πυρφόρα όπλα, καθώς και τη ναυπηγική εξέλιξη και την τεχνολογία του πολέμου. Δυστυχώς ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει πλέον διαφημίσεις, γεγονός που δυσκολεύει την αξιοποίησή του μέσα στην τάξη.


ARCHIMEDES

https://www.cs.drexel.edu/~crorres/Archimedes/contents.html


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τα μαθηματικά και την επιστήμη στην αρχαιότητα
Δημιουργός: Dr Chris Rorres (Τμήμα Μαθηματικών, Drexel University)
Χρήστες-Αποδέκτες: Εκπαιδευτικοί, Φοιτητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Οκτώβριος 1995
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος που συγκεντρώνει ποικίλο υλικό για τη ζωή και το έργο του Αρχιμήδη. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα αρχαίων συγγραφέων (του Πολύβιου, του Πλούταρχου, κ.α.) με επεισόδια από τη ζωή του Αρχιμήδη (π.χ. για την πολιορκία των Συρακουσών), χρονογραμμή του βίου του Αρχιμήδη, γενικές ιστορικές πληροφορίες για την πόλη και την εποχή, σημειώματα για τα μαθηματικά προβλήματα που απασχόλησαν τον Αρχιμήδη και εξωτερικές συνδέσεις με πρωτογενείς πηγές, στο πρωτότυπο και σε μετάφραση. Τα παραπάνω συνοδεύονται από πλούσιο εικαστικό υλικό από φανταστικές εικονογραφήσεις των θρυλούμενων αρχιμήδειων εφευρέσεων (κυρίως από έντυπα εγχειρίδια των νεότερων χρόνων) αλλά και από πορτρέτα του Αρχιμήδη, σε πίνακες ή γραμματόσημα.


THE ARCHIMEDES PROJECT

http://archimedes2.mpiwg-berlin.mpg.de/archimedes_templates


Κατάταξη: Βάση δεδομένων και ψηφιακή βιβλιοθήκη ερευνητικού προγράμματος για την ιστορία της μηχανικής
Δημιουργός: Max Planck Institute for the History of Science
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Το Archimedes Project συνιστά μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος για την ιστορία της μηχανικής από το Max Planck Institute for the History of Science, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και το πρόγραμμα Περσέας. Το Archimedes Project επικεντρώνεται στην παράδοση της μηχανικής που συνδέεται με το έργο του Αρχιμήδη. Στόχος, ανάμεσα στα άλλα, είναι και η δημιουργία μιας δυναμικής ψηφιακής βιβλιοθήκης ελεύθερης πρόσβασης, με κείμενα από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια. Αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κείμενα του Αρχιμήδη, του Ήρωνα του Αλεξανδρινού, του Αριστοτέλη, του Ευκλείδη, του Πάππου του Αλεξανδρινού καθώς και η συλλογή φιλοσοφικών και ιστοριογραφικών κειμένων (αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων). Τα κείμενα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη συνδέονται με τα λεξικά και το εργαλείο μορφολογικής ανάλυσης της ψηφιακής βιβλιοθήκης THE PERSEUS DIGITAL LIBRARY. Εναλλακτικά, ο χρήστης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει να δει τη σαρωμένη εκδοχή του χειρογράφου ή της έντυπης έκδοσης (πχ. παλαίτυπες εκδόσεις έργων του Θουκυδίδη ή του Ευκλείδη). Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να αναπτύξει εξελιγμένα φιλολογικά εργαλεία ανάγνωσης και επεξεργασίας των ψηφιακών εκδόσεων.
Στον δικτυακό τόπο ο επισκέπτης θα βρει επίσης μια βάση δεδομένων μηχανικών σχεδίων, από το Μεσαίωνα μέχρι το 1650 μ.Χ. περίπου, καθώς και συνδέσμους με άλλους δικτυακούς τόπους του προγράμματος, όπως αυτόν του THE ARCHIMEDES PROJECT του πανεπιστημίου του Harvard (βλ. τη σχετική καταγραφή στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Λεξικά-Εγχειρίδια").


ASCLEPION

http://www.indiana.edu/~ancmed/intro.HTM


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για την ιατρική στην αρχαιότητα
Δημιουργός: Mark Hayes, Ethan Watrall, Nancy Demand (Indiana University, Bloomington)
Χρήστες-Αποδέκτες: Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1997 (πιθανώς)
Τελευταία ανανέωση: Μάιος 2000
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος αφιερωμένος στην αρχαία ιατρική. Περιλαμβάνει μια κατατοπιστική εισαγωγή, καθώς και υλικό για την ιατρική του αιγυπτιακού, μεσοποτάμιου και αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το υλικό για την αρχαία Ελλάδα ταξινομείται σε επιμέρους θεματικές ενότητες που εξετάζουν την ιατρική στα ομηρικά έπη, τις βάσεις της ιπποκρατικής ιατρικής, αλλά και το έργο του ίδιου του Ιπποκράτη. Τα εισαγωγικά σημειώματα συνοδεύονται από βιβλιογραφία, εικονογραφικό υλικό, αγγλικές μεταφράσεις αποσπασμάτων από πρωτογενείς πηγές (από τις εκδόσεις Loeb), άρθρα και μελέτες καθώς και κατάλογο εξωτερικών δικτυακών τόπων.


BIBLIOTHEQUE DES SCIENCES DE L'ANTIQUITE

http://bsa.biblio.univ-lille3.fr/present.html
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ": "Ειδικές βιβλιογραφίες".


GREEK AND ROMAN SCIENCE AND TECHNOLOGY

http://www.swan.ac.uk/grst/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για την επιστήμη και την τεχνολογία στον ελληνορωμαϊκό κόσμο
Δημιουργός: Dr Tracey Rihil, University of Swansea
Χρήστες-Αποδέκτες: Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Αύγουστος 2000
Τελευταία ανανέωση: Απρίλιος 2009
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ο δικτυακός τόπος έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αποτελέσει μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τεχνολογία για προπτυχιακούς φοιτητές. Το υλικό ταξινομείται σε ενότητες που περιλαμβάνουν αλφαβητικό λημματικό κατάλογο των σημαντικότερων προσωπικοτήτων, ευρετήριο εφευρέσεων, χρονολογικό πίνακα πολιτικοστρατιωτικών, επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, και θεματικούς φακέλους για συγκεκριμένα πεδία όπως η αστρονομία, τα μαθηματικά, η βιολογία, η μηχανική κλπ. Η παρουσίαση συμπληρώνεται από καταλόγους εξωτερικών συνδέσμων με πρωτογενείς πηγές και μεταφράσεις αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων.


MEDICINA ANTIQUA: ANCIENT MEDICINE. THE SOCIETY FOR ANCIENT MEDICINE

http://www.ucl.ac.uk/~ucgajpd/medicina%20antiqua/


Κατάταξη: Δικτυακός κόμβος για την ιατρική στην αρχαιότητα
Δημιουργός: Jason Davies και το Wellcome Trust for the History of Medicine στο UCL. Η αρχική έκδοση δημιουργήθηκε από τον Dr Lee Pearcy (Episcopal Academy)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός κόμβος για την ιατρική στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Περιλαμβάνει σειρά σύντομων άρθρων και αρχαίες πηγές σε μετάφραση, συνδέσμους με σχετικές ηλεκτρονικές πηγές και ενημέρωση για συνέδρια και ημερίδες.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα εγγραφής στον κατάλογο αλληλογραφίας "Medant" με αντικείμενο την αρχαία ιατρική.


ΝΟΗΣΙΣ-ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

http://www.tmth.edu.gr/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος ερευνητικού κέντρου
Δημιουργός: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας
Χρήστες-Αποδέκτες: Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας (πρώην Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) με πληροφορίες και υλικό για τις δραστηριότητές του. Αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον έχει η ενότητα "Εκθετήριο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας", με βίντεο και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις επιτευγμάτων των αρχαίων Ελλήνων.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιούν 2013, 14:28