Πόροι για τα Ομηρικά έπη: Ο τρωικός μύθος στην τέχνη και τη λογοτεχνία

Ελένης ανάκτηση (Boston 13.186)

Περιγραφή

Αττικός ερυθρόμορφος σκύφος της ύστερης αρχαϊκής (ή κατά άλλους πρώιμης κλασικής) εποχής με την υπογραφή του Ιέρωνα ως αγγειοπλάστη και του Μάκρωνα ως αγγειογράφου στις λαβές. Βρέθηκε στην αρχαία Σουέσσουλα (Suessula) της Καμπανίας στην Κάτω Ιταλία.

Στην πλευρά Β ο Μενέλαος, πάνοπλος, τραβά το ξίφος του στην Ελένη μετά την άλωση της Τροίας, έτοιμος να εκδικηθεί. Η Ελένη προσπαθεί να βρει καταφύγιο στο ιερό του Απόλλωνα. Η Αφροδίτη βρίσκεται πίσω από την Ελένη, έτοιμη να μεσολαβήσει για τη σωτηρία της, καθώς στρέφει το πρόσωπο της Ελένης προς τον άνδρα της και της βγάζει το πέπλο για να φανερώσει τα θέλγητρά της. Ο Μενέλαος ετοιμάζεται να ρίξει κάτω το ξίφος του, μαγεμένος από την ομορφιά της Ελένης. Ο ιερέας του ναού, ο Χρύσης, και η κόρη του η Χρυσηίδα επίσης διακρίνονται αριστερά. Η παρουσία τους θυμίζει τα πρώτα γεγονότα του ιλιαδικού έπους. Ο Πρίαμος παρίσταται επίσης καθισμένος (το όνομά του αναγράφεται) να παρακολουθεί τη σκηνή, δεξιά κάτω από τη λαβή. Η σκηνή είναι πολυπρόσωπη και οι ερυθρόμορφες φιγούρες καλύπτουν σχεδόν την επιφάνεια του αγγείου.

Στην πλευρά Α αναπαρίσταται η αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη.

Το μέγεθος του αγγείου υποδεικνύει ότι πιθανώς ήταν για επίδειξη και όχι για χρήση, όπως αντίστοιχα τεράστιες κύλικες της ίδιας περιόδου, που δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πόση.

Λεξικογραφικές πληροφορίες

Αρχαία Τέχνη

Μουσείο: BOSTON Museum of Fine Arts 13.186

Περίοδος: Αρχαϊκή (ύστερη) - Κλασική (πρώιμη)

Χρονολογία: 5ος αι. π.Χ. (490-480 π.Χ. περίπου)

Καλλιτέχνης: Μάκρων

Είδος: Σκύφος