Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας [ΦΕΚ 855/Β΄/30-6-03 (ΕΠΕΑΕΚ)]

Σε συνεργασία με τα Τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. και τον τομέα ΜΝΕΣ του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Απονέμει:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο «Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμός».

2. Δίνει πρόσβαση σε Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) μέσω των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των συμμετεχόντων Τμημάτων.

Στόχος: Η μετεκπαίδευση φιλολόγων της Μέσης Εκπαίδευσης που καλούνται να διδάξουν μαθήματα ευρωπαϊκής λογοτεχνίας ή να εντάξουν το παραδοσιακό τους αντικείμενο σε μια ευρωπαϊκή προοπτική. Το Πρόγραμμα προσφέρει τις αναγκαίες συμπληρωματικές γνώσεις για την ευρωπαϊκή διάσταση των επιμέρους εθνικών φιλολογιών και για το ευρωπαϊκό πολιτισμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και η ελληνική λογοτεχνία, ενώ παράλληλα εξοικειώνει τους φοιτητές με τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Εισαγωγή:
Αιτήσεις εγγραφής στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτές από 1 Απριλίου μέχρι 31 Μαΐου κάθε χρόνο. Εισάγονται κάθε χρόνο μέχρι 15 φοιτητές.

Α΄ κύκλος: Με γραπτές εξετάσεις σε δύο ξένες γλώσσες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη εξεταστέα ύλη, οι υποψήφιοι, όμως, καλούνται να είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές θεωρίες λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Οι εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται στο διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου.

Β΄ κύκλος: Σύμφωνα με τους επιμέρους κανονισμούς των συνεργαζόμενων τμημάτων. Απαραίτητη η κατοχή Μ.Δ.Ε.

Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Η διάρκεια φοίτησης για την απονομή Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) τουλάχιστον ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατά τα οποία ο φοιτητής καλείται να παρακολουθήσει οκτώ (8) μαθήματα, τέσσερα (4) εξ αποστάσεως, μέσω του διαδικτύου, και τέσσερα (4) εντατικά σεμινάρια στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς και να συντάξει μία διπλωματική εργασία. Η διδασκαλία εξ αποστάσεως χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Μαΐου ενώ στις αρχές του καλοκαιριού, όλοι οι φοιτητές έρχονται υποχρεωτικά στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν δυο εντατικά διατμηματικά σεμινάρια συνολικής διάρκειας έξι εβδομάδων.

Β΄ κύκλος: Σύμφωνα με τους επιμέρους κανονισμούς των συνεργαζόμενων τμημάτων.

Πρόγραμμα Σπουδών: Το πρόγραμμα ερμηνεύει τον όρο «συγκριτική γραμματολογία» με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Στο επίκεντρό του είναι βασικά κείμενα του ευρωπαϊκού πολιτισμού (λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, θεολογικά και πολιτικά) από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατάρτιση των φοιτητών στις σύγχρονες θεωρίες της λογοτεχνίας και της διδακτικής, καθώς και στις σχέσεις της ελληνικής λογοτεχνίας με την ευρύτερη ευρωπαϊκή.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι: θεωρία λογοτεχνίας και πολιτισμού, ευρωπαϊκά λογοτεχνικά ρεύματα και κινήματα, λογοτεχνικά γένη και είδη, διακειμενικές και διαπολιτισμικές σχέσεις, διδακτική της λογοτεχνίας, κ.ά.

Πληροφορίες

Site: http://www.enl.auth.gr/newmaster/index.htm

Γραμματεία Τμήματος Αγγλικής: Κτίριο Διοίκησης, 3ος όροφος, τηλ. 231 0 995179, 995185

email: και

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33