Divergent validity
Αποκλίνουσα εγκυρότητα. Τσομπάνογλου 2007:145.
*Εγκυρότητα απόκλισης.
H εγκυρότητα ενός τεστ και, γενικότερα, μιας διαδικασίας μέτρησης θα πρέπει να στοχεύει όχι μόνο στην απόδειξη σύγκλισης (convergence) των αποτελεσμάτων του τεστ με συγκεκριμένα εξωτερικά κριτήρια που μετρούν την ίδια ομάδα μεταβλητών ιδιοτήτων, αλλά και στην απόδειξη απόκλισής τους (divergence) από άλλα κριτήρια, που είναι άσχετα με αυτή την ομάδα μεταβλητών. Ο έλεγχος τόσο της εγκυρότητας σύγκλισης όσο και της εγκυρότητας απόκλισης αποτελεί απαραίτητο «συστατικό» του συνολικού ελέγχου της εγκυρότητας δομής (βλέπε και το λήμμα «discriminant validity», που παραπέμπει στον ίδιο τύπο εγκυρότητας με το παρόν λήμμα).
Σύμφωνα με τον Bachman (1990:263), «σύγκλιση είναι ουσιαστικά ... ο βαθμός στον οποίο διαφορετικές μετρήσεις της ίδιας δεξιότητας τείνουν να συμφωνούν, ή να συγκλίνουν. Απόκλιση είναι ο βαθμός στον οποίο μετρήσεις διαφορετικών δεξιοτήτων, χρησιμοποιώντας είτε την ίδια είτε διαφορετικές μεθόδους, τείνουν να παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα».
Βιβλιογραφία
- Τσομπάνογλου Μ. (2007). Πρότυπο αξιολόγησης της εγκυρότητας δομής συστημάτων πιστοποίησης γλωσσομάθειας. Εφαρμογή του στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Επιπέδου Β2 της Αγγλικής Γλώσσας. Διδακτορική διατριβή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Bachman L. F. (1990). Fundamental Considerations in Language Testing. Oxford: Oxford University Press.