Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Διακρατικό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» [ΦΕΚ: 670/Β΄/5-9-94, τροπ. ΦΕΚ 705/Β΄/6-6-01, αντικ. ΦΕΚ 611/Β΄/19-5-03 (ΕΠΕΑΕΚ)]

Σε συνεργασία με το Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Απονέμει:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με δύο (2) κατευθύνσεις: α) Εκπαίδευση και Κοινωνικές Διακρίσεις και β) Ειδική Αγωγή. Στους φοιτητές που εγγράφονται, φοιτούν και εκπονούν επιτυχώς τις προβλεπόμενες εργασίες στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (ΙοΕ) χορηγείται Ενιαίο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής. Ειδίκευση: Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα.
- Joint MA degree in Education and Human Rights.
2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.), όπως παραπάνω.

Στόχος: Η εξειδίκευση των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών σε θέματα ευαισθητοποίησης και διδασκαλίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορεί να οδηγήσει στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων που αναδύονται στο πλαίσιο και στις διαδικασίες των εκπαιδευτικών θεσμών.

Εισαγωγή:

Α΄ κύκλος: Με αξιολόγηση του φακέλου υποψηφιότητας, με γραπτή εξέταση στην αγγλική γλώσσα (εφόσον δεν πιστοποιείται η επαρκής γνώση της με τον ανάλογο τίτλο σπουδών) και με προσωπική συνέντευξη. Καταβάλλονται δίδακτρα (οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Εκπαίδευση και Κοινωνικές Διακρίσεις» αναλαμβάνουν το κόστος φοίτησης στο Institute of Education του Λονδίνου, ενώ οι φοιτητές της κατεύθυνσης «Ειδική Αγωγή» καταβάλλουν καθορισμένο ποσό ετησίως για την αντιμετώπιση των δαπανών).

Β΄ κύκλος: Με αίτηση του υποψηφίου και υποβολή ερευνητικής πρότασης. Απαραίτητη η κατοχή Μ.Δ.Ε.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτείται η επιτυχής εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε μαθήματα, εργαστήρια, πρακτική άσκηση, καθώς και η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων (4) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Β΄ κύκλος: Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση Δ.Δ. ορίζεται από έξι (6) έως δώδεκα (12) εξάμηνα.

Πρόγραμμα Σπουδών: Οι θεματικές περιοχές που εξετάζονται είναι: Μέθοδοι των κοινωνικών επιστημών, Εκπαιδευτικοί θεσμοί και κοινωνία, Κατασκευή των κοινωνικών διακρίσεων, Εκπαίδευση και ετερότητες και Ειδική αγωγή.

Στη θεματική περιοχή Κατασκευή των κοινωνικών διακρίσεων διδάσκεται μάθημα με τίτλο «Το (γυναικείο) φύλο στη λογοτεχνία και στην παιδική λογοτεχνία», όπου εξετάζονται οι απεικονίσεις του γυναικείου φύλου σε κείμενα λογοτεχνικά (κείμενα που εμπεριέχονται στα αναγνωστικά του δημοτικού σχολείου, παραμύθια λαϊκά και διασκευασμένα/έντεχνα παραμύθια που αποσκοπούν σε επιτυχημένες ή μη ανατροπές των στερεοτύπων για τα φύλα, λογοτεχνικά κείμενα για παιδιά και για ενηλίκους).

Πληροφορίες:
http://www.ecd.uoa.gr/ekpaideusi_anthropina_dikaiwmata/pms%20all...

Το ΠΜΣ υποστηρίζεται διοικητικά από τη Γραμματεία του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ναυαρίνου 13α, ισόγειο (Αθανασία Χαλαζωνίτη, Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Προγράμματος, τηλέφωνο: 2103688040). Υποστηρίζεται επίσης από το Γραφείο του Προγράμματος, Ιπποκράτους 35, 3ος όροφος. Στο Γραφείο του Προγράμματος απασχολούνται οι: Γεωργία Βεζύρη (Προϊσταμένη Γραφείου ΠΜΣ) και Γεωργία Παπαδοπούλου.

Τηλέφωνο Γραφείου : 210 368 8527, email:

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33