Οδηγίες για τέλειο καφέ
Επίπεδο: Α2 | Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Πηγή (διασκευή): | http://www.espressotexniki.gr/odigies.html | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα: | Κατανόηση προφορικού λόγου, κατανόηση απλού κειμένου με γνώριμα καθημερινά θέματα |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος: | Ο υποψήφιος πρέπει να μπορεί να περιγράφει ένα απλό κείμενο που περιέχει οδηγίες |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: | ΚΠΛ, 3. Σωστό-Λάθος | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Λέξεις κλειδιά: | Α2, επαγγελματικό, οδηγίες, σωστό-λάθος | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Κείμενο
Οδηγίες για τέλειο καφέ
Για να κάνουμε ελληνικό καφέ, το νερό στο μπρίκι θα πρέπει να είναι δροσερό. Ρίχνουμε πρώτα τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια βάζουμε τον καφέ. Χρειάζονται περίπου 4 λεπτά, για να γίνει ο καφές. Σε αυτό το διάστημα ανακατεύουμε 1-2 φορές. Ο καφές είναι έτοιμος, όταν αρχίσει να φουσκώνει το καϊμάκι. Προσοχή να μη φουσκώσει εντελώς.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να φτιάξουμε καφέ φίλτρου. Για κάθε κούπα καφέ (100 ml) βάζουμε δύο κουταλάκια του γλυκού καφέ. Ο καφές φίλτρου είναι έτοιμος σε 1 περίπου λεπτό. Αν δεν τον κάνετε καλό, είναι γιατί ο καφές σας δεν είναι σωστά κομμένος για την καφετιέρα που χρησιμοποιείτε.
Για να κάνουμε εσπρέσο, χρειαζόμαστε ζεστά φλιτζάνια και ζεστή μηχανή. 6-8 γραμμάρια καφέ είναι αρκετά για κάθε εσπρέσο (35 ml). Ο καφές γίνεται σε 20-30 δευτερόλεπτα. Είναι πιο δύσκολο να φτιάξουμε εσπρέσο στο σπίτι. Με κάποιες δοκιμές, όμως, θα τα καταφέρουμε. Τον καλό εσπρέσο τον καταλαβαίνουμε από το καϊμάκι του. Θα πρέπει να έχει το χρώμα της καραμέλας και να μη σπάει.