ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 

Πανεπιστήμιο Κύπρου 

(ΛΕΥΚΩΣΙΑ) 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

URL: http://www.ucy.ac.cy/goto/letters/el-GR/HOME.aspx

Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου δύο τμήματα ασχολούνται με το Βυζάντιο και γενικότερα με το Μεσαίωνα: το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

URL: http://www.test.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/Home.aspx

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών με ερευνητικούς και διδακτικούς στόχους έχει καταρτήσει Πρόγραμμα Σπουδών που καλύπτει τους γνωστικούς κλάδους της Βυζαντινής Φιλολογίας, της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το επίπεδο αυτό περιλαμβάνει 45 μαθήματα, από τα οποία τα 4 καλύπτουν μαθήματα ελεύθερων επιλογών, τα 3 ξένης γλώσσας και τα υπόλοιπα είναι υποχρεωτικά εισαγωγικά και κατ' επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα. Οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν πτυχίο Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και δυνατότητα απασχόλησης σε δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, σε ερευνητικά και πολιτιστικά ιδρύματα, κ.α.

Στη διεύθυνση http://www.test.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/GeneralInformatio... ή πατώντας Γενικές Πληροφορίες στην αρχική σελίδα του τμήματος μαθαίνουμε περισσότερα.

Ο ενδιαφερόμενος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών θα αντλήσει στοιχεία στις παρακάτω διευθύνσεις:

http://www.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/StructureAndOrganisati... (Προγράμματα Σπουδών> Προπτυχιακά Προγράμματα> Δομή και Οργάνωση του Προγράμματος) [για τη δομή και οργάνωση του προγράμματος]

http://www.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/Undergraduate.aspx (Προγράμματα Σπουδών> Προπτυχιακά Προγράμματα) [για το πρόγραμμα σπουδών (προς το παρόν δεν υπάρχουν περιεχόμενα)]

http://www.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/DescriptionOfObligator... (Προγράμματα Σπουδών> Προπτυχιακά Προγράμματα> Περιγραφή Υποχρεωτικών Μαθημάτων) [για την περιγραφή των μαθημάτων].

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές στα πλαίσια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Βυζαντινών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Tην ιστοσελίδα του Προγράμματος βρίσκουμε στη διεύθυνση: http://www2.ucy.ac.cy/byz/ ή από την ιστοσελίδα του Τμήματος κάνοντας την επιλογή: Προγράμματα Σπουδών> Μεταπτυχιακά Προγράμματα> Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες για το ακαδημαϊκό προσωπικό του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών (πρόεδρος του τμήματος είναι ο καθηγητής κ. Παντελής Βουτουρής) μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα http://www.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/AcademicStaff.aspx. Από την επιλογή Προσωπικό παρέχονται αναλυτικά τα ονόματα των μελών του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του τμήματος.

Σχετική με την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών ιστοσελίδα είναι η http://www.ucy.ac.cy/goto/byzantine/el-GR/Research.aspx (επιλογή Έρευνα), όμως το link Τρέχοντα Ερευνητικά Προγράμματα παραμένει κενό.

Το site του Τμήματος παρέχει (εκτός εξαιρέσεων) αναλυτικά στοιχεία τόσο για τους στόχους του τμήματος, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών -και με αναλυτική περιγραφή τους- όσο και για το προσωπικό και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ικανοποιώντας έτσι όποιον αναζητά
πληροφορίες για βυζαντινές σπουδές. Η επιλογή της γλώσσας [αγγλική-ελληνική] αποτελεί πρόσθετο θετικό στοιχείο του site.

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

URL: http://www.ucy.ac.cy/goto/hiarch/el-GR/HOME.aspx

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με ερευνητικούς και διδακτικούς στόχους -στα πλαίσια των γνωστικών κλάδων της ιστορίας και αρχαιολογίας- έχει οργανώσει και δομήσει το πρόγραμμα σπουδών του έτσι ώστε να προσφέρει στους φοιτητές του τη δυνατότητα ολοκληρωμένης κατάρτισης, αναγκαίας για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν στη Μέση Εκπαίδευση, στην Αρχαιολογική & Διπλωματική Υπηρεσία, σε Κέντρα Ερευνών, Μουσεία κ.α.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το επίπεδο αυτό διακρίνεται σε δύο κατευθύνσεις:

  1. κατεύθυνση Αρχαιολογίας
  2. κατεύθυνση Ιστορίας

Στην κατεύθυνση Αρχαιολογίας το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 45 μαθήματα που διακρίνονται σε υποχρεωτικά μαθήματα εισαγωγής (σε καθένα από τα γνωστικά αντικείμενα), υποχρεωτικά μαθήματα στην Αρχαιολογία κατανεμημένα σε θεματικές ενότητες (μια από αυτές: Βυζαντινή Αρχαιολογία), μαθήματα περιορισμένης επιλογής στην Ιστορία ή Αρχαιολογία, σεμινάρια στην Αρχαιολογία, μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαθήματα ελεύθερης επιλογής και μαθήματα ξένης γλώσσας. Διαβάζοντας το πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου επιπέδου διαπιστώνουμε πως, τόσο το Βυζάντιο, όσο και ο Μεσαιώνας γενικότερα αποτελούν αντικείμενο σπουδών σε αρκετά μαθήματα.

Στην κατεύθυνση της Ιστορίας το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 45 μαθήματα που διακρίνονται σε υποχρεωτικά μαθήματα εισαγωγής (σε καθένα από τα γνωστικά αντικείμενα), υποχρεωτικά μαθήματα στην Αρχαιολογία κατανεμημένα σε θεματικές ενότητες (μια από αυτές: Βυζαντινή Ιστορία), σεμινάρια στην Ιστορία, μαθήματα αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής και μαθήματα ξένης γλώσσας.

Πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, τη δομή, την οργάνωση αλλά και την αναλυτική παρουσίασή του βρίσκουμε στη διεύθυνση http://www.ucy.ac.cy/goto/hiarch/el-GR/Undergraduate.aspx ή από την επιλογή Πρόγραμμα Σπουδών> Προπτυχιακό Πρόγραμμα.

METAΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Βυζαντινών Σπουδών

Το Τμήμα συμμετέχει σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο κοινό εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Βυζαντινές Σπουδές σε δύο επίπεδα: Δίπλωμα Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα.

Περισσότερα στη διεύθυνση: http://www2.ucy.ac.cy/byz/ (πληροφορίες-περιγραφή του προγράμματος)

http://www2.ucy.ac.cy/byz/_el/postg/seminar.html (περιγραφή μεταπτυχιακών μαθημάτων)

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος ενημερωνόμαστε ανοίγοντας τη διεύθυνση http://www.ucy.ac.cy/goto/hiarch/el-GR/AcademicStaff.aspx

Το site του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ικανοποιητικές πληροφορίες σε όποιον ενδιαφέρεται για σπουδές σχετικές με το Βυζάντιο. Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας και τα ενεργά links.

Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ)

URL: http://www.ucy.ac.cy/goto/archreun/el-GR/HOME.aspx
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου δραστηριοποιείται ερευνητικά στην Κύπρο σε συνάρτηση με τον υπόλοιπο Ελληνισμό και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Στην παραπάνω διεύθυνση ή πατώντας την ένδειξη ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΜΑ) στην αρχική σελίδα του τμήματος πληροφορούμαστε γενικά για τους στόχους και το έργο της ΕΜΑ, για συνέδρια, εκδηλώσεις και ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Πατώντας την ένδειξη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Ε.Μ.Α. στο site της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης (επιλογή βάσης δεδομένων) βιβλίων και περιοδικών από τον κύριο κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και από τους επιμέρους καταλόγους της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας και της Τουρκολογικής Συλλογής. Επίσης, μπορεί κάποιος να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για μεταφορά βιβλίου από απομακρυσμένα βιβλιοστάσια στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

http://library.ucy.ac.cy/: διεύθυνση της Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου η οποία προσφέρει δυνατότητα αναζήτησης σε Διεθνείς Βάσεις Δεδομένων, στις Κυπριακές Βιβλιοθήκες, στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, κ.ά. υπηρεσίες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται με το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας [Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas de Granada (http://www.cebnch.com/ προσωρινά ανενεργή ιστοσελίδα)]. Η συνεργασία αυτή αφορά υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας από το πανεπιστήμιο Κύπρου, αποστολή στη Γρανάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του πανεπιστημίου Κύπρου κ.ά., με στόχο κυρίως την προώθηση της Ελληνικής γλώσσας και της Κυπριακής Παράδοσης και Ιστορίας. [στην τελευταία επίσκεψη μας στα site του Πανεπιστημίου Κύπρου δε βρήκαμε νέα στοιχεία για αυτήν τη συνεργασία]

Περισσότερα στοιχεία για τις διεθνείς συνεργασίες του πανεπιστημίου Κύπρου (προγράμματα ανταλλαγών Socrates/Erasmus) διαβάζουμε στη διεύθυνση http://www.ucy.ac.cy/goto/intere/el-GR/LifeLongLearningProgramme.... Ειδικότερα για το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών μπορούμε να διαβάσουμε σχετικά με τα προγράμματα ανταλλαγών επιλέγοντας Έρευνα και κατόπιν Πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus-Διαδικασία Συμμετοχής και Τρέχουσες Συνεργασίες Σωκράτης/Erasmus.

Παρουσίαση: Ά. Δεληγιαννοπούλου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις-κλειδιά

βυζαντινή αρχαιολογία, βυζαντινή τέχνη, βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνική ιστορία, μεσαιωνική τέχνη, βυζαντινή φιλολογία, βιβλιοθήκη, βιβλιογραφική αναζήτηση on-line, βασική έρευνα, υποτροφίες, προγράμματα Erasmus-Socrates.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33