«Το σώμα του Καποδίστρια, μετά τη νεκροτομή και τη σύνταξη της ιατροδικαστικής εκθέσεως, ταριχεύθηκε και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ως την ημέρα της κηδείας του στις 18 Οκτωβρίου, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Στη Γενική Eφημερίδα της Ελλάδος, που τυπωνόταν επί μακρό διάστημα με χονδρό πένθιμο περιθώριο, δημοσιεύονται όλες οι ειδήσεις για τη δολοφονία, για τα ψηφίσματα του εθνικού πένθους, για τις πάνδημες συγκλονιστικές εκδηλώσεις του λαού, για τις αμέτρητες αναφορές του, καθώς και η λεπτομερής περιγραφή της κηδείας του.
Ο λαός της Ελλάδος θρήνησε τον τραγικό θάνατο του Καποδίστρια. Οι εκδηλώσεις οδύνης κατά την ημέρα της κηδείας αποτελούν τη συγκλονιστικώτερη μαρτυρία για την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση των Ελλήνων στον Κυβερνήτη. Ο Κολοκοτρώνης, που έμαθε την απίστευτη είδηση στην Τριπολιτσά, το βράδι της ίδιας ημέρας κλείνει στη «Διήγησή» του, με μια φράση, τον εθνικό συγκλονισμό: "Την αυγήν όπου το έμαθαν οι πολίτες της Τριπολιτσάς, έμειναν νεκροί. Άφησαν τα εργαστήριά τους, τις δουλειές τους, και επερπατούσαν στους δρόμους σαν τρελλοί… ".
Τον επικήδειο λόγο στη νεκρώσιμη ακολουθία εκφώνησε ο επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ. Η νεκρική πομπή πέρασε από μεγάλο τμήμα της πόλεως και οι προσόψεις όλων των σπιτιών "επενθοσόλουν". Πλήθος αμέτρητο λαού ακολουθούσε την επίσημη πομπή, που "μόλις εκίνησεν από το παλάτιον της Κυβερνήσεως πανταχόθεν ήρχισαν ν’ ακούωνται κλαυθμοί και κοπετοί». Από όπου περνούσε ο νεκρός του Κυβερνήτη "ο λαός με ολολυγμούς τον υπεδέχετο, θρηνούντων και αναβοώντων τον πατέρα! την ελπίδα!", γράφουν ομόφωνα τα κείμενα της εποχής.»