Ανθολογία Επιγραφών
Όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Ελλήνων
του Άγγελου Π. Ματθαίου
53. Τετραγωνική βάση λευκού μάρμαρου.
Βρέθηκε στην Αγορά Αθηνών βορείως της Στοάς του Διός και ΝΔ της Βασιλείου Στοάς. Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Έκδ. Π. Καββαδίας, Δελτ. Αρχ. 7 (1891) 34-36. Α. Λόλλινγκ, Δελτ. Αρχ. 7 (1891) 55-62. IG II2 3130.
Μέσα του 4ου αι. π. Χ.
Φυλαρχοῦντες ἐνίκων ἀνθιππασίαι Δημαίνετος Δημέο Παιανιεύς Δημέας Δημαινέτο Παιανιεύς Δημοσθένης Δημαινέτο Παιανιεύς. Βρύαξις ἐπόησεν. [5] |
Ανάθεση ιππέων. Επιγραφή χαραγμένη σε βάση που έφερε τρίποδα, έπαθλο που λάμβαναν οι νικητές της ἀνθιππασίας. Το αγώνισμα της ἀνθιππασίας γινόταν στον ιππόδρομο (είναι άγνωστο σε ποιό σημείο των Αθηνών βρισκόταν) και ήταν αγώνας μιμούμενος κατά κάποιον τρόπο ιππική μάχη. Οι Αθηναίοι ιππείς χωρίζονταν σε δύο ομάδες, των πέντε φυλών η κάθε μία, και υπό τις οδηγίες των επικεφαλής δύο φυλάρχων επέλαυναν ταχύτατα αντιμέτωπες.
Οι αναγραφόμενοι αναθέτες, πατέρας και δύο γιοι, διετέλεσαν φύλαρχοι του δήμου των Παιανιέων και συνέβη και οι τρεις να νικήσουν στο αγώνισμα, βεβαίως σε διαφορετικούς χρόνους, ως επικεφαλής των ιππέων της φυλής τους. Οι φύλαρχοι ήταν 10 τον αριθμό, εκλέγονταν ένας από κάθε φυλή και διοικούσαν τους ιππείς της φυλής στην οποία ανήκαν. Ο δήμος της Παιανίας βρισκόταν στα Μεσόγεια, στην περιοχή που κατέχει το Λιόπεσι.
Ο Βρύαξις είναι ο γνωστός γλύπτης του 4ου αι. π.Χ.