Πόροι για τα Ομηρικά έπη: Ο τρωικός μύθος στην τέχνη και τη λογοτεχνία

Τρωίλου ενέδρα (Louvre CA 6113)

Περιγραφή

Αττική μελανόμορφη κύλικα. Αποδίδεται στον "Ζωγράφο C" (αρχικό που αναφέρεται στην κορινθιακών επιρροών τεχνοτροπία του).

Στην κύρια όψη απεικόνιση της ενέδρας του Αχιλλέα στον Τρωίλο, τον μικρότερο γιο του Πρίαμου. Ο Αχιλλέας φαίνεται να έχει στήσει ενέδρα σε πηγή, κοντά στις Σκαιές Πύλες, όπου πήγαν ο Τρωίλος, ο μικρότερος γιος του Πρίαμου, για να ποτίσει το άλογό του, και η Πολυξένη, η αδερφή του, για να πάρει νερό. Όταν τον αντιλήφθηκαν το έβαλαν στα πόδια. Αυτήν ακριβώς την στιγμή απεικονίζει εδώ ο αγγειογράφος. Ολόκληρο το μυθικό επεισόδιο μπορεί να χωριστεί σε 3 σκηνές, σύμφωνα με τις αγγειογραφικές απεικονίσεις: η ενέδρα του Αχιλλέα, η καταδίωξη του Τρωίλου από τον Αχιλλέα και ο φόνος του Τρωίλου, η μάχη Αχιλλέα και Έκτορα για τον νεκρό Τρωίλο.

Ο ίδιος αγγειογράφος καταπιάνεται με τη συνέχεια της σκηνής, την καταδίωξη του Τρωίλου από τον Αχιλλέα, στο αγγείο New York 01.8.6.

Το επεισόδιο ανήκει στην επική παράδοση (Κύπρια έπη) αλλά δεν καταγράφεται στην Ιλιάδα. Αναφορά στον θάνατο του Τρωίλου γίνεται στους στίχους 255-258 της τελευταίας ραψωδίας της Ιλιάδας. Ο έρωτας του Τρωίλου και της Χρυσηίδας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους ποιητές.

Λεξικογραφικές πληροφορίες

Αρχαία Τέχνη

Μουσείο: PARIS Musée du Louvre CA 6113

Περίοδος: Αρχαϊκή

Χρονολογία: 6ος αι. π.Χ. (570-565 π.Χ. περίπου)

Καλλιτέχνης: Ζωγράφος C

Είδος: Κύλικα