Εφημερίδα "Τα Νέα"
Τη Δευτέρα στη Χάγη ίσως παιχθεί η τελευταία σκηνή του έργου που άρχισε με την υποβολή του σχεδίου στις 11 Νοεμβρίου 2002
Προς άδοξο τέλος για σχέδιο Ανάν
Θα επιμείνει ο γ.γ. του ΟΗΕ σε ένα ναι ή ένα όχι για διενέργεια δημοψηφισμάτων;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί - και το διαμήνυσε - να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έως και τις παραμονές της Πράξης Προσχώρησης και έτσι δεν αποκλείεται ο γενικός γραμματέας να βάλει λίγο νερό στο κρασί του και να επιχειρήσει να οργανώσει ένα Ντέιτον ή ένα Καμπ Ντέιβιντ
Το παιχνίδι στη Χάγη μάλλον τελείωσε πριν καν αρχίσει. Ούτε προβλέπεται να έχει το σασπένς της Κοπεγχάγης. Στη δανική πρωτεύουσα είχαμε τουλάχιστον κινήσεις μυστηρίου. Ένας απροσδιόριστος Τούρκος επίσημος, που για ώρες ουδείς εγνώριζε αν βρισκόταν ή όχι στο κτίριο, φερόταν έτοιμος να υπογράψει τη λύση του Κυπριακού.
Σε μιαν άλλη αίθουσα του ιδίου κτιρίου ένας Ελληνοκύπριος επίσημος ανέμενε κι αυτός επί ώρες να εμφανιστεί κάποιος μπροστά του να του πει αν ήρθε η ώρα των υπογραφών ή όχι.
Στο Παλάτι της Ειρήνης όμως, στην ολλανδική πρωτεύουσα, τη Δευτέρα τα πράγματα θα είναι κατά τα φαινόμενα πολύ πιο καθαρά. Ίσως γιατί πρόκειται για την τελευταία σκηνή του έργου που άρχισε με την υποβολή του σχεδίου Ανάν στις 11 Νοεμβρίου 2002.
Οι παράλληλες και ταυτόχρονες συσκέψεις της Πέμπτης σε Αθήνα (του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη) και Άγκυρα (του Ντενκτάς με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία) προδιαγράφουν ένα άδοξο τέλος για την πλέον οργανωμένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού.
Αν φυσικά ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν επιμείνει ότι αυτό που θα ζητήσει στη Χάγη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι ένα ναι ή ένα όχι στη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του.
Τροποποίησαν το δίλημμα. Και αυτό γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και οι δύο πλευρές έχουν τροποποιήσει το τελεσιγραφικό δίλημμα που έθεσε - με αξιοσημείωτο ζήλο - ενώπιόν τους ο γενικός γραμματέας. Τους ζήτησε - και θα τους ζητήσει; - ένα ναι ή ένα όχι. Αλλά σίγουρα ο κ. Ντενκτάς δεν πρόκειται να απαντήσει έτσι. Οι διαδοχικές συσκέψεις του στην Άγκυρα και κυρίως το ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που υιοθετήθηκε μετά τη δική του ομιλία μπορεί να του κατέβασαν λίγο τα φτερά, αλλά σίγουρα του παρέχουν την υποστήριξη στο αίτημα για ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.
"Αδιάβαστος". Ακόμα και ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν κρύβει τις διαφορές του στο Κυπριακό από τον Ντενκτάς, θυμήθηκε πως δεν είχε διαβάσει το σχέδιο Ανάν και τώρα που το μελέτησε βρίσκει ότι υπάρχουν εκτός των θετικών και σοβαρά αρνητικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και να ξεπεραστούν για να υπάρξει λύση.
Διαβούλευση. Η φράση του Κώστα Σημίτη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο ότι στη Χάγη δεν πάμε για ένα ξερό ναι ή ένα όχι, αλλά για ανταλλαγή απόψεων και διαβούλευση, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα απαντήσει στο ερώτημα του γενικού γραμματέα αν αποδέχεται το δημοψήφισμα ή όχι.
Την πρωθυπουργική δήλωση συμπλήρωσε στη Λευκωσία η προεδρική δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ότι "ξεκάθαρη απάντηση δεν σημαίνει μονολεκτική απάντηση". Δηλαδή, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι.
Σε κλειστό φάκελο. Όλες μάλιστα οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Κύπριος Πρόεδρος μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συντάξει ένα κείμενο το οποίο θα επιδώσει στον Κόφι Ανάν τη Δευτέρα σε κλειστό φάκελο, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Έθνη.
Το βέβαιο είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πει όχι. Και δεν θα πει όχι, διότι αυτό θα συνιστούσε μια δραματική αλλαγή με προφανείς συνέπειες στην εικόνα που καλλιέργησε διεθνώς επί χρόνια τώρα ο κ. Κληρίδης, ότι δηλαδή η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού.
Ούτε όμως η απάντηση θα είναι ένα απερίφραστο ναι στο δημοψήφισμα. Ο κ. Παπαδόπουλος θα εκφράσει την ετοιμότητά του να υπογράψει τη δέσμευση για παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας ταυτόχρονα σημεία αλλαγών ώστε η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη.
Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό θα βρεθεί τη Δευτέρα ο Κόφι Ανάν. Ήδη ο εκπρόσωπός του μόλις έλαβε τα μηνύματα από Άγκυρα και Αθήνα άνοιξε μια μικρή χαραμάδα. Μπορούν, είπε, οι δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για αλλαγές έως τις 25 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν πει ναι στα δημοψηφίσματα της 30ής Μαρτίου.