ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 

 

Moscow Lomonossov State University 

Σχολή Ιστορίας (Faculty of History)

URL: http://www.hist.msu.ru/

Η σχολή Ιστορίας χωρίζεται σε 14 τμήματα, ένα από τα οποία είναι και το Tμήμα Ιστορίας των Μεσαιωνικών χρόνων (History of the Middle Ages).

Tμήμα Ιστορίας των Μεσαιωνικών χρόνων (History of the Middle Ages )

URL: http://www.hist.msu.ru/English/departments/Medieval/index.html

Επιλέγοντας το σχετικό link πληροφορούμαστε πως στο τμήμα είναι ενσωματωμένα το Κέντρο της Bυζαντινής Iστορίας (Centre for Byzantine History ) και το Eργαστήριο Mελέτης του Βυζαντίου και των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας (Laboratory for the Study of Byzantium and the Black Sea Region ). Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν την Ιστορία της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και του Βυζαντίου, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Σκανδιναβίας και του πολιτισμού των Κελτών. Δίνεται μεγάλη σημασία στα σημεία επαφής-επίδρασης των διαφόρων εθνοτήτων, πολιτικών και θρησκευτικών οντοτήτων, όπως Βυζαντινοί και Σλάβοι, Βυζαντινοί και Μουσουλμάνοι, νοτιο-δυτική Ευρώπη και Οθωμανοί, δυτική Ευρώπη και Σλάβοι, αλλά και στην ιστορία της εκκλησίας, των διεθνών σχέσεων, της διπλωματίας και της μεσαιωνικής νομοθεσίας.

Αναλυτικότερα στη διεύθυνση: http://www.hist.msu.ru/English/departments/Medieval/info.htm

Eργαστήριο Mελέτης του Βυζαντίου και των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας (Laboratory for the Study of Byzantium and the Black Sea Region)

Το Eργαστήριο Mελέτης του Βυζαντίου και των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας (ιδρύθηκε το 1990) ασχολείται με την ιστορία της περιοχής αναζητώντας πηγές και δημοσιεύοντάς τες, δημιουργώντας δεδομένα στον η/υ και ερμηνεύοντας τόσο τις αρχές και τους κανόνες ανάπτυξης του Βυζαντίου και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας όσο και τις σχέσεις αυτών με την Αρχαία Ρωσία, τη Δυτική Ευρώπη και τις χώρες της Ανατολής.

Το Eργαστήριο προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο έναν αριθμό από πηγές ηλεκρονικής αναζήτησης στο Διαδίκτυο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το αντικείμενο έρευνας και το παραγόμενο έργο του παρέχονται στις διευθύνσεις:

http://www.hist.msu.ru/English/Labs/byzlab.htm
http://www.hist.msu.ru/English/departments/Medieval/info.htm

Στην παραπάνω διεύθυνση αναφέρονται είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω του επιστημονικού τους έργου) οι συνεργάτες - καθηγητές μεσαιωνικής ιστορίας της σχολής, διευθυντής της οποίας είναι ο Pr. S.P. Karpov (ο ίδιος διευθύνει και το Εργαστήριο).

Αξιοσημείωτο είναι το εύρος του αντικειμένου των σπουδών που παρέχονται από το συγκεκριμένο τμήμα αλλά και οι δυνατότητες που δίνονται στους σπουδαστές, όπως το να δουλεύουν με αδημοσίευτο υλικό [αρχεία, χειρόγραφες συλλογές] και να συμμετέχουν ενεργά, ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, σε διεθνή συνέδρια. Το Site της σχολής είναι ενημερωμένο και δίνει πληροφορίες αρκετές για να κεντρίσει το ενδιαφέρον όποιου αναζητά στοιχεία για σπουδές που αφορούν στη Μεσαιωνική περίοδο και το Βυζάντιο. Παρέχει τη δυνατότητα επιλογής της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, κινέζικης και κορεάτικης γλώσσας, αν και όχι σε όλες τις ιστοσελίδες.

Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (The Department of Byzantine and Modern Greek Studies)

URL: http://www.philol.msu.ru/~byzant/

Η αναγέννηση των βυζαντινών σπουδών στο πανεπιστήμιο Lomonossov είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Tμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Το πρόγραμμα σπουδών διακρίνεται σε τρία επίπεδα. Βυζαντινή Λογοτεχνία/ Ιστορία/ Τέχνη διδάσκονται οι φοιτητές στο 2ο επίπεδο σπουδών διάρκειας 3 εξαμήνων [1ο επίπεδο διάρκειας 2 εξαμήνων: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία/ Ιστορία/ Τέχνη & Λατινικά, 3ο επίπεδο διάρκειας 3 εξαμήνων: Νεοελληνική Λογοτεχνία/ Ιστορία/ Τέχνη]. Από τον τρίτο χρόνο σπουδών το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 κατευθύνσεις: Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές.

Στη διεύθυνση http://www.philol.msu.ru/eng/chairs/byzant/grad.htm [σελίδα ανενεργή στην τελευταία ενημέρωση] βρίσκουμε έναν κατάλογο μαθημάτων ανάμεσα στα οποία είναι: Η εισαγωγή στις Βυζαντινές Σπουδές, Η Ελληνική Γλώσσα κατά τη Βυζαντινή Εποχή, Η Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας, Η Ιστορία του Βυζαντίου, Η Ιστορία της Βυζαντινής Τέχνης, Η Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνικής Γλώσσας κατά τη Βυζαντινή εποχή. Παράλληλα αναφέρεται και η διεξαγωγή σεμιναρίων και ειδικών μαθημάτων σε σχέση με τις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές. Στην ίδια διεύθυνση δίνονται πληροφορίες και για μεταπτυχιακές σπουδές (Ph.D) στις 2 κατευθύνσεις σπουδών.

Περίπου 15 είναι οι καθηγητές του τμήματος στους οποίους προστίθενται κατά περιόδους και άλλοι από πανεπιστήμια εκτός Ρωσίας, όπως το Πανεπιστήμιο του Harvard, του Urbino, της Αθήνας, του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κρήτης, της Λευκωσίας και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Επικεφαλής του τμήματος είναι o Δρ. Δ. Γιαλαμάς και περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των καθηγητών και συνεργατών του τμήματος βρίσκει κανείς στη διεύθυνση: http://www.philol.msu.ru/eng/chairs/byzant/staff.htm [σελίδα ανενεργή στην τελευταία ενημέρωση]. Οι απόφοιτοι του τμήματος έχοντας αποκτήσει διαχρονική γνώση της Ελληνικής Γραμματείας/ Ιστορίας/ Τέχνης και πτυχίο φιλολόγου μπορούν να ασχοληθούν με την έρευνα, τη διδασκαλία και τη μετάφραση.

Στη διεύθυνση http://www.philol.msu.ru/eng/chairs/byzant/prog.htm [σελίδα ανενεργή στην τελευταία ενημέρωση] βρίσκουμε πληροφορίες για τις επιλογές τους όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το site του τμήματος είναι ενημερωμένο και παρέχει στον ενδιαφερόμενο ικανοποιητικές πληροφορίες. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της αγγλικής γλώσσας, αν εξαιρέσουμε μια σύντομη παρουσίαση του τμήματος που γίνεται στην αγγλική και τη βρίσκουμε στη διεύθυνση: http://www.philol.msu.ru/~byzant/index_eng.html.

Τμήμα σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων(Department of Rare Books and Manuscripts)

URL: http://www.lib.msu.su/rare/rare_e.html [σελίδα ανενεργή στην τελευταία ενημέρωση]

Το Τμήμα σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων του Πανεπιστημίου της Μόσχας ιδρύθηκε το 1946 και με τα 200.000 «κομμάτια» που έχει αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές βιβλίων και χειρογράφων. Στην παραπάνω σελίδα παρουσιάζονται συνοπτικά οι διάφορες συλλογές βιβλίων και χειρογράφων. Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκουμε και το μόνο εκτεταμένο αντίγραφο του Βυζαντινού Χρονικού του Πέτρου Αλεξανδρείας.

Το Τμήμα σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων παρέχει βιβλιοθήκη πλούσια σε συλλογές βιβλίων και χφφ. και ιστοσελίδα με ικανοποιητικές πληροφορίες για το τι περιλαμβάνουν οι συλλογές και με links για πληρέστερη ενημέρωση.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

http://www.msu.ru/en/resources/ & http://www.hist.msu.ru/ER/English/index.htm : διευθύνσεις της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου και του Τμήματος Ιστορίας με δυνατότητες αναζήτησης on-line, με καταλόγους links και κείμενα on-line

http://www.philol.msu.ru/rus/kaf/byzant/act.htm [σελίδα ανενεργή στην τελευταία ενημέρωση]: στη διεύθυνση αυτή αναφέρεται η Επετηρίδα των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Moscovia· μαθαίνουμε τον εκδότη (Δ. Γιαλαμάς) και μας δίνονται κάποιες πληροφορίες για την εκδοτική ομάδα.

Στην ίδια διεύθυνση μαθαίνουμε για σεμινάρια, ομιλίες, θερινά μαθήματα (στα πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου, Ιωαννίνων και Α.Π.Θ.) και για τα παρακάτω προγράμματα:

  • Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ (JASON). πρόγραμμα εκπαιδευτικό και ερευνητικό του Α.Π.Θ. με τη συνεργασία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Πρόγραμμα TH.Y.E.S.P.A.. πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών με το πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παρουσίαση: Ά. Δεληγιαννοπούλου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις-κλειδιά

κέντρο βυζαντινών και μεσαιωνικών σπουδών, βυζαντινή λογοτεχνία, βυζαντινή ιστορία, βυζαντινή τέχνη, μεσαιωνική ιστορία, πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ, πρόγραμμα TH.Y.E.S.P.A., βιβλιογραφική αναζήτηση on-line, κατάλογος links, κείμενα on-line, ψηφιοποιημένα χειρόγραφα on-line.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33