Βιβλιογραφία 

Μορφολογία και Σύνταξη 

Μελέτες της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους στην εποχή μας 

Σύντομο σχόλιο για τη μελέτη της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους στην εποχή μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη στροφή της επιστημονικής έρευνας πρός τη μελέτη της μεσαιωνικής δημώδους ελληνικής γλώσσας. Εκδίδονται αδημοσίευτα ως τώρα δημώδη κείμενα, αλλά και επανεκδίδονται πολλά που είχαν δημοσιευτεί και παλαιότερα. Οι εκδόσεις τώρα γίνονται υπό καλύτερες συνθήκες (η πρόσβαση στο σύνολο των πηγών είναι σήμερα πιο εύκολη και τα σύγχρονα μέσα διευκολύνουν τη σωστή ανάγνωση των χειρογράφων) και σύμφωνα με τις νεότερες εκδοτικές αρχές. Συνοδεύονται επίσης από πλούσιες εισαγωγές σχετικά με τη γλώσσα του κειμένου και λεξιλόγια.

Οι νέες εκδόσεις, με το αξιόπιστο υλικό που προσφέρουν, και ιδιαίτερα οι συνεχώς αυξανόμενες εκδόσεις μη λογοτεχνικών κειμένων (π.χ. εγγράφων), που διασώζουν περισσότερα στοιχεία της ομιλούμενης από ό,τι τα λογοτεχνικά κείμενα, δίνουν τη δυνατότητα στους μελετητές της δημώδους να σχηματίσουν πληρέστερη εικόνα για τη μορφολογία και τη σύνταξη αυτής της περιόδου της γλώσσας μας. Έτσι αυξάνεται και ο αριθμός των εργασιών που δημοσιεύονται σχετικά με τη φωνητική, τη μορφολογία, τη σύνταξη και το λεξιλόγιο της δημώδους.

Μια πλήρης γραμματική της σημαντικής αυτής περιόδου της γλώσσας μας[1] δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει. Οι σχετικές εργασίες των Γ. Χατζιδάκι, A. Jannaris, K. Dieterich και St. Psaltes είναι μελέτες πολύτιμες, αλλά δεν αφορούν αποκλειστικά την περίοδο αυτή και επιπλέον έχουν παλιώσει πια. Η έλλειψή της γίνεται ολοένα και πιο αισθητή και η ανάγκη της μεγαλύτερη[2].

1 Για τη μεσαιωνική δημώδη πρέπει να τονίσουμε και τούτο: στην περίοδο της δημώδους μεσαιωνικής βρίσκονται οι αρχές της νεοελληνικής γλώσσας, (γι' αυτό και ονομάζεται επίσης πρώιμη νεοελληνική), γεγονός που την καθιστά ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της νέας ελληνικής.

2 Τη συγγραφή μιας τέτοιας συστηματικής και λεπτομερούς γραμματικής της Μεσαιωνικής Ελληνικής, βασισμένης σε όλες τις πηγές και τα πορίσματα της νεότερης έρευνας έχει θέσει ως στόχο το Πανεπιστήμιο του Cambridge με επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος τους Dr. D. Holton και Prof. G. Horrocks.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιαν 2008, 11:55