Εφημερίδα "Τα Νέα"
προϋπολογισμός
"Γραμμή" για σκληρή λιτότητα στα υπουργεία
Αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες που μπορούν να ελεγχθούν θα ζητήσει ο κ. Χριστοδουλάκης στην Κυβερνητική Επιτροπή της προσεχούς Πέμπτης. Οι δαπάνες των υπουργείων είναι ένα τέτοιο μέγεθος και οι υπουργοί θα κληθούν να συνεργαστούν
Γραμμή" Σημίτη για λιτότητα στα υπουργεία αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει για να εξετάσει την πορεία της οικονομίας. Θα είναι μια συνεδρίαση έξω από τα συνηθισμένα, αφού θα ασχοληθεί με τα νέα, δυσάρεστα δεδομένα για την οικονομία, εν όψει του πολέμου αλλά και των έκτακτων αρνητικών φαινομένων, όπως η κακοκαιρία.
Ο βασικός εισηγητής στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, φέρεται αποφασισμένος να περιγράψει την κατάσταση με ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες που συνεπάγονται ήδη πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε, την περασμένη εβδομάδα, επίθεση στην κυβέρνηση, με επίκεντρο την οικονομία, τονίζοντας ότι για την κακή κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο η διεθνής συγκυρία, αλλά και η αδιέξοδη πολιτική της.
Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί μικρή σχέση έχουν, μέχρι στιγμής, με την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, όπως ο πληθωρισμός, αλλά και με την πτώση των αγορών και των κερδών των επιχειρήσεων, που επικαλείται η Νέα Δημοκρατία. Όμως, ο κίνδυνος να μεγεθυνθούν τα προβλήματα στο μέλλον εξαιτίας κυβερνητικών χειρισμών είναι πράγματι υπαρκτός αν δεν επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Αυτόν τον κίνδυνο θα επιχειρήσει να αναδείξει ο κ. Χριστοδουλάκης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης με τον Πρωθυπουργό, όπως αναμένεται, να συνηγορεί στην κατεύθυνση της λιτότητας, προκειμένου να μην ξεφύγουν οι δημόσιες δαπάνες.
Κακοκαιρία και Ολυμπιάδα
Ο προϋπολογισμός και ειδικότερα το σκέλος των δαπανών είναι κρίσιμο, καθώς δέχεται φέτος έντονες πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις. Σύμφωνα με την εισήγηση που αναμένεται να κάνει ο κ. Χριστοδουλάκης, η μία πηγή πιέσεων είναι η κακοκαιρία, που προκάλεσε κόστος αποζημιώσεων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό και γι' αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης σχεδιάζει την κατανομή του σε περισσότερα χρόνια, προκειμένου να περιοριστεί η επίπτωση στο έλλειμμα. Οπωσδήποτε, η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να είναι περιορισμένη και η κυβέρνηση έπαψε να εναποθέτει σε αυτήν ελπίδες για τον περιορισμό του κόστους που θα πληρώσει ο προϋπολογισμός για αποζημιώσεις.
Μια άλλη πηγή σοβαρών πιέσεων - ίσως η σοβαρότερη - είναι η Ολυμπιάδα. Οι υπερβάσεις δαπανών θα ξεπεράσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα δισ. ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης αντιμετωπίζει με δέος μια τέτοια πιθανότητα. Πάντως και για τη δαπάνη αυτή θα ισχύσει η κατανομή σε περισσότερα από ένα χρόνια, ώστε να περιοριστεί η επίπτωσή της στον προϋπολογισμό.
Συνεργασία των υπουργών
Παρ' όλες τις τεχνικές που θα επιστρατεύσει ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι βέβαιο ότι το έλλειμμα θα οδηγηθεί, εξαιτίας των πιέσεων αυτών, σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό. Όμως, κινδυνεύει να ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια και να βάλει τη χώρα ξανά σε ένα φαύλο κύκλο αύξησης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους αν δεν επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση στα μεγέθη που μπορούν να ελεγχθούν. Οι δαπάνες των υπουργείων είναι ένα τέτοιο μέγεθος και για τη συγκράτησή τους θα ζητήσει ο κ. Χριστοδουλάκης, με τη σύμφωνη - ασφαλώς - γνώμη του κ. Σημίτη, τη συνεργασία των υπουργών. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τύχη της οικονομίας, φέρεται να διαμηνύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 672 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αποδοχών ήταν υψηλότερες κατά 122 εκατ. ευρώ (λόγω αυξημένων μισθών, νέων διορισμών, καταβολής του επιδόματος των 60.000 δραχμών), το κονδύλι της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων ήταν αυξημένο κατά 322 εκατ. ευρώ και του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, που δεν λειτουργούσε πέρυσι) κατά 210 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, αυτή η αύξηση δαπανών ήταν προβλέψιμη, αλλά δεν παύει να ασκεί πίεση για αυτοσυγκράτηση τους επόμενους μήνες.
Αγκάθι το μισθολόγιο
Ένα μεγάλο αγκάθι στον δρόμο της κυβέρνησης, τους επόμενους μήνες, είναι και το νέο μισθολόγιο, που συζητά με την ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ ήρθε στην πρώτη συνεδρίαση προσκομίζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής Κιντή, που έχουν κόστος 2 δισ. ευρώ, σε διάρκεια πέντε ετών. Θα ακολουθήσει η υποβολή των προτάσεων των εργαζομένων για τη δομή του μισθολογίου. Από 'κεί και πέρα θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση, ενώ η κυβέρνηση θα βγάλει τον δικό της "λογαριασμό" τον Μάιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Χριστοδουλάκης, όμως, ξεκαθάρισε ήδη ότι στον "λογαριασμό" αυτόν θα περιλάβει οπωσδήποτε και τα 375 εκατ. ευρώ που κοστίζει η καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. "Τα αναδρομικά θα συζητηθούν μαζί με το μισθολόγιο", τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.
Το μισθολόγιο θα ισχύσει από το 2004, δηλαδή τη χρονιά των εκλογών, και, συνεπώς, η κυβέρνηση θα θελήσει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει ένα επίπεδο παροχών για τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμη και μόνο για πολιτικούς λόγους. Αλλά, ακόμη και αυτή η προοπτική προϋποθέτει μια ομαλή εξέλιξη του προϋπολογισμού φέτος, ώστε να υπάρχουν του χρόνου τα περιθώρια κάποιων λελογισμένων αυξήσεων. Οπωσδήποτε, στο υπουργείο Οικονομίας τονίζουν ότι μπορεί να γίνει "εκλογίκευση", αλλά όχι ανεξέλεγκτες παροχές. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα αποτελούσε πρόκληση και προς την κοινωνία, η οποία δεν αποτελείται μόνο από δημοσίους υπαλλήλους.