ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 

University of Notre Dame 

(Indiana/ ΗΠΑ) 

College of Arts & Letters

URL: http://al.nd.edu/

Μεσαιωνικό Ινστιτούτο (Medieval Institute)

URL: http://www.nd.edu/~medinst

ή επιλέγοντας Research και στη συνέχεια Centers and Institutes ή Colleges and Schools στην αρχική σελίδα του Πανεπιστημίου.

Το Μεσαιωνικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Notre Dame που ιδρύθηκε το 1946 δραστηριοποιείται εκπαιδευτικά-μορφωτικά έχοντας ως αντικείμενο τον πολιτισμό και την ιστορία της Ευρώπης από τον 5ο μέχρι τον 15ο αιώνα.

Τα προγράμματα του Μεσαιωνικού Ινστιτούτου είναι:

Πρόγραμμα Undergraduate το οποίο προσφέρει:

  • α) Major in Medieval Studies
  • β) Honors Major in Medieval Studies
  • γ) Supplementary Major in Medieval Studies
  • δ) Minor in Medieval Studies

Σ' αυτό το πρόγραμμα δεν είναι ευδιάκριτο -διαβάζοντας τις ιστοσελίδες του πανεπιστημίου-, αν οι βυζαντινές σπουδές αποτελούν προσφερόμενη επιλογή.

Περισσότερες πληροφορίες διαβάζουμε στις παρακάτω διευθύνσεις:

http://www.nd.edu/~medinst/programs/undergraduate.html (γενικές πληροφορίες) &

http://www.nd.edu/~medinst/programs/ba.html (πληροφορίες αναλυτικές για καθένα από τα παραπάνω επίπεδα σπουδών).

Πρόγραμμα Graduate το οποίο προσφέρει:

Master of Medieval Studies. Οι σπουδαστές για να αποκτήσουν Master οφείλουν να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα σπουδών 2 χρόνων. Περισσότερα στοιχεία βρίσκουμε στη διεύθυνση:

http://www.nd.edu/~medinst/programs/mms.html

PhD in Medieval Studies (ένας ακόμα χρόνος μετά το Master). Οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα που αφορούν στο Βυζάντιο.

Ο ενδιαφερόμενος για PhD στις μεσαιωνικές σπουδές ενημερώνεται διεξοδικότερα στην ιστοσελίδα http://www.nd.edu/~medinst/programs/phd.html.

Πρόγραμμα των Early Christian Studies

URL: http://classics.nd.edu/graduate-students/ma-in-early-christian-s...

Διατμηματικό πρόγραμμα (απόρροια της συνεργασίας κυρίως των Departments of Classics και Theology, αλλά και άλλων Τμημάτων του πανεπιστημίου) με στόχο την εκμάθηση 2 τουλάχιστον αρχαίων χριστιανικών γλωσσών (Λατινικά και/ή Ελληνικά και/ή Συριακά) και τη γνώση της μέθοδου προσέγγισης κειμένων του πρώιμου Χριστιανισμού· προσφέρει στους σπουδαστές (graduate students) τη δυνατότητα εξάσκησης στους τομείς της φιλολογίας, θεολογίας, ιστορίας, ιστορίας τέχνης κ.ά. και στηρίζεται στη συνεργασία φοιτητών, καθηγητών, μελετητών και προσωπικού της βιβλιοθήκης. Αντικείμενο του, εκτός των άλλων, είναι και οι βυζαντινές - μεσαιωνικές σπουδές.

Οι ιστοσελίδες του πανεπιστημίου Notre Dame σε ό,τι αφορά στις μεσαιωνικές και βυζαντινές σπουδές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα κυρίως για αυτόν που αναζητά πληροφορίες για το Βυζάντιο. Πρέπει ωστόσο να αναφερθεί πως ο εν δυνάμει σπουδαστής βυζαντινών σπουδών στο πανεπιστήμιο αυτό θα βρεθεί μπροστά σ' ένα πρόγραμμα σπουδών με κυρίαρχο αντικείμενο τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και ελάχιστο ή μηδενικό ενδιαφέρον (ανάλογα με το επίπεδο σπουδών) για το Βυζάντιο.

Γενικότερα, το site του πανεπιστημίου του Notre Dame παρέχει πολλές δυνατότητες αναζήτησης, και links που ανοίγουν και μας «οδηγούν» σε άλλες σελίδες.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

για ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Notre Dame University:

http://www.nd.edu/~medinst/courses/courses.html: διαβάζουμε αναλυτικά για τα μαθήματα που προσφέρονται από το Μεσαιωνικό Ινστιτούτο σε Undergraduate και σε Graduate επίπεδο αντίστοιχα.

http://medieval.library.nd.edu/: αντλούμε πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη του Μεσαιωνικού Ινστιτούτου (Μedieval Institute Library) του Πανεπιστημίου (Hesburgh Libraries), τις υπηρεσίες που παρέχονται και τους τρόπους αναζήτησης (Research Tools).

http://www.library.nd.edu/byzantine_studies/: πληροφορούμαστε για την Milton V. Anastos Library of Byzantine Civilization. Πατώντας το link Bringing Byzantine Studies to Notre Dame μαθαίνουμε περισσότερα για τον Μilton Anastos, τη βιβλιοθήκη του και για τον Βυζαντινό Πολιτισμό γενικότερα.

http://www.nd.edu/~slidelib/Snite_Icons/: αντλούμε πληροφοριακά στοιχεία για συλλογή βυζαντινών εικόνων του Snite Museum of Art του πανεπιστημίου Notre Dame.

http://www.library.nd.edu/byzantine_studies/bibliography.shtml: βρίσκουμε κατάλογο βασικής βιβλιογραφίας που αφορά Συλλογές έργων, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική, τη Γεωγραφία, την Υμνογραφία και την Αγιογραφία, τη Νομοθεσία, τη Λογοτεχνία, τα Χειρόγραφα και τα Νομίσματα.

http://www.library.nd.edu/byzantine_studies/digital_resources.shtml: μας δίνεται η δυνατότητα ON-LINE αναζητήσεων για ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, για εκδόσεις, για CdRoms.

Παρουσίαση: Ά. Δεληγιαννοπούλου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις-κλειδιά

βυζαντινός πολιτισμός, βιβλιοθήκη, βιβλιογραφική αναζήτηση on-line, μεσαιωνική ιστορία, εκθέσεις on-line, ιστορία του χριστιανισμού, ιστορία του Ισλαμ, διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών, μεσαιωνική τέχνη, μεσαιωνική φιλοσοφία, βιβλιογραφία on-line.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33