Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Άσκηση
Να συμπληρώσετε τα κενά με έναν από τους συνδέσμους που είδατε παραπάνω.
1) Έχει…………και ο αντίλογος τα δικαιώματά του.
2) ……….τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.
3) ………, εάν τα αποτελέσματά της ναυμαχίας στη Σαλαμίνα απέδειξαν τη στρατιωτική σύνεση του Θεμιστοκλή, τα μετά τη ναυμαχία προβάλλουν ακόμη περισσότερο τις πολιτικές του αρετές.
4) Γενικά θα έλεγα ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τις ικανότητες της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης που απαιτεί ο σημερινός κόσμος…………….οι ικανότητές τους είναι εξαιρετικές εκεί όπου η ατομική πρωτοβουλία μπορεί να επαρκέσει μόνη της.
5) Ο Δημοσθένης νίκησε με τη σοβαρότητα και τη μεγαλοπρέπεια του εκείνους που ζητούσαν να κάνουν επίδειξη,…………….τους μορφωμένους και ικανούς αντιπάλους του, τους νίκησε με την προσεγμένη δουλειά του και τη δεξιοτεχνία του. Ο Κικέρωνας ……………….που με τη μελέτη του έγινε πολυμαθής και πολύπλευρος, μας άφησε αρκετά δικά του φιλοσοφικά συγγράμματα.
6) Να έρθεις εγκαίρως· …………θ' αναγκαστώ να φύγω.
7) Ο πληθυσμός αυξάνει ραγδαία στις χώρες του τρίτου κόσμου, ………….τη μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρείται.
8) ……………τα κοινά στοιχεία που έχουν οι δύο έννοιες,…………… υπάρχει μεταξύ τους μια τόσο σημαντική διαφορά.
Με λέξεις που δηλώνουν αντίθεση να συνδέσετε είτε με παράταξη (αλλά, μα, όμως, μόνο, ωστόσο, εντούτοις, μάλιστα, έπειτα, μολαταύτα, εξάλλου) είτε με υπόταξη (ενώ, αν και, μολονότι) τις ανεξάρτητες προτάσεις της διπλανής στήλης. Εννοείται βέβαια ότι η στίξη μπορεί να τροποποιηθεί.
1) Είναι ρεαλιστής. Δεν αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της κατάστασης.
2) Μια πληθώρα από κριτικές αφιερώθηκαν στις καθιερωμένες λογοτεχνικές μορφές. Η βιογραφία μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικά παραμελημένη.
3) Η λογοτεχνική κριτική έδειξε κάποια περιφρόνηση για τη βιογραφία. Η ίδια η βιογραφία εξακολούθησε ν' ακμάζει.
4) Οι βιογράφοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Εκμεταλλεύονται τελικά την ανθρώπινη περιέργεια.
5) Οι κατευθύνσεις της Ιστορίας και της βιογραφίας έχουν την τάση να συγκλίνουν. Είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν η μία από την άλλη στο 16ο και 17ο αιώνα.
6) Στην εποχή μας δε γράφονται πια τραγωδίες. Το κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προσοχή την κλασική τραγωδία και κατακλύζει τα θέατρα.
7) Ο ελληνικός λαός έχει κάποιο πάθος για την αλήθεια. Δεν είναι φανατικός.
8) Πέρασες δύσκολες στιγμές. Είχες και μερικές ευχάριστες.