Λαχανόκηπος
Επίπεδο: Β2 | Δεξιότητα: Κατανόηση Προφορικού Λόγου |
Κείμενο
[Α] Θ’ αλλάξουμε εντελώς τώρα θέμα και κλίμα αλλά θα πάμε σε κάτι επίσης ευχάριστο, τουλάχιστον έτσι για να το βλέπει κανείς και να το απολαμβάνει, δε ξέρω, εμένα με, μ’ αρέσουνε κάτι τέτοια γιατί τώρα μαθαίνουμε ότι εκτός από τα πανέμορφα λουλούδια που μπορούμε να ‘χουμε στις, στα μπαλκόνια μας, στις βεράντες μας κι αυτά, μπορούμε να φυτεύουμε, λέει, και ζαρζαβατικά. Λοιπόν, για λαχανόκηπους μιλάει το επόμενο θέμα και θα δούμε μια γεωπόνο που μας λύνει πολλές απορίες αλλά και κάποιον ο οποίος όντως έκανε τον κήπο του λαχανόκηπο και μας
[Β] Τη βεράντα, τον κήπο.
[Α] Και μας λέει την εμπειρία. Πάμε.
[Γ] Αν νομίζετε ότι στον κήπο σας ή τη βεράντα σας μπορείτε να φυτέψετε μόνον τ’ αγαπημένα σας λουλούδια, μάλλον απατάστε. Σκεφτείτε πως αν απομονώνατε έστω κι ένα μικρό μέρος προκειμένου να φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά, τα πλεονεκτήματα θα ήταν αναμφισβήτητα στο πιάτο σας και το αισθητικό αποτέλεσμα θα ήταν ένα θαύμα.
[Δ] Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονη η τάση να φυτεύουμε λαχανικά αφενός λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων και του φόβου που υπάρχει στον κόσμο, αφετέρου το ότι μας δίνει μια πολύ ευχάριστη απασχόληση και μια εξαιρετική αισθητική. Θα απολαύσει ο ίδιος τη χαρά της δημιουργίας από ένα σπόρο ή ένα σποριόφυτο να φάει έστω και μια ντομάτα για τη σαλάτα του. Επίσης είναι ότι θα φάει πολύ πιο φρέσκα και πολύ πιο νόστιμα λαχανικά, γιατί τα λαχανικά της βεράντας κόβονται ώριμα την ώρα που τα θέλουμε στη σαλάτα, σε αντίθεση με τα λαχανικά του σούπερ μάρκετ τα οποία κόβονται άγουρα για να μπορέσουν ν’ αντέξουν την ταλαιπωρία των ραφιών, της μεταφοράς και όλη αυτήν τη, του μετασυλλεκτικού χειρισμού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του να φτιάξουμε ένα δικό μας μικρό λαχανόκηπο είναι ότι καταρχήν ελέγχουμε τη χρήση χημικών και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Μπορούμε να το κάνουμε με απόλυτα βιολογικές μεθόδους ή με ιδιοσκευάσματα και να είναι απόλυτα απαλλαγμένα από χημικά. Πιστεύω ότι είναι από τις πιο φτηνές απασχολήσεις που θα μπορούσε να έχει κανείς στον κήπο του, ακόμα πιο φτηνή ίσως απ’ το να βάλει διακοσμητικά λουλούδια. Μια ζαρντινιέρα μέτρια, της τάξεως του μέτρου, να γεμίσει με χώμα και να βάλουμε και λαχανικά, θα φτάσει από δεκαπέντε μέχρι είκοσι ευρώ. Απ’ ό,τι βλέπετε, απ’ όλην αυτήν την πρασινάδα, τίποτε δε θα πάει χαμένο. Όλα αυτά όταν θα τελειώσει η εποχή τους θα κοπούν, θα μπουν στον κομποστοποιητή που υπάρχει πίσω και θα γίνουν ένα φυσικό λίπασμα που είναι και το μυστικό όλης αυτής της ευεξίας των φυτών.
[Ε] Μεγάλωσα μέχρι τα δεκαοχτώ μου σε χωριό κι ήθελα να φέρω το χωριό στο σπίτι μου, εδώ στην Αθήνα. Έχω φυτέψει τα είδη όλα της εποχής, πάντα εποχιακά. Αυτή τη στιγμή ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια, πιπεριές, ρεπανάκια, ρόκα, δυόσμο, μαϊντανό, κολοκύθια, παντζάρια. Βάζω βιολογικά λιπάσματα, για βιολογικές καλλιέργειες, κοπριά και κομπόστα. Υπάρχει διαφορά στη γεύση και μεγάλη διαφορά. Είναι πιο νόστιμα, είναι πιο υγιεινά, απ’ την παραγωγή που βγάζουμε τρώει η οικογένεια και φίλοι και συγγενείς. Το μήνυμα που θέλω να πω είναι ότι μπορεί ο κόσμος να τολμήσει, να φυτέψει, να κάνει τον δικό του λαχανόκηπο στις ταράτσες, να τρώει υγιεινά και καθαρά.