- Εισαγωγικό σημείωμα
- Κατάλογος θεμάτων
- Κατάλογος όρων
- Πύλες & Mηχανές αναζήτησης
- Ηλεκτρονική βιβλιογραφία
- AΕ Γλώσσα-Γραμματεία
- Αρχαιογνωσία
- Διδασκαλία-Εκπαίδευση
- Λογισμικά-Πολυμέσα
- Σπουδές-Ενημέρωση
- Ομάδα εργασίας
Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές
Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία
Αρχαιογνωσία
Γενικές ηλεκτρονικές πηγές
Περιεχόμενα
- ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
- MEDITERRANEES
- MICHAEL: Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή πύλη MICHAEL
- THE STOA CONSORTIUM
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Κατάταξη: Δικτυακός τόπος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Δημιουργός: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Χρήστες-Αποδέκτες: Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Παρουσιάζει τις δραστηριότητες, τα προγράμματα και τις ψηφιακές παραγωγές (ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά λογισμικά, εφαρμογές πολυμέσων και εικονικής πραγματικότητας) του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του πολιτιστικού κέντρου "Ελληνικός Κόσμος". Παρέχει πλούσιο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό σε θεματικές ενότητες και σε επιμέρους δικτυακούς κόμβους.
❐Αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξής ψηφιακοί φάκελοι από την ενότητα "Ιστορικοί κόμβοι": "Οι ολυμπιακοί αγώνες διαμέσου των αιώνων", "Το θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου", "Διαδρομές στην αρχαία Μίλητο", "Διαδρομές στην αρχαία Ολυμπία", "Αλέξανδρος", "Ησίοδος", "Αντωνίου Πολέμωνος Σοφιστού Συγγραφή", "Νεολιθική εποχή", "Αιγαίο και Αίγυπτος", "Μια μέρα στα αθηναϊκά δικαστήρια", "Βουλευτήριο. Φυτώριο ενός θεσμού". Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει εισαγωγικά σημειώματα (σε απλή και κατανοητή γλώσσα), εικονικές περιηγήσεις, διαδραστικούς χάρτες, πολυμεσικό υλικό ή/και ολοκληρωμένες παιδαγωγικές αλληγορίες. Επιπλέον, το ΙΜΕ έχει αναπτύξει ψηφιακό υλικό με θέμα "Η αρχαία αγορά της Αθήνας", που περιλαμβάνει χάρτη, ιστορικά στοιχεία, αρχαιολογικές πληροφορίες, σχέδια, φωτογραφίες καθώς και εικόνες από τα τρισδιάστατα μοντέλα κ.ά. που συνοδεύουν την επιτόπια διαδραστική εικονική περιήγηση που προσφέρεται στους επισκέπτες του πολιτιστικού κέντρου. Επιπλέον, με την αξιοποίηση του λογισμικού google earth, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί τρισδιάστατα από τον προσωπικό του υπολογιστή στην αρχαία αγορά 3 διαφορετικών περιοδών: Η αρχαία αγορά των Αθηνών στο Google Earth.
❐Ειδικά για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει την "Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού" και την "Πύλη για τη Μικρά Ασία".
❐Η "Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου" έχει τη μορφή ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και είναι αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό του Αιγαίου από την προϊστορία μέχρι σήμερα.
❐Για τον ιστορικό κόμβο "Ελληνική ιστορία" βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ": "Ιστορία-Γεωγραφία".
MEDITERRANEES
Κατάταξη: Πύλη για τους πολιτισμούς της Μεσογείου
Δημιουργός: Agnes Viñas, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής σε ένα σχολείο στο Περπινιάν.
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Γαλλική
Χρόνος δημιουργίας: 2004
Τελευταία ανανέωση: Μάιος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Στην ενότητα Antiquite περιλαμβάνονται οι υπο-ενότητες: α)«Ιστορία και Γεωγραφία», με υλικό για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία και γεωγραφία από πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές.
β) «Μυθολογία και Γραμματεία», με εγκυκλοπαιδικά λήμματα και πηγές για τα σημαντικότερα πρόσωπα, πλούσιο αφιέρωμα στον Τρωικό πόλεμο και στον οδυσσειακό μύθο, συνοδευόμενο από αξιόλογο εικονογραφικό υλικό, καθώς και συλλογή κειμένων της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας σε γαλλική μετάφραση.
γ) «Τέχνες και τεχνική», με αποσπάσματα από το Dictionnaire des Antiquités grecques et romaines de Daremberg et Saglio (1877) και από το Dictionnaire des Antiquités romaines et grecques του Anthony Rich (3eme éd. 1883), αφιέρωμα στους μυθικούς και ιστορικούς καλλιτέχνες, φωτογραφίες από ρωμαϊκά κυρίως μνημεία και συλλογές έργων τέχνης με τα κυριότερα μυθολογικά θέματα, στοιχεία για την τεχνολογία της γραφής κλπ. Το δεύτερο μέρος της υπο-ενότητας είναι αφιερωμένο στην τέχνη της ρητορικής, με ιδιαίτερη έμφαση στο είδος της «έκφρασης».
δ) «Πολιτισμός». Εδώ θα βρει κανείς υλικό για τα ποικίλα θεάματα, όπως το θέατρο, τα αθλήματα, αφιέρωμα στη δουλεία στην αρχαιότητα, στη στρατιωτική ζωή των Ρωμαίων και στον έρωτα στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα.
Τέλος ο επισκέπτης θα βρει εκτενή αποσπάσματα από τα Dictionnaire des Antiquités romaines et grecques του Anthony Rich (3e ed. 1883), A Dictionary of Greek and Roman Geography του William Smith (1873) και Dictionnaire de Ch. Daremberg et E. Saglio (1877).
MICHAEL: Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή πύλη MICHAEL
http://www.michael-culture.org/el/home
Κατάταξη: Ηλεκτρονική βάση δεδομένων και ψηφιακή πύλη
Δημιουργός: Υπουργείο Πολιτισμού και Ευρωπαϊκή Ένωση
Χρήστες-Αποδέκτες: Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: 16 γλώσσες
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Η Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή πύλη MICHAEL παρέχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων ψηφιακών πόρων από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Περιλαμβάνει άρθρα και ιστορίες χρηστών που εξετάζουν τις διάφορες πτυχές της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η βάση δεδομένων του MICHAEL στηρίζεται σε εθνικούς καταλόγους ψηφιακών πόρων, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί από τις συμμετέχουσες χώρες. Κάθε εθνικός κατάλογος περιλαμβάνει περιγραφές των ψηφιακών συλλογών και των ιστοχώρων, CD-ROM και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν δημιουργηθεί από μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχεία. Οι περιγραφές συντάχθηκαν ειδικά για το MICHAEL από τους ίδιους τους πολιτιστικούς φορείς. Δίνεται η δυνατότητα της συγκέντρωσης των αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με την ηλεκτρονική σύνδεση του επισκέπτη στον ηλεκτρονικό χάρτη της.
THE STOA CONSORTIUM
Κατάταξη: Ιστολόγιο και πύλη για τις κλασικές σπουδές
Δημιουργός: Ross Scaife (Καθηγητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Kentucky) και Anne Mahoney (Λέκτορας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Kentucky)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: 1997
Τελευταία ανανέωση: Προστίθενται συνεχώς νέες εγγραφές
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Ιστολόγιο με ανακοινώσεις και νέα για τα κλασικά γράμματα και τις αρχαιογνωστικές σπουδές. Λειτουργεί και ως πύλη που παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στα ερευνητικά ψηφιακά προγράμματα του The Stoa Consortium for Electronic Publications in the Humanities: "Ancient City of Athens" (φωτογραφικό αρχείο των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Αθήνας), "Ancient Journeys" (μια επετειακή ηλεκτρονική έκδοση στη μνήμη του Eugene N. Lane), "Confessions" (ηλεκτρονική έκδοση των Εξομολογήσεων του Αυγουστίνου), "Demos" (ψηφιακή πηγή για την αθηναϊκή δημοκρατία), "Diotima" (δικτυακός τόπος για τις σπουδές φύλου στην αρχαιότητα), "EDUCE" (πρόταση ανάπτυξης λογισμικού για την ψηφιοποίηση αρχαίων κειμένων), "Epidoc Guidelines" (πρότυπο για την ηλεκτρονική έκδοση επιγραφικού υλικού), "Johannes Tinctoris" (ηλεκτρονική έκδοση κειμένων και μεταφράσεων του συγγραφέα), "Metis" (τοποθεσία συλλογής βίντεο Quicktime από ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους), "Neo-Latin Colloquia", "Olynthus" (ηλεκτρονικό βιβλίο και βάση δεδομένων για την αρχαία πόλη), "Pompean Households" (ψηφιακό υλικό για τις κατοικίες της Πομπηίας), "Stoa Image Gallery" (φωτογραφική συλλογή), "Suda On Line" (ηλεκτρονική έκδοση του Λεξικού της Σούδας) και "Trajan’s Column" (βάση δεδομένων και εικόνων για τη στήλη του Τραϊανού).
❐Περιλαμβάνει καταλόγους συνδέσμων για ινστιτούτα και οργανισμούς με αντικείμενο τις κλασικές σπουδές, ομάδες διαλόγου και δικτυακά ημερολόγια.
❐Η ιστοσελίδα "Unicode Polytonic Greek for the World Wide Web" παρουσιάζει το πρότυπο Unicode. Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "AΕ Γλώσσα-Γραμματεία": "Πολυτονική γραφή".