Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Universidad de Granada
(Ισπανία)
Universidad de Granada (Ισπανία)
URL: http://www.ugr.es/Οι βυζαντινές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας
Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και ΚυπριακώνΣπουδών (Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas de Granada/ C.E.B.N.Ch.)
URL: http://www.cebnch.com/ (προσωρινά ανενεργή διεύθυνση)
Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στη Γρανάδα ιδρύθηκε το 1998 και έχει ως έργο του την οργάνωση πανεπιστημιακής -διατμηματικής- έρευνας με αντικείμενο τις Βυζαντινές, Νεοελληνικές και Κυπριακές Σπουδές στους κλάδους της φιλολογίας, ιστορίας, αρχαιολογίας, τέχνης κ.ά., την οργάνωση Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών σε πανεπιστήμια της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής, την προώθηση της Νεοελληνικής Γλώσσας, την οργάνωση συνεδρίων, την έκδοση βιβλίων και περιοδικών και την οργάνωση καλλιτεχνικών - πολιτιστικών δραστηριοτήτων αναφορικά με τον Βυζαντινό και Νεοελληνικό Πολιτισμό (πατώ την ένδειξη Presentaciόn στην αρχική σελίδα του Κέντρου).
Το C.E.B.N.Ch. παρέχει:
- Estudios Predoctorales και
- Estudios de Postgrado.
Βασικός θεματικός άξονας του προγράμματος σπουδών (Programa de estudios) και στα δύο επίπεδα είναι Η γλώσσα και ο Πολιτισμός του Βυζαντίου και της Νεότερης Ελλάδας (Asignaturas de Lengua y Civilización Bizantina y Neogriega).
Συγκεκριμένα:
Estudios Predoctorales
Τα μαθήματα αυτού του επιπέδου παρέχουν δύο σχολές του πανεπιστημίου της Γρανάδας, η Φιλοσοφική σχολή (Facultad de Filosofía y Letras) και η σχολή Μετάφρασης και Διερμηνείας (Facultad de Traducciόn e Interpretaciόn).
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (Facultad de Filosofía y Letras).
http://filosofiayletras.ugr.es/
Mαθήματα με ειδίκευση:
- α) στην Κλασική Φιλολογία [Lengua y Literatura Bizantinas, Lengua y Literatura Neohelénicas, Historiografía Bizantina / Βυζαντινή Γλώσσα και Λογοτεχνία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βυζαντινή Ιστοριογραφία],
- β) στη Σλαβική Φιλολογία [Fuentes bizantinas para las relaciones entre Bizancio y los eslavos / Βυζαντινέςπηγές που αφορούν τις σχέσεις του Βυζαντίου με τους Σλάβους],
- γ) στην Ιστορία [Bizancio y el Islam / Βυζάντιο και Ισλάμ] και
- δ) σε άλλες Φιλολογίες.
ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (Facultad de Traducciόn e Interpretaciόn).
Mαθήματα με αντικείμενο τη νεοελληνική γλώσσα.
Estudios de Postgrado
η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ προσφέρει τρία προγράμματα σπουδών για αυτό το επίπεδο
- Πόλεις και Πολιτισμοί στη Μεσόγειο της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα (Ciudades y Culturas en el Mediterráneo Antiguo y Medieval). [Μαθήματα: Η βυζαντινή και η αραβική πόλη(La ciudad bizantina y árabe), Η βυζαντινή πόλη και ο πολιτισμός (Ciudad Bizantina y Cultura: Tradición Literaria)],
- Θεωρία της Λογοτεχνίας και της Τέχνης και Συγκριτική Λογοτεχνία (Teoría de la Literatura y del Arte y Literatura Comparada)
- Μεσαιωνική και Νεότερη Ελλάδα (για απόκτηση διδακτορικού, Programa de Doctorado Grecia Medieval y Moderna, http://www.cebnch.com/doctoradoGrecia.html: La Grecia Medieval y Moderna: Estudios sobre su Lengua, Literatura, Historia y Civilización)ֹ περισσότερες πληροφορίες πατώντας το σχετικό link (προσωρινά ανενεργό).
Περισσότερα στοιχεία για τα παραπάνω επίπεδα σπουδών βρίσκουμε κλικάροντας Docencia στην αρχική σελίδα του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών -ανοίγουν links για καθένα από αυτά.
Στοιχεία για το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου του οποίου πρόεδρος είναι ο Pr. Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός διαβάζουμε κλικάροντας Patronato στην αρχική σελίδα του Κέντρου.
Στα πλαίσια του Κέντρου δραστηριοποιείται ερευνητική ομάδα (Grupo de Investigaciόn) με αντικείμενο τη «Μελέτη του Μεσαιωνικού και Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (« Estudio de la civilizacion griega medieval y moderna») με πρόεδρο τον Pr. Μόσχο Μορφακίδη Φυλακτό.
Παραγόμενο έργο αυτής της ομάδας:
- Lexicografía Neogriega,
- Traducciόn de autores Bizantinos (Μετάφραση βυζαντινών συγγραφέων),
- Traducciόn de autores Clasicos Neogriegos (Μετάφραση κλασικών νεοελλήνων συγγραφέων),
- Δημιουργία αρχείου που στηρίζεται σε πηγές Ισπανικές, Αραβικές και Εβραϊκές αναφορικά με το Βυζάντιο και τη Νεότερη Ελλάδα («Archivo/Base de Datos de las Fuentes Espanolas, Arabes y Hebreas sobre Bizancio y Crecia Moderna»),
- Εκπόνηση διδακτικού υλικού για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Νεότερης Ελλάδας.
Πληροφορίες για την ερευνητική αυτή ομάδα και αναλυτικότερη περιγραφή του έργου της βρίσκουμε επιλέγοντας Investigaciόn στην αρχική σελίδα του Κέντρου και έπειτα Proyectos -στη συνέχεια ανοίγουν links.
Τις διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες που εκπονήθηκαν στα πλαίσια των παραπάνω προγραμμάτων βρίσκουμε επιλέγοντας Investigaciόn και μετά Tesis Doctorales.
Για το εκδοτικό έργο του C.E.B.N.Ch. πληροφορούμαστε επιλέγοντας Ediciones στην αρχική σελίδα. Συγκεκριμένα, εκδόσεις του Κέντρου που αφορούν στο Βυζάντιο είναι:
- Versos del Gramático Señor Teodoro Pródromo el Pobreo Poemas Ptocoprodrómicos. (Editados por José M. Egea.Granada: Centrode Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas, 2002),
- Trenos por Constantinopla (Estudio preliminar, traducción y comentarios de Rosario García Ortega y Ana Isabel Fernández Galvín. Granada: Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas, 2003),
- Relato de cómo se construyó Santa Sofía: según la descripción de varios códices y autores(Editados por José M. Egea. Granada: Centro de Estudios Bizantinos, Neogriegos y Chipriotas, 2003)
Πατώντας Biblioteca στην αρχική σελίδα του Κέντρου πληροφορούμαστε για τη Βιβλιοθήκη του και τους αρωγούς της (Donaciones). Επιλέγοντας Enlaces στην αρχική σελίδα δίνονται οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις -δυστυχώς τα links δεν είναι παντού ενεργά - πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Ωκεανία.
Το site του C.E.B.N.Ch. δίνει τη δυνατότητα και σ' αυτόν που ενδιαφέρεται για βυζαντινές σπουδές και στον ερευνητή - μελετητή να ενημερωθεί, τόσο για το πρόγραμμα σπουδών που παρέχει το Κέντρο, όσο και για το έργο που εκπονείται στα πλαίσια της μελέτης του Βυζαντινού Πολιτισμού και της προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως η αναζήτηση στις ιστοσελίδες του C.E.B.N.Ch. στηρίζεται στα links (κυρίως) τα οποία είναι ενεργά αλλά όχι πάντα ενημερωμένα ( βλ. τα links Congresos & Otras Actividades).
Φιλοσοφική Σχολή (Facultad de Filosofía y Letras)
Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας (Filología Griega) και Σλαβικής Φιλολογίας
URL: http://www.ugr.es/~odiseo/
Το Τμήμα χωρίζεται στον Tομέα Ελληνικής Φιλολογίας (Άrea de Filología Griega) και τον Τομέα Σλαβικής Φιλολογίας (Άrea de Filología Eslava).
Τομέας Ελληνικής Φιλολογίας (Άrea de Filología Griega)
URL: http://www.ugr.es/~odiseo/areagr.html
Ο Τομέας της Ελληνικής Φιλολογίας και στους τρεις κύκλους σπουδών (προπτυχιακές & μεταπτυχιακές σπουδές) προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα γνώσης της εποχής του Μεσαίωνα και του Βυζαντίου με μαθήματα, όπως Lenguayliteraturabizantinas, Bizancio (μάθημα επιλογής-προπτυχιακές σπουδές), Ciudades y culturas en el Mediterraneo antiguo y medieval (Programa de doctorado).
Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών και των τριών κύκλων διαβάζουμε στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://www.ugr.es/~odiseo/docen.html (το πρόγραμμα σπουδών του πρώτου και δεύτερου κύκλου).
http://www.ugr.es/~hantigua/doctorado.html (το πρόγραμμα του τρίτου κύκλου / μεταπτυχιακές σπουδές - Programa de doctorado).
Το site του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας παρέχει στον ενδιαφερόμενο για σπουδές που αφορούν το Μεσαίωνα και το Βυζάντιο βασικές πληροφορίες, όχι όμως τη δυνατότητα πλήρους και κατατοπιστικής ενημέρωσης, καθώς δεν είναι εμπλουτισμένο με επιμέρους ιστοσελίδες/links.
Παρουσίαση: Ά. Δεληγιαννοπούλου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα
Λέξεις-κλειδιά
βυζαντινή φιλολογία, βυζαντινή λογοτεχνία, βυζαντινός πολιτισμός, μεσαιωνική λογοτεχνία, μεσαιωνικός πολιτισμός, μεσαιωνική ιστορία, βασική έρευνα, πανεπιστημιακές εκδόσεις, βιβλιοθήκη, κέντρο βυζαντινών, νεοελληνικών και κυπριακών σπουδών.