Συνταγή: Τυροπιτάκια με σουσάμι

Επίπεδο: Β1 Δεξιότητα: Κατανόηση Γραπτού Λόγου
Πηγή: http://www.gastronomos.gr/grigores_sintages/3167/Turopitakia-me-sousami
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο υποψήφιος αυτού του επιπέδου πρέπει να έχει την ικανότητα να κατανοεί το γενικό νόημα καθώς και ουσιαστικές λεπτομέρειες γραπτών κειμένων που συνδέονται με τις καταστάσεις επικοινωνίας οι οποίες περιγράφονται και με τις θεματικές περιοχές που ορίζονται σε αυτό το επίπεδο.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Συμπλήρωση κενών σε κείμενο, Σωστό – Λάθος, Σύγκριση, Αντιστοίχηση προτάσεων
Λέξεις κλειδιά: Συνταγή, φαγητό, διαδικασία μαγειρικής
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Συνταγή: Τυροπιτάκια με σουσάμι

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1000 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια μαργαρίνη
  • 130 γραμμάρια γιαούρτι
  • 150-200 γραμμάρια νερό ζεστό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη (ή 20 γραμμάρια νωπή μαγιά)
  • 2 αυγά
    Για τη γέμιση
  • 500 γραμμάρια φέτα
  • 80 γραμμάρια κίτρινο σκληρό τυρί, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Κόβουμε τη μαργαρίνη σε κομμάτια. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαργαρίνη και τρίβουμε με τα χέρια ώστε να σχηματιστούν πολλά ψίχουλα. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό και ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα με το χέρι, προσθέτουμε το κίτρινο τυρί, τα αυγά, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και ανακατεύουμε. Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή.

Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας σχηματίζοντας ένα φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Στο κέντρο βάζουμε μισό κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε καλά, ενώνοντας τις άκρες της ζύμης. Απλώνουμε τα τυροπιτάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.