Μελέτες 

Οι Νεοελληνικές Διάλεκτοι 

 

προγράμματα, συνέδρια, αρχεία διαλεκτικού υλικού, πανεπιστημιακά τμήματα που περιλαμβάνουν τις νεοελλ. διαλέκτους στο πρόγραμμα σπουδών του κλπ.

Περιεχόμενα

1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Ακαδημία Αθηνών

Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων (Ι.Λ.Ν.Ε.) της Ακαδημίας Αθηνών.

Περιλαμβάνει σύντομο κείμενο (ορισμός, ταξινόμηση, περιγραφή) και μικρή βασική βιβλιογραφία Εργοβιογραφικά ερευνητών Ακαδημίας:

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

ΕΛΙΑ

Από την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας. Μετά την Άλωση, Εισαγωγή. Ενδιαφέρον σχετικά με τη δημιουργία των νεοελληνικών διαλέκτων. Παρουσίαση των περιεχομένων του Τόμου Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, επιμ. Μ. Κοπιδάκης, όπου περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τις νεοελληνικές διαλέκτους και τα ιδιώματα

2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΑΠΘ, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Γλωσσολογίας

Τομέας Γλωσσολογίας

Ο Τομέας Γλωσσολογίας διαθλετει σε προπτυχιακό επίπεδο μαθήματα αρχαιοελληνικής και νεοελληνικής διαλεκτολογίας

Σπουδαστήριο Γλωσσολογίας

Διαθέτει αρχείο μαγνητοφωνημένου διαλεκτικού υλικού

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

Μάθημα στο πρόγραμμα του

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Φιλολογίας

Περιοδικό Λόγου Χάρη

(δικτυακός τόπος για την εκμάθηση της ελληνικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Φιλολογίας, Κατεύθυνση Γλωσσολογίας

Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων

Η κατεύθυνση Γλωσσολογίας διαθέτει ειδικό χώρο (εργαστήριο) όπου διεξάγεται έρευνα γύρω από τις νεοελληνικές διαλέκτους. Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με υπολογιστές, ειδικά προγράμματα επεξεργασίας ηχητικού σήματος και λόγου, ψηφιακά μαγνητόφωνα, βιβλιοθήκη, και διαθέτει ηχογραφημένο/ψηφιοποιημένο υλικό από διάφορες νεοελληνικές διαλέκτους που έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των μελών της κατεύθυνσης.

Υπεύθυνη: Αγγελική Ράλλη
Συνεργάτες: Δημήτρης Παπαζαχαρίου, Ιώ Μανωλέσσου

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Συγκριτική Γλωσσολογία και γλωσσική ποικιλία»

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα μαθήματα «Στοιχεία διαλεκτολογίας και μεθοδολογία συλλογής και επεξεργασίας γλωσσικού υλικού» και «Διαχρονική εξέλιξη και διαλεκτική ποικιλία της ελληνικής γλώσσας».

3. ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΥΠΕΠΘ.

Για το πρόγραμμα αδελφοποιήσεων και μαθητικών επισκέψεων βλ. http://www.ypepth.gr/el_ec_page1611.htm, και για μια συγκεκριμένη εφαρμογή του http://gym-peir-tripol.ark.sch.gr/drasthriothtes/2003_04/adelfop...

Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Οι διάλεκτοι της νέας ελληνικής (Ά. Παύλοβα)

Βουλή των Ελλήνων. Πρακτικό συνεδρίασης της 3/7/2000.

Στη συνεδρίαση παίρνουν μέρος και παιδιά από την Κύπρο και τον Απόδημο Ελληνισμό στις παρεμβάσεις των οποίων θίγονται για την ελληνική-μητρική τους γλώσσα και τη διδασκαλία της

4. ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Ιός, δημοσίευση αποτελεσμάτων έρευνας της V-PRC σχετικά με τις άλλες γλώσσες που μιλιούνται στην Ελλάδα

5. ΦΟΡΑ

Από το forum της my phone community. Περιέχει γλωσσάρια πολλών ιδιωμάτων

Ολλανδικό forum όπου συζητούν για τις ελληνικές διαλέκτους

6. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ

Άρθρα για τη νέα ελληνική και τις διαλέκτους στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το (μέχρι τώρα) περιεχόμενο της ιστοσελίδας, όπου κάτω από τον τίτλο διάλεκτοι της ελληνικής εμφανίζονται οι εξής ποικιλίες: καππαδοκική, κυπριακή, δημοτική, γκρίκο, καθαρεύουσα, ποντιακή, τσακωνική και ιουδαιοελληνική (ρομανιώτικη).

Η σελίδα του Ethnologue για την ελληνική. Περιγράφει τη σύγχρονη γλωσσική κατάσταση με αναφορά σε όλες τις γλώσσες (ελληνικές και μη) που μιλιούνται στην επικράτεια. Επικεντρώνεται σε στοιχεία που αφορούν την εθνογλωσσική ζωτικότητα των γλωσσικών ποικιλιών. Από τις νεοελληνικές διαλέκτους καταγράφονται η ποντιακή, τσακωνική, καππαδοκική (ως εξαφανισμένη).

7. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

α) μεταφραστών

Linguaspot (δίκτυο μεταφραστών)

Στη διεύθυνση αυτή, η οποία ανήκει σε μεταφραστική εταιρεία, παρέχεται κατάλογος συνδέσεων με άλλους δικτυακούς τόπους όπου παρουσιάζονται γλωσσάρια από διάφορες διαλέκτους (Πελοπόννησος και Αρκαδία, Ιωάννινα, Σέρρες, Αμάρι Κρήτης, Πόντος, Κάτω Ιταλία κ.ά.). Οι περισσότεροι από αυτούς τους δικτυακούς τόπους αποτελούν προϊόν ατομικής ή συλλογικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ενώ κάποιοι ανήκουν σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η έκταση των γλωσσαρίων είναι συνήθως περιορισμένη, ενώ δίνεται μόνο η σημασία στην κοινή νέα ελληνική, χωρίς περισσότερες πληροφορίες για την καταγραφόμενη λέξη.

Translatum

Σελίδα της Ένωσης Μεταφραστών με συνδέσμους σε άρθρα για τη γλώσσα. Μεταξύ αυτών και για τις νεοελληνικές διαλέκτους. Tα περισσότερα παραπέμπουν σε σελίδες του Kόμβου του KEΓ

β) ατομικές δημοσιεύσεις

Nick Nicolas

Βιβλιογραφία για τη διήγηση των τετραπόδων. Δίνεται και βιβλιογραφία για τις διαλέκτους και τα ιδιώματα της νέας ελληνικής

Κείμενο για ετυμολογία και ορθογραφία, Β. Αργυρόπουλος.

Κείμενο «Αφηγήσεις του έθνους: μυθοποιημένη ιστορία εναντίον μυθικής ιστορικής συνείδησης. Τμήμα της ψηφιοποιημένης διατριβής του Κωνσταντίνου Κοσμά: Nach der Historie: Geschichte, historischer Roman und nationale Identitäten am Ende des 20 Jahrhunderts. After the History: History, Historical Novel and National Identities at the End of the 20th Century. Αναφορά στις στάσεις απέναντι στις διαλέκτους.

Νίκος Πασχαλούδης

Στην ιστοσελίδα υπάρχει, μεταξύ των άλλων, η 2η έκδοση του βιβλίου ΤΑ ΤEΡΠΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΓΡΙΤΙΝΑ, στο οποίο καταγράφεται το γλωσσικό ιδίωμα της Βισαλτίας Σερρών. Το βιβλίο περιλαμβάνει στοιχεία γραμματικής, λεξικό με πάνω από 8380 λήμματα, αντιλεξικό και δείγματα γλώσσας από τραγούδια, παροιμίες, αινίγματα, διάφορα έμμετρα, τοπωνύμια, κύρια ονόματα κ.ά. Δωρεάν πρόσβαση στο βιβλίο, με μόνη προϋπόθεση το σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα.

γ) γενικού ενδιαφέροντος-portals

Άσπρη λέξη

Iστοσελίδα με γενικό ενδιαφέρον για τη γλώσσα. Στην ενότητα Ιδιόλεκτοι μπορεί κανείς να βρει ενημερωτικά σημειώματα και υλικό με μορφή μικρού γλωσσαρίου για κάποιες διαλέκτους: http://www.asprilexi.com/lexeis_cat.asp?id=4

Μυριόβιβλος

Από την ιστοσελίδα, τμήμα του διαδικτυακού πολιτιστικού κέντρου Άτραπός'. κείμενα σε διάλεκτο

pathfinder.gr.

Περιλαμβάνει πολλά θέματα για την ελληνική γλώσσα. Μεταξύ αυτών και για τις νεοελληνικές διαλέκτους

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33