Percentile
Εκατοστημόρια.
Τρόπος ερμηνείας ή προτυποποίησης της βαθμολογίας, σύμφωνα με τον οποίο αναφέρεται το ποσοστό επί τοις εκατό των βαθμών που είναι ίσο ή χαμηλότερο από το βαθμό αναφοράς. Έτσι, όταν δηλώνεται ότι ένας μαθητής βρίσκεται στο 85ο εκατοστημόριο, σημαίνει πως το 85% των μαθητών που συνεξετάστηκαν είχαν χαμηλότερη ή ίση επίδοση με αυτόν και το 15% υψηλότερη. Για τον υπολογισμό του απαιτούνται οι ακόλουθες ενέργειες:
Α) Ταξινόμηση των βαθμών της ομάδας αναφοράς (π.χ. των μαθητών που υποβλήθηκαν σε ένα τεστ από το οποίο προέκυψε η βαθμολογία) κατά φθίνουσα σειρά.
Β) Καταγραφή της συχνότητας εμφάνισης του κάθε βαθμού.
Γ) Υπολογισμός της αθροιστικής συχνότητας της κατανομής, ξεκινώντας από τον τελευταίο βαθμό.
Δ) Εφαρμογή του τύπου
Ας υποθέσουμε πως έπειτα από ένα τεστ προέκυψαν οι ακόλουθοι βαθμοί:
Εφαρμόζοντας τον τύπο για κάθε βαθμό, προκύπτει η στήλη των εκατοστημορίων. Για παράδειγμα, το εκατοστημόριο του βαθμού 14 προέκυψε από τη διαίρεση του αριθμού των τεστ που πήραν μικρότερο ή ίσο βαθμό (L=11) με το πλήθος των εξετασμένων (Ν=20) πολλαπλασιαζόμενο με το 100, μια και ζητείται αναγωγή στην εκατοστιαία κλίμακα. Άρα
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αναδειχθεί η αξία ενός βαθμού, αντιμετωπίζοντας, έστω εν μέρει, την εντύπωση ότι ένας βαθμός δηλώνει μια συγκεκριμένη επίδοση. Αν σε μία άλλη τάξη, που είχε δοθεί το ίδιο τεστ, ως και 14 είχαν πάρει 7 μαθητές επί συνόλου 23, η εκατοστιαία τιμή θα ήταν 30. Άρα, ο μαθητής της πρώτης περίπτωσης, που έχει βαθμολογηθεί επίσης με 14, θα είχε σαφώς καλύτερη επίδοση.
Βιβλιογραφία
Brown J. D., Hudson T. (2002). Criterion-referenced Language Testing. Cambridge: Cambridge University Press.