Ταξιδεύοντας με το παιδί

Επίπεδο: Β2 Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου
Πηγή: http://www.boutakoglou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=590:2008-08-27-16-44-18&catid=131:2008-08-27-16-34-33&Itemid=132
Επικοινωνιακή γλωσσική δραστηριότητα:

Κατανόηση Προφορικού Λόγου

Τι πρέπει να ξέρει και τι μπορεί να κάνει ο εξεταζόμενος:

Ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει την ικανότητα να καταλάβει το κείμενο το οποίο είναι σχετικά οικείο σαν θέμα και να μπορεί να παρακολουθεί τα επιχειρήματα και παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας.
Ο εξεταζόμενος πρέπει επίσης να έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει φωνητικά άγνωστες λέξεις, να χρησιμοποιεί βοηθητικές στρατηγικές κατανόησης όπως να αντλεί πληροφορίες από τον τόνο της φωνής, την έμφαση, τις παύσεις κτλ.

Τύπος εξεταστικού ερωτήματος: Σημειώσεις
Λέξεις κλειδιά: Παιδί, ταξίδι, αυτοκίνητο, πλοίο, ασφάλεια, ατύχημα
Πεδίο:
Προσωπικό Επαγγελματικό
Δημόσιο Εκπαιδευτικό
Θέμα:
1. Γλώσσα
2. Εκπαίδευση
3. Ελεύθερος χρόνος, Διασκέδαση
4. Επαγγελματική ζωή
5. Καθημερινή ζωή
6. Καιρός
7. Κοινωνικοπολιτική δομή
8. Προσωπικά στοιχεία
9. Σπίτι, κατοικία, περιβάλλον
10. Σχέσεις με άλλους ανθρώπους
11. Ταξίδια
12. Τόποι
13. Φαγητό και ποτό
14. Ψώνια
15. Υγεία και σωματική φροντίδα
16. Υπηρεσίες
Είδος κειμένου:
Άρθρο Λαογραφικό
Αφήγηση Λογοτεχνικό
Βιογραφικό Ομιλία
Διαφήμιση Περιγραφικό
Δοκίμιο Συνέντευξη
Επιστολή Συνταγή
Θεατρικό Συζήτηση
Ιστορικό Άλλο
Επίπεδο ύφους:
Φιλικό Τυπικό
Ενδιάμεσο  

Κείμενο

Ταξιδεύοντας με το παιδί

΄Οταν ταξιδεύουμε μαζί με μικρά παιδιά τότε πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί σωστά, για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί. Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια του παιδιού πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Με το αυτοκίνητο

Διαλέξτε το σωστό παιδικό κάθισμα. Υπάρχουν 2 κατηγορίες καθισμάτων:
  1. Τα καθίσματα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είναι κατάλληλα για μωρά έως 9 μηνών ή βάρους δέκα κιλών. Τοποθετούνται πάντα με φορά αντίθετη προς την πορεία κίνησης και στερεώνονται στο πίσω κάθισμα με τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας.
  2. Τα καθίσματα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι κατάλληλα για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, δηλαδή βάρους έως 36 κιλών και ύψους έως 150 εκατοστών. Χρησιμοποιούνται για να σηκώσουν ψηλά το παιδί και επιτρέπουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας.
Για ένα ασφαλές ταξίδι
  1. Μη βάζετε ποτέ το παιδικό καθισματάκι στη θέση του συνοδηγού.

    Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δέσει σωστά το κάθισμα με τη ζώνη του αυτοκινήτου και το παιδί με το κάθισμα.

  2. Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να προσφέρετε στο παιδί διπλή ασφάλεια, εκείνη του παιδικού καθίσματος και εκείνη της πίσω θέσης.

Με το πλοίο

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα παιδί που ταξιδεύει με πλοίο είναι η περιέργειά του και η διάθεση για εξερεύνηση. Οι σκάλες είναι απότομες και με πολύ στενά σκαλοπάτια, οι πόρτες κλείνουν με δύναμη, και βέβαια υπάρχουν πολλές καρέκλες, τις οποίες ένα παιδί μπορεί πολύ εύκολα να τις μεταφέρει στις άκρες του πλοίου για να ανέβει και να κοιτάξει τα κύματα και… τα ψαράκια. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα
Αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών, καλύτερα να ταξιδεύετε έχοντας κλείσει καμπίνα. Ενημερωθείτε για τους κανόνες ασφαλείας του πλοίου και για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ατυχήματος.
Κάντε μαζί μία αναγνωριστική βόλτα στα διάφορα μέρη του πλοίου και απαντήστε του σε όλα του τα ερωτήματα.

Τι να κάνετε αν ζαλιστεί
  1. Στο αυτοκίνητο: Κάντε μία στάση για 20 με 30 λεπτά. Αφήστε το παιδί να πάρει καθαρό αέρα, να περπατήσει και να ξεχαστεί.
  2. Στο πλοίο: Βγείτε στο κατάστρωμα και βάλτε το να καθίσει και να ηρεμήσει.