Φράγματα και Γέφυρες

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: Από το βιβλίο «ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Εκδόσεις JOCONDA
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος αυτού του επιπέδου πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τα κύρια σημεία αλλά και κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες ενός σχετικά απλού και σαφή προφορικού λόγου που εκφέρεται σε φυσικό, αλλά όχι ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον, με την προφορά της κοινής νέας ελληνικής γλώσσας ή όσο γίνεται πλησιέστερα προς αυτήν, σε ρυθμό που είναι λίγο πιο αργός από τον κανονικό και αφορά οικεία θέματα σχετικά με τη δουλειά του υποψηφίου, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία κτλ.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συγκριση, Σημειώσεις
Λέξεις κλειδιά: Γέφυρα, Φράγμα, Νερό, Ποτάμι
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Φράγματα και Γέφυρες

Η Γη αποκαλείται συχνά Μπλε Πλανήτης γιατί περισσότερο από τα 2/3 της επιφάνειας της καλύπτονται από νερό. Το νερό είναι πηγή ζωής, όμως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καταστροφές. Το νερό μπορούμε και πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν συγκρατείται από ένα φράγμα, χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Με τα σύγχρονα μηχανικά εργαλεία, είναι δυνατόν να χτίσουμε φράγματα και γέφυρες επάνω στα πιο δύσκολα μέρη.

ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣΣΟΥΑΝ. ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Αυτό το φράγμα έχει φάρδος 1.000 μέτρα και χτίστηκε το 1971 από άμμο και χαλίκι στον ποταμό Νείλο, τον μακρύτερο ποταμό της Αφρικής και τον δεύτερο μακρύτερο στο κόσμο. Χρειάστηκαν περίπου 11 χρόνια για να κτιστεί. Από τα αρχαία χρόνια, ο Νείλος πλημμυρίζει κάθε χρόνο. Έγινε αναγκαίο να χτιστεί ένα φράγμα, ώστε να μειωθούν οι απώλειες από τις πλημμύρες και να διατηρηθεί σταθερή η ροή του νερού όλο τον χρόνο. Σήμερα, αυτό το φράγμα παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό από αυτόν που χρειάζεται η Αίγυπτος.

ΤΟ ΤΑΟΥΕΡ ΜΠΡΙΤΖ. ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΓΛΙΑ

Αυτή η γέφυρα χτίστηκε στον ποταμό Τάμεση, στο Λονδίνο, ανάμεσα στο 1886 και το 1894. Έχει δύο πύργους και μια κινητή γέφυρα. Όταν χρειαστεί να περάσει ένα πλοίο, σηκώνεται η κινητή γέφυρα, ώστε να χωρέσει το πλοίο να περάσει.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΝΤΕ ΒΕΚΙΟ. ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ

Η γέφυρα αυτή χτίστηκε το 1345 στον ποταμό Άρνο, στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Στηρίζεται σε δύο πέτρινους μόλους, που μοιάζουν με πλώρη πλοίου. Είναι η παλαιότερη τοξωτή γέφυρα της Ευρώπης. Σήμερα είναι γεμάτη εμπορικά καταστήματα.