ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Aρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία 

Συγγραφείς και Γραμματειακά γένη/είδη

AESOPICA. AESOP'S FABLES IN ENGLISH, LATIN AND GREEK

http://www.mythfolklore.net/aesopica/index.htm


Κατάταξη: Ψηφιακή συλλογή μύθων του Αισώπου
Δημιουργός: Laura Gibbs
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πολύ αξιόλογος δικτυακός κόμβος που συγκεντρώνει επιστημονικές και εκλαϊκευτικές εκδόσεις αισώπειων μύθων καθώς και μεταφράσεις (αγγλικές και λατινικές, σε στίχο και σε πρόζα), που καλύπτουν την περίοδο από τα ρωμαϊκά χρόνια έως τη σύγχρονη εποχή. Επίσης, περιλαμβάνονται συνδέσεις με τη συλλογή αισώπειων μύθων του Jean de la Fontaine αλλά και με σύγχρονες ισπανικές αποδόσεις. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα αντλούνται από κριτικές εκδόσεις του Αφθόνιου, του Βαβρία/Βάβριου και του Συντίπα, καθώς και από την πολύτομη συλλογή του Chambry.
Διατίθενται εικονογραφημένες εκδόσεις των μύθων από την Αναγέννηση έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Περιλαμβάνεται αναλυτικό ευρετήριο και ενσωματωμένη μηχανή αναζήτησης.


AESOP’S FABLES

http://www.aesopfables.com/


Κατάταξη: Ψηφιακή συλλογή μύθων του Αισώπου
Δημιουργός: John R. Long
Χρήστες-Αποδέκτες: Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Φεβρουάριος 1997
Τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ψηφιακή συλλογή που περιλαμβάνει μύθους του Αισώπου σε αγγλική απόδοση. Τα μεταφρασμένα κείμενα αντλούνται από τις μεταφράσεις των Rev. George Fyler Townsend (1814-1900) και Ambrose Bierce (1842-1914) ή αποτελούν ερασιτεχνικές μεταφράσεις από τη γαλλόφωνη συλλογή του Jean de la Fontaine.
Κάποια κείμενα συνοδεύονται από εικονογράφηση και εκφώνηση, ενώ ο επισκέπτης θα βρει και σχετικά σενάρια διδασκαλίας.


ΑΙΣΩΠΟΣ. ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ

http://www.phys.uoa.gr/%7Enektar/history/tributes/aesop%27s_fabl...


Κατάταξη: Ψηφιακή συλλογή μύθων του Αισώπου
Δημιουργός: Νεκτάριος Μαμαλούγκος
Χρήστες-Αποδέκτες: Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Προσωπική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει όλους τους γνωστούς μύθους του Αισώπου στο πρωτότυπο. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα αντλούνται από κριτικές εκδόσεις του Αφθόνιου, του Βαβρία/Βάβριου και του Συντίπα, καθώς και από τη συλλογή του Chambry.
Περιλαμβάνεται επιπλέον νεοελληνική μετάφραση, από τον ποιητή Γιώργο Μπλάνα, του συνόλου των μύθων που παραδίδονται στο «Μυθολογικόν Συντίπα του Φιλοσόφου» (εναλλακτικά, η ίδια μετάφραση προσφέρεται από τον δικτυακό τόπο του ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ ).


AOIDOI

http://www.aoidoi.org/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για την αρχαία ελληνική ποίηση
Δημιουργός: William Annis
Χρήστες-Αποδέκτες:Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Οκτώβριος 2002
Τελευταία ανανέωση: Νοέμβριος 2009 (τελευταία προσθήκη)
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Προσωπικός δικτυακός τόπος αφιερωμένος στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής ποίησης (με έμφαση στη λυρική ποίηση). Το σημαντικότερο μέρος του δικτυακού τόπου περιλαμβάνει πρωτότυπα αρχαία ελληνικά ποιήματα (σε αρχεία pdf) συνοδευμένα από σύντομα βιογραφικά σημειώματα, παραπομπές στην ψηφιακή έκδοση του Λεξικού της Σούδας και λεξιλογικές, γραμματικές και γλωσσικές σημειώσεις, που απευθύνονται σε αρχάριους ή ερασιτέχνες. Ο σχολιασμός βασίζεται συχνά σε έγκυρες έντυπες εκδόσεις, είναι όμως στοιχειώδης, χωρίς φιλολογικές/κριτικές αξιώσεις. Ο δικτυακός τόπος διαθέτει επιπλέον και εισαγωγικά άρθρα για τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους, το μέτρο και την απαγγελία, καθώς και μια τροποποιημένη έκδοση της εφαρμογής Διογένης που επιτρέπει τη μορφολογική αναζήτηση στα λεξικά της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Περσέα.


ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΓΕΙΑΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

http://www.lit.auth.gr/node/6
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΣΠΟΥΔΕΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ": "Σχολές-Τμήματα": "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ".


THE CHICAGO HOMER

http://www.library.northwestern.edu/homer/


Κατάταξη: Βάση δεδομένων για τα ομηρικά έπη
Δημιουργός: Ahuvia Kahane (Northwestern University, Department of Classics) και Martin Mueller, (Northwestern University, Department of English). Τεχνικοί υπεύθυνοι: Craig Berry and Bill Parod
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Μία δίγλωσση βάση δεδομένων της αρχαίας ελληνικής επικής ποίησης και της σχετικής επιστημονικής παραγωγής του 20ού αιώνα. Τα αρχαία ελληνικά κείμενα (ομηρικά έπη, ομηρικοί ύμνοι, τα έργα του Ησίοδου και η περιγραφή της Ασπίδας του Ηρακλή) αντλούνται από την ψηφιακή βιβλιοθήκη THE PERSEUS DIGITAL LIBRARY. Περιλαμβάνει αγγλική μετάφραση της Ιλιάδας από τον Richmond Lattimore, αγγλικές μεταφράσεις των έργων του Ησιόδου και των ομηρικών ύμνων από τον Daryl Hine και γερμανικές μεταφράσεις του 18ου αιώνα των ομηρικών επών από τον Johann Heinrich Voss. Η βάση δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα αναζήτησης στο σώμα όλων των κειμένων και συνδέσεις με το ηλεκτρονικό λεξικό Lidell-Scott-Jones του Περσέα.
Κάθε στίχος συνδέεται με τα σχετικά δεδομένα στη βάση "Eumaios", η οποία περιλαμβάνει αναγνώσεις παπύρων, σχόλια, αντιστοιχίσεις μεταξύ της Ιλιάδας και της Αινειάδας και βιβλιογραφικές πληροφορίες από τους τόμους L'Année Philologique 35-63 (1964-1992).
Για την εμφάνιση των ελληνικών χαρακτήρων απαιτείται η γραμματοσειρά Palatino Linotype ή Arial Unicode MS για τα Windows και η γραμματοσειρά Lucida Grande για Macintosh.


EPICURUS & EPICUREAN PHILOSOPHY

http://www.epicurus.net/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τον Επίκουρο και την επικούρεια φιλοσοφία
Δημιουργός: Vincent Cook
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεκέμβριος 1996
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ο δικτυακός τόπος λειτουργεί ως εισαγωγή στην επικούρεια φιλοσοφία και απευθύνεται τόσο σε μελετητές όσο και σε μη ακαδημαϊκούς χρήστες. Περιέχει σε αγγλική μετάφραση τα βασικά δόγματα του Επίκουρου, βιογραφικά στοιχεία καθώς και σχετικά έργα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων (του Διογένη Λαέρτιου, του Λουκρήτιου, του Κικέρωνα, του Οράτιου, του Λουκιανού κ.ά.). Επίσης, δίνονται μια ιστορική αναδρομή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και δικτυακοί τόποι με ανάλογες ιστοσελίδες για την επικούρεια φιλοσοφία.
Η λίστα αλληλογραφίας "Epicurean Philosophy List (EPL)" είναι ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για θέματα επικούρειας φιλοσοφίας είτε σε θεωρητικό είτε σε πρακτικό επίπεδο (καθώς και για εκπαιδευτικούς σκοπούς).


HERODOTUS ON THE WEB. THE COMPLETE GUIDE TO HERODOTUS OF HALICARNASSUS

http://www.isidore-of-seville.com/herodotus/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τον Ηρόδοτο
Δημιουργός: Tim Spalding (Cambridge, MA)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για μια επισκόπηση των ηλεκτρονικών πηγών που αφορούν τον βίο και το έργο του πατέρα της ιστορίας. Το περιεχόμενο οργανώνεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες διαθέτουν εξαντλητικούς καταλόγους με συνδέσεις σε μια πληθώρα πηγών του διαδικτύου (βίος του Ηροδότου, μεθοδολογία και έργο, χάρτες του κόσμου του Ηροδότου κλπ.). Περιέχει ωστόσο διαφημίσεις.


HOMER AND THE PAPYRI

http://www.stoa.org/homer/homer.pl


Κατάταξη: Ψηφιακή έκδοση και βάση δεδομένων των ομηρικών παπύρων
Δημιουργός: 1η έκδοση (1991) σε CD από την Καθ. Dana Sutton (University of California, Irvine). 2η έκδοση στο διαδίκτυο υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, με φιλολογική επιμέλεια του Gregory Nagy. Η ψηφιακή βάση δεδομένων δημιουργήθηκε από τον Michael Jones, υπό την εποπτεία του Stoa Consortium (Anne Mahoney και Ross Scaife).
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για ψηφιακή έκδοση του ηλεκτρονικού αρχείου λογοτεχνικών παπύρων με χωρία των ομηρικών επών, με πλήρεις δυνατότητες αναζήτησης στο σώμα του υλικού. Το αρχείο βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Harvard (για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις τελευταίες προσθήκες υλικού, βλ. την αντίστοιχη ενότητα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ). Το σώμα των παπύρων εμπλουτίζεται συνεχώς, ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα αναζήτησης με βάση μια σειρά από κριτήρια, όπως τίτλος, ραψωδία, αριθμός στίχου, παραλλαγή, μαρτυρία ή κάποιο άλλο στοιχείο της περιγραφής.


HOMERICA

http://w3.u-grenoble3.fr/homerica/


Κατάταξη: Πύλη για τα ομηρικά έπη
Δημιουργός: Centre d' études homériques, Πανεπίστημιο Stendhal-Grenoble III
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Γαλλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος που σχεδιάστηκε από το ακαδημαϊκό κέντρο Ομηρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Stendhal-Grenoble III με στόχο να συγκεντρώσει όλο το διαθέσιμο ψηφιακό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία των ομηρικών επών, το μυθολογικό και ιστορικό τους πλαίσιο και τη μετέπειτα πρόσληψή τους. Περιλαμβάνονται εξαντλητική βιβλιογραφία και δικτυογραφία (πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, εκδόσεων, μεταφράσεων κλπ.), ηλεκτρονική δημοσίευση σχετικών μελετών, αποσπάσματα των επών με σχόλια και γαλλική μετάφραση, εικονογραφία με θέματα ομηρικά, στοιχεία για τη σχέση των ομηρικών επών με τη μουσική, συνδέσεις με χρήσιμα φιλολογικά (γραμματικά, λεξικογραφικά και βιβλιογραφικά) εργαλεία, στοιχεία αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας που φωτίζουν το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο των ομηρικών επών, χρονολογικοί πίνακες, καθώς και μια ενότητα αφιερωμένη στη σύγχρονη πρόσληψη των ομηρικών επών, με αναφορές στην τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Το υλικό είναι ιδιαίτερα πλούσιο και αξιόλογο και φιλοδοξεί να είναι εξαντλητικό, ενώ εμπλουτίζεται συχνά με ειδήσεις και στοιχεία επικαιρότητας (εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκδόσεις κ.ά.).
Από τον ίδιο δικτυακό τόπο ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου Epea Pteroenta και Gaia.


HOMER MULTITEXT PROJECT

http://chs.harvard.edu/chs/homer_multitext
http://www.stoa.org/chs/


Κατάταξη: Ερευνητικό πρόγραμμα ψηφιακής πολυκειμενικής έκδοσης των ομηρικών επών
Δημιουργός: The Stoa Consortium & Harvard University Center for Hellenic Studies
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Στον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο είναι διαθέσιμα τα συστατικά στοιχεία του "Homer Multitext Project", του ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard και του Stoa Consortium, για μια πολυκειμενική έκδοση των ομηρικών επών. Σκοπός είναι η παρουσίαση της κειμενικής παράδοσης των ομηρικών επών, από την αρχαϊκή εποχή ως το Μεσαίωνα. Μια τέτοια προσέγγιση εντάσσει τις ποικίλες εκδοχές στο ιστορικό τους πλαίσιο, καθώς ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε πολλαπλές εκδόσεις των ομηρικών επών, με δυνατότητα σύγκρισης και παρακολούθησης των διαφορών και των παραλλαγών, στη συγχρονία και στη διαχρονία. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην ψηφιακή έκδοση των ομηρικών παπύρων, που συνοδεύεται από αντίστοιχη βάση δεδομένων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση μεταφράσεων, ακαδημαϊκών μελετών και κριτικών υπομνημάτων. Προς το παρόν διατίθενται ελεύθερα τα εξής: Domenico Comparetti, Homeri Ilias cum Scholiis (1901 facsimile edition of Venetus A), Casey Dué, ‘Achilles' Golden Amphora in Aeschines, Against Timarchus and the Afterlife of Oral Tradition, Gregory Nagy, Homeric Questions, Thomas J. Figueira & Gregory Nagy (επιμ.), Theognis of Megara: Poetry and the Polis, Gregory Nagy (μεταφρ.), The Epic Cycle as summarized by Proclus, Dana Sutton et al, Homer and the Papyri.


HYPEREPOS

http://www.auburn.edu/~downejm/hyperepos.html


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για το έπος
Δημιουργός: Jeremy Downes
Χρήστες-Αποδέκτες: Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1999
Τελευταία ανανέωση: Μάιος 2009
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ο δικτυακός αυτός τόπος περιλαμβάνει έναν ενημερωμένο κατάλογο συνδέσμων με άλλες ιστοσελίδες σχετικές με το έπος και τα έργα της παγκόσμιας επικής ποίησης (σε αγγλική μετάφραση), οργανωμένα σύμφωνα με χρονολογικά και γεωγραφικά κριτήρια.


THE LAST DAYS OF SOCRATES

http://socrates.clarke.edu/


Κατάταξη: Εκπαιδευτική ιστοσελίδα για τους πλατωνικούς διαλόγους με θέμα τον θάνατο του Σωκράτη
Δημιουργός: Kent Anderson και Norm Freund (Philosophy Department, Clarke College)
Χρήστες-Αποδέκτες: Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική, Ισπανική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Η ιστοσελίδα σχεδιάστηκε με σκοπό να παράσχει ένα ηλεκτρονικό βοήθημα (σε πρωτοετείς φοιτητές) για τη μελέτη των πλατωνικών διαλόγων και συγκεκριμένα των αποσπασμάτων με θέμα την αφήγηση των τελευταίων ημερών του Σωκράτη. Περιλαμβάνει αγγλικές μεταφράσεις του Ευθύφρονα, της Απολογίας, του Κρίτωνα και του Φαίδωνα, με στοιχειώδη σχολιασμό και εικονογράφηση. Υπερκειμενικά στοιχεία στο κείμενο των μεταφράσεων οδηγούν σε λεξιλογικούς ορισμούς ή σε εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για συγκεκριμένους όρους, καθώς και σε εικονογραφικό υλικό. Περιέχει, επίσης, βιβλιογραφία αλλά και δικτυογραφία, όπου καταγράφονται εξωτερικοί δικτυακοί τόποι και ψηφιακές πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές. Τέλος, παρέχεται οπτικοακουστικό υλικό, που περιλαμβάνει ηχητικά αρχεία αναγνώσεων αποσπασμάτων της αγγλικής μετάφρασης, ενώ υπό κατασκευή είναι η ενότητα με κουίζ ερωτήσεων.


NOESIS. PHILOSOPHICAL RESEARCH ONLINE

http://hippias.evansville.edu/


Κατάταξη: Εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης
Δημιουργός: Anthony Beavers (University of Evansville), Colin Allen (Indiana University), Peter Suber (Earlham College)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Η Noesis είναι μια μηχανή αναζήτησης περιορισμένου πεδίου, εν προκειμένω σε ελεύθερης πρόσβασης δικτυακό περιεχόμενο γύρω από θέματα ακαδημαϊκής φιλοσοφίας. Αποτελεί μετεξέλιξη δύο παλαιότερων μηχανών αναζήτησης, του Argos: Limited Area Search of the Ancient and Medieval Internet και του Hippias: Limited Area Search of Philosophy on the Internet. Στόχος είναι η διευκόλυνση του χρήστη στην πρόσβαση σε ψηφιακές πηγές ακαδημαϊκών αξιώσεων, μέσω του περιορισμού της αναζήτησης σε υλικό που προέρχεται είτε από τους ίδιους τους συγγραφείς είτε από ηλεκτρονικά περιοδικά, έργα αναφοράς και ψηφιακές βιβλιοθήκες έγκυρων οργανισμών ή πανεπιστημιακών τμημάτων φιλοσοφίας. Επιπλέον περιλαμβάνει ευρετήρια ηλεκτρονικών περιοδικών, συνδέσμους με πανεπιστημιακά τμήματα αλλά και με τρία σημαντικά ψηφιακά έργα αναφοράς: Dictionary of the Philosophy of Mind, Internet Encyclopedia of Philosophy και Stanford Encyclopedia of Philosophy.


PEITHO’S WEB

http://www.classicpersuasion.org/, http://classicpersuasion.org/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τη ρητορική στην αρχαιότητα
Δημιουργός: Δεν δηλώνεται
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος αφιερωμένος κυρίως στη ρητορική, αλλά και στη λυρική ποίηση και τη φιλοσοφία. Εντάσσονται επιμέρους ενότητες για τη Σαπφώ, τον Θουκυδίδη, τον Διονύσιο Αλικαρνασσέα, τον Αριστοτέλη, τον Ηράκλειτο, τον Λογγίνο, τον Εμπεδοκλή, τον Αλκιδάμαντα, τον Ισοκράτη, τον Πλούταρχο, τον Δημήτριο Φαληρέα, τον Οράτιο και τον Κικέρωνα, με αγγλική μετάφραση των έργων τους, βιογραφίες, βιβλιογραφία και συνδέσμους. Τέλος, διατίθεται η τρίτη έκδοση (1920) του έργου του J. Burnet, Early Greek Philosophy και το A Brief of the Art of the Rhetoric του Th. Hobbes.


PLATO AND HIS DIALOGUES

http://plato-dialogues.org/plato.htm


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τον Πλάτωνα
Δημιουργός: Bernard Suzanne
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Αγγλική, Γαλλική
Χρόνος δημιουργίας: 1996
Τελευταία ανανέωση: Αύγουστος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Παρέχει στοιχεία για τον βίο και το έργο του Πλάτωνα, συνδέσεις με πλατωνικά κείμενα και μεταφράσεις στο διαδίκτυο, την ιστορία της πρόσληψης των πλατωνικών διαλόγων και ερμηνευτικούς χάρτες-οδηγούς για τη μελέτη και ανάλυση των διαλόγων.
Επίσης, περιλαμβάνει άτλαντες του αρχαίου κόσμου, ευρετήριο ονομάτων και τόπων χρήσιμων για τη μελέτη του Πλάτωνα, αναλυτική πλατωνική βιβλιογραφία και χρονολογικούς πίνακες (συνοπτικούς και αναλυτικούς) για την αρχαία Ελλάδα της κλασικής εποχής.


PLOUTARCHOS. WEBSITE OF THE INTERNATIONAL PLUTARCH SOCIETY

http://www.usu.edu/history/ploutarchos/index.htm


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τον Πλούταρχο
Δημιουργός: The International Plutarch Society (Carolyn Doyle, Mark Damen)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Ιούλιος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Περιλαμβάνει πληροφορίες για τα μέλη, τις δραστηριότητες και τα συνέδρια που διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία, και ανακοινώσεις που ενδιαφέρουν τους μελετητές του Πλουτάρχου. Επίσης, διαθέτει μια σειρά από αγγλικές μεταφράσεις των έργων του Πλουτάρχου και πλούσια βιβλιογραφία με μελέτες, μονογραφίες, άρθρα και βιβλιοκρισίες σχετικά με τον Πλούταρχο και το έργο του.
Παρέχεται πρόσβαση στον πίνακα περιεχομένων του τρέχοντος τεύχους του περιοδικού Ploutarchos n.s.


ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

http://www2.forthnet.gr/presocratics/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για την προσωκρατική φιλοσοφία
Δημιουργός: Γιάννης Σταματέλος
Χρήστες-Αποδέκτες: Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1997
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Εισαγωγή στην προσωκρατική φιλοσοφία με αναλυτικά εργοβιογραφικά στοιχεία ανά συγγραφέα: "Μιλήσιοι" (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης), "Πυθαγόρειοι" (Πυθαγόρας, Αλκμαίων), "Ελεάτες" (Παρμενίδης, Ζήνων), "Ανεξάρτητοι φυσιολόγοι" (Ηράκλειτος, Εμπεδοκλής, Ξενοφάνης), "Ατομικοί" (Δημόκριτος).
Η αγγλική έκδοση είναι φτωχότερη σε κείμενα και πληροφορίες.


SILVA RHETORICAE: THE FOREST OF RHETORIC

http://rhetoric.byu.edu/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τη ρητορική
Δημιουργός: Dr. Gideon Burton (Brigham Young University)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Φεβρουάριος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για έναν χρήσιμο οδηγό όρων και θεμάτων της κλασικής και αναγεννησιακής ρητορικής. Περιλαμβάνει "τα δέντρα", έναν κατάλογο θεμάτων (με παρουσίαση και παραδειγματική ανάλυση) και "τα λουλούδια", έναν ξεχωριστό αλφαβητικό κατάλογο όρων· και οι δύο κατάλογοι περιέχουν εξαντλητικούς δεσμούς που καθοδηγούν τον χρήστη στην περιδιάβασή του στο "δάσος" της ρητορικής και συνδέουν τα επιμέρους θέματα.
Εναλλακτικά, προσφέρεται η δυνατότητα χρήσης της ενσωματωμένης μηχανής αναζήτησης στο "δάσος".


STANFORD ENCYCLOPEDIA OF PHILOSOPHY

http://plato.stanford.edu/


Κατάταξη: Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για τη φιλοσοφία
Δημιουργός: Edward N. Zalta (Senior Research Scholar, Center for the Study of Language and Information, Stanford University)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1997
Τελευταία ανανέωση: Ανανεώνεται συνεχώς (Δημοσιεύεται νέα πλήρης έκδοση ανά τρίμηνο)
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πλήρης επιστημονική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για τη φιλοσοφία με το κύρος του Πανεπιστημίου του Stanford. Για κάθε λήμμα παρέχεται ένα εκτενές άρθρο και επιπλέον βιβλιογραφία και σύνδεση με άλλες ηλεκτρονικές πηγές. Επίσης, για κάθε λήμμα υπάρχει μια λίστα συνδέσμων με άλλα σχετικά λήμματα της εγκυκλοπαίδειας. Αξιοποιούνται έτσι οι επιπλέον δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για την οργάνωση και ταξινόμηση της γνώσης και του εκάστοτε εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου.


ZENO OF CITIUM

http://archelogos.com/zeno/


Κατάταξη: Πολυμεσική παρουσίαση της φιλοσοφίας του Ζήνωνα
Δημιουργός: Theodore Scaltsas (Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου) / Archelogos Project (με τη χορηγία του Δήμου Λάρνακας και του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου). Υπεύθυνος: Δρ Andrew S. Mason (Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Μια διαδραστική πολυμεσική παρουσίαση της σκέψης και των φιλοσοφικών επιχειρημάτων του Ζήνωνα, ιδρυτή της Στωικής Σχολής. Περιλαμβάνει εισαγωγή στη σκέψη του Ζήνωνα αλλά και αναλυτικά στοιχεία για κάθε ενότητα της φιλοσοφικής του σκέψης, όπως πολιτική, ηθική, φυσική και θεολογία, ψυχολογία και θεωρία της γνώσης. Για τις συγκεκριμένες ενότητες ο χρήστης μπορεί να δει και διαλογική ανάλυση των αντίστοιχων φιλοσοφικών επιχειρημάτων του Ζήνωνα, στην ενότητα "Theses". Πέρα από την παρουσίαση των φιλοσοφικών επιχειρημάτων (που βασίζεται στη μέθοδο "Αρχέλογος") ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει άρθρα και μελέτες, εικόνες, πληροφορίες για το ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο, χρονογραμμή βίου και φιλοσοφίας του Ζήνωνα, χάρτες, γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες για τους τόπους διαμονής του, και στοιχεία για τη σύγχρονη πρόσληψη της σκέψης του. Επιπλέον, περιλαμβάνει πληροφορίες και βιβλιογραφία για τους κυνικούς φιλοσόφους, καθώς και για τον Ηράκλειτο, τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα.
Για το πρόγραμμα "Αρχέλογος" και τα ψηφιακά εργαλεία που έχει αναπτύξει βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ": "ΑΕ Πολιτισμός": "ARCHEOLOGOS".

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγ 2010, 11:08