Ιστορία και Λογοτεχνία

Αναζήτηση

Αναζήτηση στα περιεχόμενα της λογοτεχνίας στον ιστορικό χρόνο

Το ζήτημα της εξουσίας και ο Εμφύλιος

Φαράκος Γ., «Το ζήτημα της εξουσίας και ο Εμφύλιος» στο Κούλογλου Σ. (επιμ.), Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά, Εστία, Αθήνα 2006, σ.107.
  • Η ελληνική κοινωνία σε εμφύλιο → Στιγμές εμφυλίου → Ιστορία

«Την είδηση της ανεπίσημης έναρξης του Εμφυλίου πολέμου, στις 31 Μαρτίου 1946, με την επίθεση στο Λιτόχωρο, την έμαθα ενώ βρισκόμουν στα γραφεία της ΕΠΟΝ στην Αθήνα. Από τη μεριά της κα­θοδήγησης του ΚΚΕ και του ΕAM τότε πάρθηκε η απόφαση για ένοπλο αγώνα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ είχε συνεννοηθεί και με τις ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων της Βαλκανικής και με την ηγεσία του ΚΚΣΕ είχαν γίνει και στρατιωτικά σχέδια. […] Στον Εμφύλιο, οι διώξεις που έγιναν μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Δεν θα ήταν σωστό να πει κανείς ότι ο Ζαχαριάδης ήρθε, οργάνωσε τον Εμφύλιο πόλεμο και τελείωσε η υπόθεση.

Ούτε είναι σωστό το ότι η αντίπαλη πλευρά ήθελε να γίνει ο Εμφύλιος πόλεμος για να μπορέσει να συντρίψει το εαμικό, το αριστερό κίνημα. Όμως για τον πρώτο καιρό, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, είναι μεγάλες οι ευθύνες της άλλης πλευράς ως προς αυτόν τον ακήρυχτο, τον μονόπλευρο Εμφύλιο πόλεμο που ήταν φοβερός.»