ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
- Phillipson, R. : Η υπόσχεση και η απειλή της αγγλικής ως «ευρωπαϊκής» γλώσσας
- Οι έντεκα αναγνωρισμένες γλώσσες
- Γιατί η σελίδα παρουσιάζεται μόνο στα αγγλικά, χωρίς ένδειξη δυνατότητας πρόσβασης μέσω άλλης γλώσσας
- Η Δημόσια Εκπαίδευση
- DG XXII «Mειονοτικές γλώσσες και πολιτισμοί»
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΤΕ...
Η Ελληνική Γλώσσα στην Ευρώπη
Ευρωπαϊκή γλωσσική πολιτική: Θεωρία και πράξη
Tοκατλίδου, B
Phillipson, R. 1999.: Η υπόσχεση και η απειλή της αγγλικής ως «ευρωπαϊκής» γλώσσας.
Στο "Ισχυρές" και "ασθενείς" γλώσσες στην Ε.Ε: Όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού (πρακτικά διεθνούς συνεδρίου, Θεσσαλονίκη Μάρτιος 1997), επιμ. Α.-Φ. Χριστίδης, 1ος τόμ., 304-312. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. 310 © Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
O «γλωσσισμός» [linguicism] ορίζεται ως «ιδεολογίες, δομές και πρακτικές που χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση, πραγματοποίηση και αναπαραγωγή μιας άνισης κατανομής ισχύος και πόρων (υλικών και άυλων) σε ομάδες που καθορίζονται με βάση τη γλώσσα» (Skutnabb-Kangas 1988).
O «γλωσσικός ιμπεριαλισμός» είναι μια υποκατηγορία του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού, παράλληλα με τον εκπαιδευτικό, τον επιστημονικό και τον ιμπεριαλισμό των MME (Phillipson 1992). O «γλωσσικός ιμπεριαλισμός της αγγλικής» νοείται ως μια μορφή γλωσσισμού και μπορεί να ορισθεί ως καθιέρωση και διαρκής αναπαραγωγή των δομικών και πολιτισμικών ανισοτήτων ανάμεσα στην αγγλική και τις άλλες γλώσσες. O όρος «δομικός» αναφέρεται σε υλικές ιδιότητες (για παράδειγμα, ιδρύματα, οικονομικά κονδύλια), ο όρος «πολιτισμικός» σε άυλες ή ιδεολογικές ιδιότητες (για παράδειγμα, στάσεις, παιδαγωγικές αρχές).