Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το τέλος της διπλωματίας :: 14-03-2003) 

Το τέλος της διπλωματίας

Οι ΗΠΑ πιθανόν να μη ζητήσουν τελικά την έγκριση του ΟΗΕ

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Θα μετατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η επίμαχη ψηφοφορία για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες; "Τίποτα δεν αποκλείεται", λέει ο Κόλιν Πάουελ, φέρνοντας τον πόλεμο εγγύτερα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Άρι Φλέισερ, του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, βάσει της οποίας "η διπλωματική διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα". Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το σχέδιο απόφασης για το Ιράκ μπορεί να αποσυρθεί - και οι ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο μαζί με τη "συμμαχία των προθύμων".

«Μία δεύτερη απόφαση για το Ιράκ είναι σήμερα λιγότερο πιθανή από ποτέ», φέρεται να δήλωσε χθες ο Τόνι Μπλερ στον ηγέτη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Washington Post", εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Τζορτζ Μπους ενδέχεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό κατά τη διάρκεια του οποίου θα διατυπώσει προς τον Σαντάμ Χουσεΐν ένα μονομερές τελεσίγραφο για τον αφοπλισμό του. Το τελεσίγραφο αυτό θα λειτουργήσει παράλληλα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ως "καμπανάκι" προς τους δημοσιογράφους, τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών και άλλους να εγκαταλείψουν το Ιράκ, αν φυσικά το επιθυμούν.

Σκληρό παζάρι

Προς το παρόν, πάντως, οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζονται και σύμφωνα με τον Πάουελ δεν θα διακοπούν ούτε το Σαββατοκύριακο. Βασικό αντικείμενό τους είναι οι έξι νέοι σκληροί όροι που πρότεινε να τεθούν στον Σαντάμ η Βρετανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο. Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία τις απέρριψαν χθες ως εντασσόμενες σε μία "λογική πολέμου". Αναφερόμενος ειδικά στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε δηκτικά ότι απέρριψε τις προτάσεις "πριν ακόμη και από τον Σαντάμ Χουσεΐν" - ο οποίος τις χαρακτήρισε "εξωραϊσμό ενός σχεδίου πολέμου".

Ενδεικτικό, ωστόσο, του πόσο απελπισμένα επιθυμεί ο Τόνι Μπλερ (για λόγους πολιτικής του επιβίωσης) να εξασφαλίσει μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών του δήλωσε χθες πρόθυμος να παραλείψει τον όρο που θέλει τον Σαντάμ να εμφανίζεται στην ιρακινή τηλεόραση και να ομολογεί ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής - αν, όπως δήλωσε, "αυτό είναι το μόνο θέμα ανάμεσα σ' εμάς, στους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Σαντάμ Χουσεΐν".

Παράταση

Διπλωματικές πηγές θέλουν επίσης τη Βρετανία πρόθυμη να επεκτείνει "αρκετά" (έως και κατά δέκα ημέρες) τη διορία της 17ης Μαρτίου που θέτει στον Σαντάμ το κατατεθειμένο σχέδιο απόφασης προκειμένου να συμμορφωθεί. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν δηλώσει πως θα δεχθούν μόνο μία "πολύ, πολύ" μικρή παράταση.

Το Παρίσι και η Μόσχα έχουν πει καθαρά πως θα ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση ανοίγει, άμεσα ή έμμεσα, τον δρόμο για τον πόλεμο και δήλωσαν χθες πως θα συνεχίσουν τις πολιτικές και διπλωματικές τους προσπάθειες για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Γερμανική κυβερνητική πηγή, ωστόσο, υποστήριξε πως είναι απίθανο να επιτευχθεί συμβιβασμός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμα και αν η ψηφοφορία αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τώρα τις έξι αναποφάσιστες χώρες στις οποίες βασίζεται (θεωρητικά) η Ουάσιγκτον προκειμένου να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και μια ελάχιστη νομιμότητα, η Γουινέα δήλωσε χθες πως ενδέχεται να απόσχει από την ψηφοφορία και η Χιλή διέψευσε τις φήμες ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο απόφασης. Στην πραγματικότητα, για την τελική στάση των έξι αναποφάσιστων ισχύει ό,τι και για την υποβολή του σχεδίου σε ψηφοφορία ή όχι. Τίποτα δεν αποκλείεται. Στο μεταξύ, το Ιράκ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τις πείσει ότι συνεργάζεται: ανακοίνωσε ότι θα στείλει σήμερα στον Χανς Μπλιξ έκθεση για το νευροπαραλυτικό αέριο VX και λίγες ημέρες αργότερα άλλη μια έκθεση για τις ποσότητες βακίλου του άνθρακα που κατέστρεψε, όπως υποστηρίζει, μετά το 1991.

ΙΡΑΚ

Διαπραγματεύσεις με μυστικούς πράκτορες

Μυστικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται μεταξύ παραγόντων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και κορυφαίων Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων, προκειμένου οι ΗΠΑ να καταφέρουν τμήματα του ιρακινού στρατού να μην πολεμήσουν τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το CNN, η προσπάθεια αυτή έχει αρχίσει να στέφεται με επιτυχία.

Και το Πεντάγωνο, όμως, έχει μπει στον χορό των υποσχέσεων, καθώς ανέφερε ότι σκοπεύει να πληρώσει τους μισθούς δύο εκατομμυρίων Ιρακινών γραφειοκρατών και στρατιωτών για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του Ιράκ, μεταπολεμικά.

Την ίδια ώρα και ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, μια απλή αμμοθύελλα προκάλεσε τεράστια προβλήματα στα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα την Πέμπτη: η ορατότητα μειώθηκε στο μηδέν, προκλήθηκαν προβλήματα υγείας στους στρατιώτες και βλάβες στα όπλα, καθώς και σε άλλο στρατιωτικό υλικό - από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έως μηχανές ελικοπτέρων.