Ανθολογία Επιγραφών
Όψεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των αρχαίων Ελλήνων
του Άγγελου Π. Ματθαίου
24. Στήλη Πεντελικού μαρμάρου.
Βρέθηκε βορείως του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο και φυλάσσεται στο Επιγραφικό Μουσείο.
Έκδ. Α. Κορδέλλας, Ath. Mitth. 19 (1894) 241. IG ΙΙ2 1180.
Περί τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.
Θεοί. Θεόδηλος εἶπεν· ἐψηφί- σθαι Σουνιεῦσιν, τύχη- ι ἀγαθῆι, ἐπειδὴ Λεύκιο- ς δίδωσιν ἀγορὰν τοῖς δ- [5] ημόταις ποιήσασθαι, ἑλ- έσθαι αὐτίκα μάλα τρε- ῖς ἄνδρας, οἵτινες ὁριο- ῦσιν τὴν ἀγορὰν μετὰ Λευκίο μὴ ἐλάττω τῆ- [10] ι μὲν δυοῖν πλέθροιν, τῆι δὲ πλέθρου ὅπως ἂ- ν ἦι εὐρυχωρία Σουνι- εῦσιν ἀγοράζεν καὶ ἄλ- λωι τῶι βουλομένωι, [15] ἐπειδὴ ἡ νῦν οὖσα συν- ωικοδόμηται· ἐνοικοδ- ομε͂ν δὲ μὴ ἐξε͂ναι μή- τε δημάρχωι μήτε ἄλ- λωι μηδενὶ ἐντὸς τῶν [20] ὅρων· ἀναγράψαι δὲ τό- δε τὸ ψήφισμα ἐν στήλ- ει λιθίνει τὸν δήμαρχ- ον μετὰ Λευκίο καὶ στῆ- σαι ἐν τῆι ἀγορᾶι. [25] |
Εισήγηση του Θεοδήλου· να αποφασίσουν οι Σουνιείς με τη βοήθεια της αγαθής Τύχης· επειδή ο Λεύκιος προσφέρει στους δημότες τόπο, για να κατασκευάσουν Αγορά, να εκλέξουν αμέσως τρεις άνδρες, οι οποίοι θα οριοθετήσουν από κοινού με τον Λεύκιον την Αγορά, όχι μικρότερη στη μία πλευρά του ενός πλέθρου και στην άλλη των δύο πλέθρων, για να υπάρχει ευρυχωρία να συνέρχωνται οι δημότες, διότι η υπάρχουσα Αγορά έχει καταπατηθεί· να μην επιτρέπεται να κτίσει κανείς εντός της έκτασης που περικλείεται από τα ορόσημα ούτε ο δήμαρχος ούτε κανείς άλλος· να φροντίσει να αναγραφεί αυτό εδώ το ψήφισμα σε λίθινη στήλη ο δήμαρχος από κοινού με τον Λεύκιον και να την στήσει στην Αγορά.
Λευκίο = Λευκίου. | ἀγοράζεν = ἀγοράζειν. | ἐξε͂ναι = ἐξεῖναι. | στήλει λιθίνει = στήληι λιθίνηι. |
Απόφαση του δήμου των Σουνιέων, των μέσων του 4ου αι. π.Χ., προς τιμήν του Λευκίου. Ο συνδημότης τους προσέφερε έκταση, για να κάνουν νέα Αγορά του δήμου, διότι η υπάρχουσα είχε καταπατηθεί από αυθαίρετες κατασκευές (συνωικοδόμηται λέγεται στην επιγραφή). Ο Λεύκιος με τρεις εκλεγμένους συνδημότες θα οριοθετήσει τον τόπο, διαστάσεων όχι λιγότερο από 60 μ. μήκος και 30 μ. πλάτος, για να υπάρχει ευρυχωρία. Δεν επιτρέπεται ούτε στον δήμαρχο ούτε σε κανένα άλλον να κτίσει οτιδήποτε εντός των ορίων. Η καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων, ακόμη και από δημοτικούς άρχοντες δεν είναι φαινόμενο των νέων χρόνων.