Κατάλογος Συνδέσμων, Ηλεκτρονική Βιβλιογραφία 

Ο On-line υπερ-κατάλογος που δημιουργήθηκε από την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Καλσρούης 

Karlsruher Virtueller Katalog / KVK Karlsruhe Virtual Catalog (UB Karlsruhe) 

Μέσο πολύτιμο και για το βυζαντινολόγο κατά τη συχνά κοπιαστική και χρονοβόρα αναζήτηση (σπάνιας) βιβλιογραφίας, τίτλων αλλά και τόπου όπου μπορεί να βρει συγκεκριμένα βιβλία και περιοδικά είναι και ο KVK.

Δημιουργοί του είναι η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Καρλσρούης και το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης. Είναι στη διάθεση του κοινού από τις 26.07.1996.

Οι δυνατότητες του KVK

KVK είναι ένας υπερ-κατάλογος για τεκμηρίωση πάνω από 75 εκατομμυρίων τίτλων βιβλίων και περιοδικών παγκοσμίως. Ο ίδιος δεν αποτελεί βάση δεδομένων, απλώς μεταφέρει τα ερωτήματα που δέχεται στους καταλόγους των βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων που συνεργάζονται. Μέσω του KVK (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html) ο ερευνητής έχει δυνατότητα αναζήτησης σε 14 online καταλόγους της Γερμανίας, 5 της Αυστρίας, 5 της Ελβετίας, σε 29 επιπλέον στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία και σε οκτώ βιβλιοπωλεία (από τα οποία το ένα είναι παλαιοπωλείο) στο διαδίκτυο. Παράλληλα ο KVK λειτουργεί και ως Πύλη (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk/ka_opac/ka_opac_engl.html), καθώς δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μπει απευθείας στην ιστοσελίδα της κάθε βιβλιοθήκης και του κάθε βιβλιοπωλείου ξεχωριστά, να υποβάλει ερωτήσεις τεχνικού και βιβλιογραφικού περιεχομένου, τόσο όσον αφορά τον KVK, όσο και τους καταλόγους των επιμέρους βιβλιοθηκών, τέλος να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον κάθε κατάλογο ξεχωριστά. Επίσης στη διεύθυνση του KVK υπάρχει λίστα με links και πληροφορίες για πολλούς ακόμη ηλεκτρονικούς καταλόγους και βιβλιογραφίες στο διαδίκτυο.

Παρατηρήσεις

Η ιστοσελίδα προσφέρεται σε 4 γλώσσες (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά).

Παραγγελίες βιβλίων και περιοδικών μπορούν να γίνουν μόνο από τους επισκέπτες των βιβλιοθηκών Καρλσρούης και Μάνχαϊμ.

Για τη βιβλιογραφική αναζήτηση

Με το άνοιγμα του βιβλιογραφικού καταλόγου (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/hylib/suchmaske.html), εμφανίζεται αμέσως το ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρωθεί, για να ξεκινήσει η βιβλιογραφική αναζήτηση. Καθώς είναι απλό, λιτό και πρακτικό, διευκολύνει πολύ τη διαδικασία. Δεν απαιτείται ο ερευνητής να γνωρίζει πλήρη τίτλο· αρκεί να συμπληρώσει οποιοδήποτε στοιχείο γνωρίζει ή τον ενδιαφέρει σχετικά με το βιβλίο που αναζητά: ελεύθερο κείμενο, λέξεις από τον τίτλο, συγγραφέα, χρόνο έκδοσης. Υπάρχει ξεχωριστό link της ιστοσελίδας (Help) με οδηγίες και διευκρινίσεις των λειτουργιών-δυνατοτήτων που προσφέρονται στον ερευνητή.

Ενημέρωση

Η ιστοσελίδα ενημερώνεται διαρκώς. Μέσα στο 2006 εμπλουτίστηκε με τον κατάλογο της National Library of Medicine (NLM). Από τις 10.02.2004 έχει καινούργιο Layout (το ερωτηματολόγιο αναζήτησης έγινε πιο φιλικό προς το χρήστη). Από τις 07.06.2004 η αναζήτηση μπορεί να γίνει με λέξεις οποιασδήποτε γλώσσας, σε οποιαδήποτε γραμματοσειρά.

Παρουσίαση: Π. Μαυρομματίδου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις κλειδιά

υπερ-κατάλογος, βιβλιογραφική αναζήτηση online, βιβλία, βιβλιογραφία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, κατάλογοι links, περιοδικά, Πύλη.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33