ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οδηγός
Ελληνική και δια βίου Εκπαίδευση
Φορείς και προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής σε ενηλίκους
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού
Γενικά: Η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το ακαδημαϊκό έτος 1991-92 με την υλοποίηση ελεύθερων προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Το «Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) θεσμοθετήθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1996.Στα πλαίσια αυτά το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. συνεργάζεται με διάφορους φορείς, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ελλήνων, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι χρηματοδοτούν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για ομογενείς και αλλοδαπούς. Παράλληλα, προγράμματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που δεν καλύπτονται από τους παραπάνω φορείς, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Συνολικά στα δώδεκα έτη ουσιαστικής λειτουργίας και προσφοράς του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. φοίτησαν πάνω από 3500 σπουδαστές από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από τα Βαλκανικά και τα νέα ανεξάρτητα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. οργανώνει και ειδικά σεμινάρια κατάρτισης σε επαγγέλματα μεγάλης σημασίας για την οικονομία και την παραγωγή, καθώς και προγράμματα άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού, με παράλληλη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και έμφαση στη γλωσσική επιμόρφωση σχετικά με την ορολογία των επαγγελμάτων αυτών.Στόχος της λειτουργίας του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού είναι η υποστήριξη της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού εκτός Ελλάδας καθώς και η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σε μετανάστες.Το Κέντρο ασχολείται επίσης με την οργάνωση ειδικών σεμιναρίων και συνεδρίων σε θέματα που αφορούν στη διδασκαλία των Ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας, παρέχοντας ειδική κατάρτιση σε εκπαιδευτικούς.Ένας επιπλέον στόχος του Κέντρου είναι η παραγωγή εγχειριδίων και άλλου διδακτικού υλικού (CD-ROM, κασέτες, φιλμ) ως βοηθήματα των φοιτητών και των διδασκόντων στις ελληνόφωνες μειονότητες του εξωτερικού.
Ομάδα-Στόχος:
- Αλλοδαποί, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, κατά τη διάρκεια σπουδαστικών ή ερευνητικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν.
- Αλλοδαποί σπουδαστές και επιστήμονες που έχουν υποτροφίες στην Ελλάδα
- Αλλοδαποί σπουδαστές και δάσκαλοι που επιθυμούν να βελτιώσουν τη γνώση τους στην ελληνική γλώσσα
- Αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα
Χειμερινό πρόγραμμα διδασκαλίας
Από 15 Οκτωβρίου έως 15 Ιουνίου
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο τετράμηνα: 15 Οκτωβρίου έως 15 Φεβρουαρίου1 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου
Θερινά προγράμματα διδασκαλίας
Εντατικά προγράμματα και σεμινάρια στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ειδικά προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας Οργανώνονται σε οποιαδήποτε περίοδο του ακαδημαϊκού έτους σε συνεργασία με ξένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και διαρκούν από έναν έως τρεις μήνες.
Πρόγραμμα Διδασκαλίας
Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας με την χρήση των ψηφιακών προγραμμάτων Λογομάθεια και Φιλογλωσσία του Ινστιτούτου Επεξαργασίας του Λόγου
Σημαντικές πληροφορίες:
- Κάθε διδακτικό πρόγραμμα ή σεμινάριο προσφέρεται για: - αρχάριους, - μεσαίους, - προχωρημένους σπουδαστές.
- Κατατακτήρια διαγωνίσματα κατατάσσουν τους σπουδαστές στα τμήματα.
- Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
- Στο τέλος των σεμιναρίων διαγωνίσματα αποδεικνύουν την πρόοδο των σπουδαστών.
- Δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης των σεμιναρίων.