Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα 

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 

(ΕΑΠ) 

Από τις 27 Μαΐου 2004 λειτουργεί η νέα δυναμική ιστοσελίδα του ΕΑΠ καθώς και η δικτυακή πύλη: http://online.eap.gr/. Η παλιά ιστοσελίδα θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξοικειωθούν οι χρήστες.

Το ΕΑΠ ως ανοικτό σύστημα εκπαίδευσης

Αποστολή του Ε.Α.Π. είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας από απόσταση.

Η ιδιαιτερότητα αυτή του ΕΑΠ, δηλαδή το ότι ως εκπαιδευτικό σχήμα δε βασίζεται στην παραδοσιακή «πρόσωπο με πρόσωπο» διδασκαλία, αλλά ανήκει στα ανοικτά συστήματα εκπαίδευσης, καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου Site-Portal.

Οι μεσαιωνικές σπουδές στο ΕΑΠ

Στο ΕΑΠ μαθήματα με αντικείμενο το Βυζαντινό Πολιτισμό προσφέρονται κυρίως στο προπτυχιακό επίπεδο.

Σε δύο από τις κατευθύνσεις του προπτυχιακού επιπέδου, Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, προσφέρονται μαθήματα που εξετάζουν τόσο τον ελληνικό όσο και τον ευρωπαϊκό γενικότερα πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του και σε όλες τις ιστορικές του φάσεις. Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα τμήματα αφιερωμένα στο Βυζαντινό Πολιτισμό.

Ακολουθούν παραδείγματα και από τις δύο κατευθύνσεις:

Από την καινούργια ιστοσελίδα επιλέγοντας το σύνδεσμο:

Εκπαίδευση> Σχολή ανθρωπιστικών Σπουδών> πτυχιακά προγράμματα>Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό> διάρθρωση

βλέπουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή διδάσκεται στο 1ο έτος και στη Θεματική Ενότητα «Ελληνική Ιστορία» η υποενότητα «Βυζάντιο και Ελληνισμός». Στο 2ο έτος και στη Θεματική Ενότητα «Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος στην Ελλάδα Ι», διδάσκονται οι υποενότητες «Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία», «Ο Βυζαντινός θρησκευτικός βίος», «Ο καθημερινός βίος κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους». Στο ίδιο έτος στη Θεματική Ενότητα «Γράμματα Ι Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλολογία» διδάσκεται η υποενότητα «Μεσαιωνική Λογοτεχνία». Στο 3ο έτος στη Θεματική Ενότητα «Ελληνική Φιλοσοφία και Επιστήμη» διδάσκονται αντικείμενα σχετικά με τη Φιλοσοφία και τις Επιστήμες στο Βυζάντιο.

Επιλέγοντας το σύνδεσμο:

Εκπαίδευση>Σχολή ανθρωπιστικών Σπουδών> πτυχιακά προγράμματα> Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό>Διάρθρωση

βλέπουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή διδάσκεται στο 3ο και 4ο έτος η Θεματική Ενότητα «Βυζαντινός και Δυτικός Κόσμος» με 1η υποενότητα «Βυζαντινός και Δυτικός Πολιτισμός: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».

Για κάθε μία από τις διδασκόμενες θεματικές ενότητες υπάρχει link που δίνει το σκοπό της θεματικής ενότητας και τα γνωστικά αντικείμενα που περιλαμβάνει.

Στο πρόγραμμα του μεταπτυχιακού επιπέδου «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» προσφέρονται μεταξύ άλλων τα αντικείμενα: «Η Ορθοδοξία ως Κληρονομιά» και «Η Ορθοδοξία ως Πολιτισμικό Επίτευγμα» που το περιεχόμενό τους σχετίζεται και με τις βυζαντινές σπουδές.

Η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ

URL: http://www.eap.gr/lib και http://lib.eap.gr

Πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ, που παρέχει υπηρεσίες «διά ζώσης» και από απόσταση, δίνονται από τα σχετικά links, τα οποία περιέχουν βιβλιογραφία, παρουσίαση των εκδόσεων του ΕΑΠ για κάθε θεματική ενότητα, ηλεκτρονικά περιοδικά, καθώς και συνδέσμους για άλλες βιβλιοθήκες εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Πύλη του ΕΑΠ

URL: http://online.eap.gr/

Η διαδικτυακή πύλη, Portal, του ΕΑΠ αποτελεί ένα βήμα συνεργασίας και πληροφόρησης για τους καθηγητές και τους φοιτητές του ΕΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή πύλη οι φοιτητές μπορούν να αντλήσουν πληροφοριακό υλικό για τις θεματικές ενότητες κάθε προγράμματος, καθώς και για τα τμήματα διδασκαλίας στα οποία ανήκουν. Διαθέτει χώρους συνεργασίας για κάθε θεματική ενότητα (με εκπαιδευτικό υλικό και χώρο συζήτησης-forum) και για κάθε τμήμα διδασκαλίας. Στη σελίδα «Υπηρεσίες του Μητρώου» οι Φοιτητές του ΕΑΠ μπορούν να δούν προσωπικές πληροφορίες από το Μητρώο Φοιτητών.

Πληροφορίες για υποτροφίες

Ο ενδιαφερόμενος για δωρεάν παρακολούθηση των μαθημάτων μπορεί να ενημερωθεί για υποτροφίες επιλέγοντας στην καινούργια ιστοσελίδα το σύνδεσμο: http://www.eap.gr/information/pdf/kanonismos.pdf

Η ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΕΑΠ

URL: http://career.eap.gr/

Η ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΕΑΠ είναι επίσης προσανατολισμένη στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των χρηστών, φιλική προς τον επισκέπτη και πολύ καλά ενημερωμένη.

Η ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΕΑΠ δίνει σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήσιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει το γραφείο διασύνδεσης για πολλές σημαντικές δραστηριότητες, όπως συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Διαθέτει βιβλιοθήκη με πληροφοριακό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, υποτροφίες που προκηρύσσονται, επιχειρήσεις-οργανισμούς (καταλόγους επιχειρήσεων), χρήσιμα στοιχεία για την εύρεση εργασίας (σύνταξη βιογραφικού, συνεντεύξεις), αρθρογραφία για θέματα εκπαίδευσης και εργασίας, οδηγούς σπουδών Ελληνικών ΑΕΙ.

Προσφέρει ακόμη συνδέσμους (links) των άλλων Γραφείων Διασύνδεσης, Ινστιτούτων και Ιδρυμάτων, Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης, Μηχανές Αναζήτησης, ανακοινώσεις ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων κλπ, υπηρεσίες αναζήτησης Μεταπτυχιακών, Υποτροφιών, Αιτήσεων Online.

Κατάλογοι links

Tο site του ΕΑΠ παρέχει ξεχωριστά links για συνέδρια, για γενικές ανακοινώσεις, για τους Συλλόγους Φοιτητών και Αποφοίτων των τμημάτων του, επικοινωνίας (όπου υπάρχει ευρετήριο διευθύνεων μελών ΔΕΠ, Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Διοικητικών Συνεργατών) και Ανεξάρτητων Μονάδων (ιστοσελίδα του Εργαστήριου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας, ιστοσελίδα της Μονάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης).

Παρατηρήσεις

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΑΠ ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες ενός ανοικτού πανεπιστημίου. Είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να είναι χρήσιμη τόσο στους σπουδαστές του, όσο και στους άλλους επισκέπτες. Διαθέτει μηχανή αναζήτησης και είναι εύκολη στην πλοήγηση. Προσφέρει πλούσια πληροφόρηση με τακτική ενημέρωση. Η ιστοσελίδα προσφέρεται και στην αγγλική γλώσσα.

Π. Μαυρομματίδου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις κλειδιά

βιβλιοθήκη, βυζαντινός πολιτισμός, βυζαντινή φιλολογία, πανεπιστημιακές εκδόσεις, υποτροφίες, βιβλιογραφία, εκπαίδευση από απόσταση, μεταπτυχιακές σπουδές, κατάλογοι links, συνέδρια, επικαιρότητα, Πύλη.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33